19 Юли, 2017 06:21 15 059 22

Нано жилищата – последен хит на имотния пазар

  • хонконг-
  • жилища-
  • нано
Нано жилищата – последен хит на имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

В един от най-новите квартали на Хонконг се появиха за продажба нано жилища. Тяхната големина едва надвишава най-ниските показатели за жилище. Големината на тези имоти е едва 11.9 кв.м. и ще се отдават под наем срещу 660 USD на месец. За сравнени, площта на паркомясто в жилищните комплекси е 12.4 кв.м.

Заплащането за подобен имот е с 19-29% по-високо от средното за Хонконг. „За купувачите и наемателите не е важно само жилището да е с алък размер, за да плащат по-малка сума, респективно наем, а и първоначалната цена, която трябва да дадат да е в по-малък размер”, обяснява имотният експерт Чунг Чой Куе.

Предприемачите се ориентират към клиенти, които са решили да си купят първо жилище и са се разделили с мечтата то да бъде голямо. Главно това са млади работещи двойки, които желаят да се отделят от родителите си. „По-добре са имаш „собствена кутийка за обувки”, отколкото да живееш под наем на хубаво място”, казва Куе.

Близо 1.4% от всички новопостроени жилища през 2016 г. в Хонконг са били нано имоти. Тъй като цените на апартаментите остават високи, придобиването на мини жилища за много китайци остава единственият изход. Този тип недвижимости се радват на все по-голям интерес. Ако икономическата ситуация се промени и цената на по-големите жилища ще спадне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    27 49 Отговор
    Прелестите на икономическия тигър.
    Тук холът ми е 28 квадрата.

    Коментиран от #2, #6, #14, #17

  • 2 гост

    69 17 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Да, хола ти е 28 квадрата, но нямаш добра заплата и сигурност, децата ти газят в кал и прахоляци. Има стотици неуредици. Всичко около теб е пълна разруха, прави се само това от което може да се гепят кинти. Като станеш на 60-70 може да те утрепят за пенсията ти или за някой скътан лев. (не ти го пожелавам но всеки ден четем такива новини).
    Така че не се хвали с големия си хол, по важно е къде ти е хола.
  • 3 Китаец

    29 46 Отговор
    То пък в Хонконг всичко вързало и всичко им е на ред. Престъпност няма, хора 10 милиона наредени на 30-40 етажа отгоре и 10 отдолу. Ходи се бутай в парко място. Кола да имаш плащаш по 50 000долара за право да имаш кола отделно цената на возило и претъпкано до небето. От там опадъци - море, тайфуни, климат, вода един господ знае какво пият и всички "благини" на претъпканите градове-държави. Тъй че 28м2 си е супер хол да се бутат в ония дупки китайчетата дето тия дето са добре горе долу са 30-40 милиона а останалите 1,5 милиарда са в 15 век.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    46 17 Отговор

    До коментар #3 от "Китаец":

    Пълни глупости си написал, излишно е да ти се обяснява каквото и да е. Използвай благините на хола си от 28 квадрата и не се тревожи за Хонг Конг. :)
  • 5 хопа

    24 3 Отговор
    Ние пък може да се похвалим със сериозен отлив на чуждестранни инвестиции

    Коментиран от #10

  • 6 Грую

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Големите имоти са за аристократите. Те могат да плащат на прислуга, която да ги поддържа. Твоят хол от 28 квадратни метра трябва да си го чистиш сам и когато вършиш тази работа не се усещаш, че всъщност си благодарен, че не 280 квадратни метра.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    10 19 Отговор
    Вкъщи 100 квадрата ги чисти през ден прахосмукачката робот. От време на време забърсваме с парцал пода мебелите.
  • 9 Селяндура

    28 9 Отговор
    28 квадрата хол бряяяя. Засади си домати в хола
  • 10 Wnos

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "хопа":

    То и износа сериозно намаля, кога ли ще лъснат и нивата на безработица?
  • 11 Bossman

    8 18 Отговор
    Аз значи за хонг конг-ските стандарти съм направо милиардер с своя апартамент на морето,апартамент в София и къща на брега на Дунава.

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    12 13 Отговор
    Като прочетох нано жилища си помислих за космически технологии, а то било нюню жилище. То квадратурата добре, по диагонал да е , ще легнеш, но въздух откъде?!??!?
  • 13 Селяндура

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Bossman":

    Тоя па , дунава София Незнам си Ко бил милиардер . Ха Ха Ха размечтал си се нещо
  • 14 doe

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Както има една поговоркапо добре гладен и свободен отколкото вързан и сит.така че нека се бутат на 12 квадрата

    Коментиран от #15

  • 15 Бобо

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "doe":

    Това че има жилища по 12кв Не значи че всички живеят в такива. Тези са за най бедните, да ти припомня че нашите най бедни живеят на улицата и събират кашони всеки ден
  • 16 Радо

    8 1 Отговор
    На мен пък само лозето ми е 700кв.м., а двора 2 дка.
  • 17 Анонимен

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Хола ти може да е голям ама не струва а там има недостиг на жилища. Това е само една малка подробност Ганьо ;)

    Коментиран от #18

  • 18 Ироничен

    6 15 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Имало недостиг.... И кво ме грее, ако ми е тясно? Все едно да се фукам с марков костюм, пет номера по-малък от необходимия. За нормален живот на младо семейство са необходими поне 50 квадрата, но вие изпадате в екстаз като чуете за нещо, което ви излиза скъпо. Все едно да живееш в Рила и да си купуваш минерелка, за да си пич.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ироничен":

    Ами точно това е, защото е един от най развитите икономически градове, условията и законите са добри, всички се натискат да живеят и правят бизнес там. Изобщо няма база за сравнение с който и да е град в България.
    Ти обаче се чувстваш баровец с твоя 28кв хол.
    Както някой по горе ти е казал ''излишно е да ти се обяснява''
    ти си просто един Бай Ганьо.
  • 20 селяндура

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ироничен":

    селски, не ходи там и няма да ти е тясно. И без това не си за там, като се изсекнеш един път на улицата и ще те глобят.
  • 21 фен на селяндура

    2 0 Отговор
    ... а как може да се реши този проблем в София? Твърде много станаха секнещите се по улиците!

    Коментиран от #22

  • 22 селяндура

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "фен на селяндура":

    Проблема не може да се реши, е виж ''ироничния'' как се опитва да разсъждава в по горните коментари - Бай Ганьовската. Така ще възпита и децата си, после те ще дойдат в София и всичко се повтаря. Като гледам и колко хора са му сложили плюс................................пълна трагедия. За него най важно е да завижда, да плюе, да прави мръсотии, да се фука, да се мери кой е по най.................без да е видял останалия свят и да има дори най малко понятие. Е за това си мисля че няма надежда.