Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:31 2 225 0

Рекордни нива на свободни площи в този сегмент

  • офиси-
  • пазар-
  • свободни площи-
  • cushman&wakefield-
  • анализ

Нивото на незаетите офис площи се повиши до 13.6%

Рекордни нива на свободни площи в този сегмент - 1
Снимка: М. Богданова ©

Продължава забавянето на пазара на офиси. С общ обем от 107 832 кв.м наети площи, 2020-та е най-слабата за сегмента през последните 5 години. Спадът на годишна база е с 39%. Свиването на пазара е по-видимо във втората половина на 2020 г., когато инерцията, набрана през предходната 2019 г., отслабва. Няколко значими договора за площи в строеж бяха подписани в последното тримесечие на годината, но пазарът остава движен основно от подновявания на наеми и премествания.

„Много наематели се чувстват несигурни за бизнеса си. Това, както и по-широкото навлизане на работата от къщи в пандемията, ги правят изключително внимателни и склонни да отложат вземането на дългосрочни решения за заеманите от тях офис площи. С напредването на 2021 г. и очакванията за постепенно възстановяване на различните сектори на икономиката смятам, че и пазарът на офис площи ще поеме към поетапно стабилизиране. Гъвкавостта на страните при сключването на сделки обаче ще бъде ключов фактор през тази и следващата година”, Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Забавянето на офис пазара доведе до по-малък от очаквания обем новозавършени площи – около 93 000 кв.м за цялата 2020 г. Повечето сгради, получили разрешение за ползване за този период, имат високи нива на свободни площи. Свитият пазар прави предприемачите по-внимателни със започването на нови проекти. Така тези в процес на изграждане в четвъртото тримесечие намаляват до 319 400 кв. м. Делът на незаети офиси скочи до 13.6% за периода при 11.4% за третото тримесечие на 2020 г. Някои компании преразгледаха своите офис нужди и решиха предложат част от площите си за преотдаване.

Докато цените в първокласните проекти в централната част на София са без промяна – 15 EUR/кв.м, то на главните булеварди бележат лек спад. Към края на 2020 г., офертните цени на офиси клас „А“ по протежението на големите булеварди са относително стабилни – 12-14 EUR/кв.м, но нетните ефективни наеми са малко по-ниски, главно поради финансовите стимули, предлагани от наемодателите. Очакванията са ръстът на свободните площи да държи наемните нива под натиск в следващите месеци, особено в зоните с нови офис проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА