Last news in Fakti

22 Юли, 2020 17:10 3 104 9

Жилищният пазар се справи с коронавируса

  • жилища-
  • инвестиции-
  • ръст-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • европа

С 13% са нараснали инвестициите в сегмента

Жилищният пазар се справи с коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

С 13% са се увеличили инвестициите в жилища през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. 24% от всички реализирани имотни сделки в Европа са били с жилища. Повече са вложени само в офиси – 41%, сочат данните на анализ ка консултантската компания Knight Frank. В търговския сектор вложенията са 12%, а 5% от сделките са били със земеделски земи.

Инвестициите в жилищния сектор, който включва built-to-rent, студентски жилища и старчески домове, представлява 24% от общия обем инвестиции на Стария континент. Ръстът в капиталовложенията в сегмента се реализира на фона на свиване на пазара на търговски имоти.

Обемът на инвестиции в недвижими имоти продължава да нараства в цял свят. По данни на консултантската компания Preqin, Фондът за преки инвестиции разполага с над 338 млрд. USD неизразходвани средства за тези цели. За сравнение, през 2015 г. тази сума е била 236 млрд. USD.

„Традиционно по-голямата част от средствата се насочва в сектора на търговските имоти. Фокусът на внимание на повечето инвестиционни фондове ще попадне върху жилищата, включително жилищните комплекси и студентски общежития. Така обемът на вложения в жилищния сектор в цяла Европа расте с бързи темпове, подпомаган от структурните демографски промени и начина на живот. Урбанизацията, увеличаващите се възможности за трудоустрояване и застаряващото население – всички тези фактори, спомагат жилищният сегмент да става все по-привлекателен за инвеститорите”, коментират анализатори на Knight Frank.

Градското население расте с по-бързи темпове спрямо развитието на инфраструктурата. Също така се наблюдава и недостиг на жилища. За много инвеститори се разкрива невероятна възможност: в частност по всичко личи, че жилищният сегмент преживя пандемията от коронавируса и то доста добре, особено в сравнение с други сегменти от пазара на недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асен

    2 15 Отговор
    Герб за 10 години построи 5 пъти повече неща от БКП за 45 години.България стана икономическото чудо на Балканите за периода 2010-2020 са построени 5800 завода,2150 болници ,1900 училища,17 летища,21 пристанища,5800 км пътища,4800 км жп линии,общо 450 електроцентрали и 700 язовира,3700 жилищни сгради от 8 етажа и 2250 сгради от 12 етажа,3 милиона Българи се върнаха от Европа в родината ни и сега работят само за България минималната заплата вече е 1200 лева а средната е 2400 лева има работа и храна за всеки благодарение на Герб и Борисов

    Коментиран от #2

  • 2 12345

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асен":

    хапчетата де....не ги пропускай
  • 3 брокер Гей Билтс 🏴‍☠️ 💉

    8 2 Отговор
    Цените ще заминат с 70% надолу, само че ще се разплащаме със злато.

    Коментиран от #7

  • 4 зоро

    12 3 Отговор
    Мечти, мечти и платени публикации.
    Набирам персонал. Градът е Варна. През "Джобс бг." 20 процента от 170 cv-та са с последна работа "брокер на недвижими имоти"
    А още не е дошла зимата.
    Разсъжденията оставям на вас.
  • 5 Умен

    4 2 Отговор
    Пак за първото тримесечие статия, когато кораната не беше ударила официално!!! Алоу мина второто тримесечие!
  • 6 Eeee

    5 6 Отговор
    Вируса тепърва започва да навлиза яко в бг-то.Хотата скоро ще почнат да разбират за какво става въпрос.Гладът е неизбежен на зима.Ще има продажби на цени кой колкото даде.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Я. Петров

    2 0 Отговор
    То не започнало та да се възстанови. Кризата идва юли 2021г. А до тогава плавен спад 10%
  • 9 77777

    2 0 Отговор
    А бе хората няма какво да ядат,нямат работа, тия дето пишат статиите май сами си вярват!