Last news in Fakti

23 Април, 2021 11:43 3 179 1

Добра новина за инвеститорите - Април 2021

  • строителство-
  • наредба-
  • прием-
  • документи-
  • инвеститори

През следващия месец и половина проектите им ще бъдат приемани по стария ред

Добра новина за инвеститорите - Април 2021 - 1
Снимка: БГНЕС

За срок от 45 дни инвестиционни проекти, изработени по реда на отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, ще могат да се внесат за одобряване по стария ред.

Това предвижда проект на наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, който е публикуван за обществено обсъждане. С него се урежда възможността инвестиционните проекти, разработени в съответствие с отменената Наредба № 4 от 2009 г. да бъдат внесени за разглеждане от компетентния орган в 45-дневен срок от влизане в сила на новата наредба от 2021 г. В производството по тяхното одобряване ще се прилагат разпоредбите на отменената наредба.

Предложеното допълнение на нормативния акт е във връзка с искане на професионални организации на участниците в проектирането и строителството. В получени от тях писма се посочва, че епидемичната обстановка в страната затруднява и забавя работата на администрациите, а краткият срок за влизане в сила на наредбата не позволява изработените в съответствие с отменената наредба инвестиционни проекти да се внесат за одобряване от компетентен орган преди влизане в сила на новата наредба. Поради тази причина и при условията на новата наредба ще се наложи вече изработени проекти да бъдат преработвани основно, което означава ново проектиране. Това ще доведе до сериозна и икономически необоснована преработка на инвестиционните проекти за привеждането им в съответствие с изискванията на новата наредба, което ще има неблагоприятни икономически последици за строителния бизнес.

По този начин ще бъдат уредени случаите на изработени инвестиционни проекти в съответствие с отменената наредба, които не са внесени за одобряване от компетентен орган към датата на влизане в сила на наредбата – 13 март 2021 г.

Проектонаредбата и мотивите към нея могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Коментари и становища могат да бъдат изпращани в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batko

    2 0 Отговор
    Трябва да се сложи край на бетона и презастрояване на София, Пловдив,Бургас,Варна,Стара Загора!Искаме въздух!Това бясно купуване на жилища в първите 3 месеца на 2021 е знак за трайна криза!