Last news in Fakti

25 Януари, 2021 13:51 10 765 15

Ето с колко ще спадне търсенето на тези имоти

  • офиси-
  • пазар-
  • наем-
  • наематели-
  • тенденции

Интересът към офисите с 30% надолу

Ето с колко ще спадне търсенето на тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Релокацията на компаниите продължава и по време на пандемията. Именно те са и основната група клиенти, които търсят офиси с площ над 1000 кв.м. Обикновено тези фирми се преместват от офиси, чиято площ до момента е била с 20% до 30% по-голяма.

"ІТ и ВРО ĸoмпaниитe ca eдни oт нaй-нeзaceгнaтитe oт ĸpизaтa. Фaĸт e, чe в мoмeнтa тe пoлзвaт мaĸcимyм 30% oт нaeтитe oфиcи и гoлямa чacт oт cлyжитeлитe им paбoтят oт вĸъщи. Toвa щe имa нeгaтивeн eфeĸт въpxy пaзapa. Haпpимep - ĸoмпaния c изтичaщ дoгoвop пoлзвa дoceгa цялa cгpaдa c плoщ 3500 ĸв. м и ceгa ce зaмиcля дa нaeмe нaй-мнoгo 2000 ĸв. м“, казва Bлaдиcлaв Kaйзepoв, ĸoнcyлтaнт пo бизнec имoти и члeн нa FIABCI-Бългapия, цитиран от телевизия Bloomberg. Той уточнява, че е почти е практика IT компаниите да назначават нови служители, които дори не са стъпвали в офиса, като пращат за подписване договорите по пощата.

Що се отнася до текущата година, то продължаващата пандемия ще доведе до 30% спад в търсенето на тези площи в София, което ще доведе до сериозен стрес в сегмента. Най-засегнати ще останат по-малките офис сгради, в които се отдават под наем помещения с площ от 50 кв.м до 200 кв.м. Там основната група клиенти са малки и микро фирми. За част от тези имоти вече се обмисля преобразуването им в жилищни. Идеята е удачна за сгради с РЗП 300-400 кв.м, които относително лесно могат да се преобразят в 2- и 3-стайни жилища.

Пониженото търсене дава отражение и върху наемните нива. Увелича се и ножицата между офертни цени и тези, на които се сключват договорите. Преди кризата отстъпката е била около 10%, а днес тя е между 20% и 25%.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    18 1 Отговор
    Нема имоти,има Ковид!
  • 2 Хурдо

    38 6 Отговор
    Поскъпват имотите около София, шопите искат безбожни цени за недовършени селски коптори без канализация

    Коментиран от #6, #7, #11, #14

  • 3 И жилищни имоти няма да се търсят...

    39 4 Отговор
    Сега като се намали населението два,три пъти,само апартаменти и къщи да искаш...плащаш едно,получаваш три😎😂😂
  • 4 Следя балона

    24 2 Отговор
    Свиването на офис площите едва сега започва. При нас(ИТ) новоназначените започват директно от вкъщи. В някои фирми дори техниката я получават по куриер.
    Нагласата на служителите също е различна. Знам за случаи на колеги предпочитащи да напуснат, пред това да работят от офиса.
  • 5 Баро

    18 1 Отговор
    Ха-ха-ха големите тарикати един по един почват да го наяждат силиконови джуки и ненки коя направила направила другите без силикон и без джипки ха-ха-ха
  • 6 Баро

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хурдо":

    Кога продава нивите Не рева ама сега като трябва да даваш за къща ревеш
  • 7 един от село

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хурдо":

    Щом си кандидат-шоп, даваш и най-милото....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    8 0 Отговор
    Балона в София пак ще гръмне гледат към корена си Бай село а какви столичани се пишат чак си изкълчиха езизите то креативност и какво ли не не знаят какво говорят,има огледала огледайте се...
  • 11 Готин

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хурдо":

    Не са скъпи, баце! И не се продават. След май месец да видиш какво ще става....
  • 12 Любопитен

    4 2 Отговор
    До Готин: ГОТИН,любопитен съм какво ще става?И защо точно след май месец?!
  • 13 купона свърши

    17 0 Отговор
    Отлива на купувачи и наематели в София се вижда с просто око. Независимо от бодряшките изказвания на брокери и инвеститори ,независимо от досадните реклами на банките (ти вземи кредит ,па после ,,,),независимо от поръчковите статии с които ни засипват. Най лесно може да се проследи тази тенденция в ИМОТ.БГ - там (в момента) се предлагат за продажба 40 000 имота ,а над 20 000 се дават под наем !!! Справка в АП показва ,че за 2020 г. са вписани малко над 16 000 имотни сделки за София ,като по голямата част са в началото на годината (т.е. - сделки осъществени през 2019 г. но вписани през 2020 г.). Показателно е ,че имотите продавани чрез съдебни изпълнители рязко са се увеличили (въпреки че имаше дълъг мораториум).

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хурдо":

    Я ги сравни с гръцките. Там за същите пари ще си вземеш много по-добър имот.
  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "купона свърши":

    Не знам за София, но в нашия град следя имотите. Същите обяви от години. Къщата му се руши вече, но той не смъква цената. Чака да останат само камъните и тогава да я продаде за дворно място, на 5 пъти по-ниска цена. Междувременно цените на стоки и услуги растат и каквото е можел да вземе с 50К миналата година, тази година ще може да купи с 50% по-мако неща. Ама Ганьо си е такъв. За него е важно да е тарикат.