Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 09:21 3 560 3

Държава закри завинаги програмата "Златна виза"

  • кипър-
  • златна виза-
  • програма-
  • прекратяване-
  • инвестиция

Кипър ще търси други начини за привличане на капитали

Държава закри завинаги програмата "Златна виза" - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестиционната програма в Кипър ще бъде прекратена веднъж завинаги. Новината съобщи министърът на вътрешните работи Никос Нурис по време на обсъждане на бюджета на страната за следващата година. Министърът уточни, че ведомството, за което отговаря, ще продължи работа и трябва да има и възможност както и преди да контролира тези, които са получили паспорт. Поради тази причина не трябва да се отменят съществуващите правила и регулаторната база. Нурис заяви, че преустановяването на програмата е на база препоръка от министерство на правосъдието и ако от там искат някои нормативни актове да бъдат отменени, то това ще бъде направено.

Нурис съобщи, че тече и процес по отнемане на кипърско гражданство по предложение на следствен комитет и не изключва да има и още лица, на които да им бъде отнето гражданството.

Решението на Кипър идва след като неправителствената организация Transparency International се обърна към Европейската комисия с молба да отмени програмата "Златна виза". Това е свързано с изтичането на правителствена информация, която показа "вратичка" в получаването на гражданство срещу инвестиция и възможност за корупция и пране на пари. Инвестиционната програма попадна във фокуса на внимание след като арабския телевизионен канал Al Jazeera публикува материал, в който се посочва, че представители на криминалния свят и политически значими лица са получили кипърско гражданство срещу инвестиции.

Нурис също така отбеляза, че към момента се разглеждат заявленията за получаване на гражданство на 691 лица и 722 заявления на членове на техните семейства. Той също така отбеляза, че през 2021 г. се очаква в държавната хазна да постъпят 71 млн. EUR от подадени заявления за участие в кипърската инвестиционна програма. Също така към момента правителството обсъжда въвеждането на нови начини за стимулиране на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Killer

    1 0 Отговор
    Яд ги е, че гърците не им играят по свирката и им спретнаха и този номер.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.