Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 15:03 4 382 1

Една четвърт от складовете са празни

  • склад-
  • логистика-
  • наем-
  • colliers-
  • imot.bg
Една четвърт от складовете са празни - 1
Снимка: М. Богданова

През втората половина на 2011 г. свободните логистични площи достигнаха 25%. Преди началото на криза този сегмент се развиваше благодарение най-вече на навлизането на чуждестранни компании на българския пазар, които не успяха да намерят подходящи бази и бяха принудени да изградят собствени такива. Сега част от тях освобождават тези площи и искат да ги отдадат под наем.

През миналата година основните наематели на големи складови площи бяха веригите на бързооборотни стоки, както и дистрибуторите на лекарства, съобщават от Colliers International. Най-голям интерес продължава да има към помещения в София и Варна. Средно в столицата се търсят складове с площ 800-1000 кв.м. Във Варна клиентите предпочитат да наемат двойно по-малки по обем имоти.  „През последните месеци интерес към логистични и индустриални площи се наблюдава и от страна на компании от автомобилната индустрия и електроника, които са избрали България като дестинация за изнасяне на производствените си дейности. Пример за тази тенденция е изграждането на Българо-китайския автомобилен завод в Ловеч, който вече работи и се очаква да произвежда по 1000 автомобила годишно. Друг пример за това е ALC – частна Южно-Африканска компания, специализирана в производството и експорта на първокласна кожена тапицерия за среден и луксозен клас автомобили, чието производство е разположено върху площ от 6000 кв.м индустриална площ в района на Мусачево”, обясняват от Colliers International.

В столицата част от клиентите търсят складови бази в райони, в които липсва предлагане. Такива квартали са Бели брези, Гоце Делчев, Стрелбище, Младост 1А и Младост 2, сочат данните на сайта imot.bg. Над половината от предлаганите складови помещения във Варна се намират в Западна промишлена зона. Районът е на първо място и по интензивност на търсене – 7% от клиентите биха желали да наемат склад там. Районите Трошево, Окръжна болница, Чаталджа и Спортна зала също са привлекателни за наемателите, но там предложения към момента няма, отчитат от imot.bg.

Наем на логистични площи в някои градове на България (в EUR/кв.м/мес.)

Източник: Colliers International


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на ББ

    0 0 Отговор
    Споко.Дянков още преди много време каза,че кризата е преминала.Вервайте му.