Last news in Fakti

27 Декември, 2017 08:45, обновена 27 Декември, 2017 13:08 6 220 14

Разрушиха дома на ген. Рачо Петров по Коледа (ВИДЕО)

  • къща-
  • рачо петров-
  • дом-
  • сринат

Къщата беше срината до основи в най-светлия християнски празник

Разрушиха дома на ген. Рачо Петров по Коледа (ВИДЕО) - 1

Поредната сграда - паметник на културата замина в небитието в почивен ден. Това пише в профила си във Фейсбук Весислава Танчева.

Домът на ген. Рачо Петров, който се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Бенковски", в София вече не съществува.

Тази смърт беше дори по-предизвестена от разрушаването на тютюневите складове в Пловдив и разчистването на паркинга на Киро Японеца от ненужни архитектурни забележителности.

Живея на две пресечки от този ъгъл, само за десетте години откак съм в този квартал къщата на генерала, министър и премиер на България горя два пъти! Това припомня Весислава Танчева.

Впрочем, намира се на 100 метра от Министерски съвет и Президентството, на около 500 метра от кметството на София и на 70-80 метра от бъдещия парламент (и бивш партиен дом!). Трудно може да се намери локация, по-точно вписваща се в описанието "в сърцето на града и на държавата"...

Щом наглеците не се притесняват да ударят там, нищо не може ги спре...

Факти.бг пита - дали не се гаврим с паметта на великите българи?

Припомняме, че ген. Рачо Петров е един от героите в Сръбско-българската война.

Той заема редица постове в българската армия, а след уволнението си през 1896 г. се занимава с политическа дейност. Два пъти е министър-председател на България – първият път оглавява временното 21-во правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а вторият – 26-тото правителство от 19 май 1903 г. до 4 ноември 1906 г.

Скоро след като излиза от политиката, през 1908 г., генерал Рачо Петров основава и оглавява до 1911 г. Съюза на запасните офицери.

През Балканската война е назначен за съветник в свитата на престолонаследника Борис. В края на октомври 1912 г. преговаря с гърците за допускане на Седма Рилска дивизия в превзетия от тях Солун.

На 20 юни 1913 г. – дни след избухването на Междусъюзническата война, Рачо Петров е назначен начело на разположената около Цариброд и Трън Трета армия. През следващите дни ръководи безуспешните операции за овладяване на Враня и Пирот. Напредването на поверената му армия към Южна Морава е спряно от сърбите при възвишението Букова глава, а атаката към Пирот е спряна от главното командване, поради необходимостта от прехвърляне на подкрепления за разбитите български войски в Македония. След края на войната, на 2 август 1913 г., Рачо Петров е повишен от генерал-майор в чин генерал-лейтенант.

През декември 1915 г., по време на Първата световна война, генерал Петров става началник на новосъздадената Македонска военноинспекционна област. Заема длъжността до октомври 1916 г. Зачислен е към щаба на действащата армия. През 1917 г. излиза в запас по собствено желание.

При правителството на Александър Стамболийски той е съден на 75 години затвор. Прекарва 4 години в затвора, след което пада правителството на Стамболийски и е амнистиран през 1924 г. На 6 май 1936 г. лично цар Борис III го удостоява с най-високото звание генерал от пехотата.

Генерал от пехотата Рачо Петров умира на 22 януари 1942 г. в гара Белово – Пазарджишко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангала

    36 11 Отговор
    Така е в България (мутренска държава), Бойковата чета събаря ,убива всичко
  • 2 Бесен Язовец

    24 14 Отговор
    Абе като е на ген. Някой си, дай да падне балкона на някой на главата едно време това беше работа на общината да се грижи за тези къщи от 30 г. насам е работа на реститутите те да си поддържат имота.Що с мойте данъци от община София да рестврират частни имоти ? Нали искаха реституция ето на ви имотите поддържайте си ги.И др къщи коптори има по Х.Ботев по- бул В.Левски също
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Телевизионен съд

    28 7 Отговор
    Съборетините се събарят.Ако си я бяхте поддържали никой нямаше да я бута с багер сега това е павилното решение.
  • 5 Сакън ССербез

    5 3 Отговор
    Държавата е тромава в делата, оттук идва това разрушаване и липса на стопанисване на тези културни паметници. Женската ласка липсва, ранобудните обичайни драскачи нямат спирачки. Явно само Лапата им е единствената дружка.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пещерняк

    17 1 Отговор
    Мислите ли,че братчедите от ФАКУЛТЕТО и ФИЛИПОВЦИ ги боли фара за Рачо Петров и къщата му???Съвсем скоро ще са повече от половината население на България и нашите герои ще са никои за тях.
  • 9 Диди

    12 3 Отговор
    Собствениците години наред не хаят а сега се правят на луди.И те изкат да се махне и после хоп кооперация.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Освен това се правят на луди че им пука много за имота за да имат оправдание да не плащат за разрушаването
  • 11 Анонимен

    1 2 Отговор
    Щом нещът сега ще си платят и даже повече отколкото ако се бяха се погрижили сами.
  • 12 Било

    3 3 Отговор
    Г-л Рачо Петров най големия крадец и предател в българската история.Прочетете да видите колко е бил нагъл
  • 13 bibendum

    3 0 Отговор
    Събаряй. Наследниците го заслужават. На тях да им се лепне. Пълни легени.
  • 14 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Отдавна трябваше да се махне тая съборетина.Да се построи малък хотел на нейното място.