Last news in Fakti

18 Декември, 2023 11:05 2 543 3

Връзката между хибридния модел на работа и недвижимите имоти

  • хибридна работа-
  • офис-
  • дом-
  • тенденции

Днес предградията в България процъфтяват

Връзката между хибридния модел на работа и недвижимите имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията, предизвикана от коронавируса, промени коренно и завинаги живота на хората. Аспектите на промяна са много, включително място на работа и на живеене. Не малка част от хората използваха момента на дистанционна работа, за да се преместят да живеят в предградията на големите градове. Това доведе до значителен ръст на цените на имотите там. Последва хибридният модел на работа, който накара мениджмънта на редица компании да предпочете прелокиране на офисите и съответно наемане на по-малки площи.

Навсякъде предградията и общностите в селските райони се съживяват и тази тенденция ще продължи да се ускорява и през следващите години. Днес предградията в България процъфтяват, като хибридната работа стимулира местните общности в София, Пловдив, Варна, Банско, Русе, Велико Търново и други.

„Работата ни показа, че възприемането на хибридна работа в градовете, пътуващи до работното място, може да помогне да се вдъхне нов живот на местните центрове. И в по-дългосрочен план, хибридната работа може да бъде от полза и за големите градове, като даде на фирмите достъп до по-широки пазари на труда и освободи капацитет, за да позволи икономически растеж“ е мнението на анализатора Матю Дилън.

Дългите пътувания до работното място остават в миналото и хибридната работа вече е стандарт за близо 40% от всички работници. Това очи проучване на IWG – компания фокусирана върху хибридните работни решения и марките за работно пространство. Анализът показва, че е налице повишение на работната сила в предградията, тъй като хибридната работа позволява на хората да работят по-близо до вкъщи с потенциално увеличение на присъствените офис работници с 175% във Великобритания и 60% в САЩ през следващите 20 години в сравнение с нивата преди пандемията от коронавируса.

Местните икономики са готови за ръст, а хибридните служители могат да се увеличат с до 175% в местните градове

Технологиите дават възможност на офис служителите да вършат работата си продуктивно, независимо къде се намират, и в резултат на това има преминаване към по-локална работа. В хибридния модел компаниите се възползват от по-голяма производителност, а изследване на професор Блум от Станфорд показва 3-4% ръст на производителността, докато служителите се радват на по-добър баланс между работата и личния живот. Половината от служителите биха напуснали, ако са принудени да пътуват на дълги разстояния ежедневно.

В резултат на постоянното преминаване към хибридна работа в местните градове в САЩ присъствието на офис служителите ще се увеличи с до 60%. Места с исторически по-голямо население от офис служители, пътуващи до работното място и по-малко местни работни места за работници, са настроени да се възползват най-много, тъй като служителите осъзнават, че могат да работят по-близо до дома и да избягват дългото пътуване до работното място.

Междувременно градовете в Обединеното кралство може да изпитат до +175% увеличение на присъствието на служители до 2043 г., работещи или от вкъщи, или от споделено работно пространство, като тези, които избират да работят по-близо до дома в локални коуъркинг пространства, увеличават присъствието на офис работниците в града с до 44% в сравнение с местните служители. Тази цифра е по-висока в Обединеното кралство, тъй като по-голяма част от работниците там са пътуващи, които ще преместят значителна част от работното си време в офиси, по-близо до мястото, където живеят.

Търсенето на пространства за съвместна работа расте

Хибридната работа предлага на служителите гъвкавостта да избират къде и как да работят. Скорошни изследвания на IWG и Arup (Хибридна работа и промени в мястото, където хората живеят и работят) показаха, че хибридната работа вече е довела до значително движение. Този доклад потвърди, че около 30–40% от всички работници от двете страни на Атлантическия океан работят по хибриден график през седмицата, ниво, което остава стабилно от началото на 2022 г.

В резултат на това движение търсенето на коуъркинг и офис площи в градовете може да нарасне значително. Новият доклад очертава потенциалната нужда от допълнително офис пространство, за да се приспособи към този развиващ се работен пейзаж, като се предвижда между 57 000 и 180 000 кв. фута в средностатистическия град в САЩ и 39 000 до 135 000 кв. фута в средния град в Обединеното кралство до 2043 г. може да са необходими за задоволяване на допълнителното търсене от хибридни работници.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Предградията надуха цените на безсрамие. Къща за 250 хил на 15 мин от града - НЕ. Къща за 50 хил на 30 мин от града - ДА.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.