7 Юни, 2021 13:35 7 247 24

Поредното строително безумие на морето

  • смокиня-
  • заведение-
  • бетон-
  • плаж

Строи се заведение без бетон на плаж "Смокиня"

Преди десетина дни стана ясно, че на плаж "Смокиня" се строи заведение без да се излива бетон. Сградата е вкопана в т.нар. "бетонни пети"а върху тях се поставят дървени и метални конструкции. Да се строи без бетон, директно върху пясъка, е често използвана практика и се ползва като "вратичка в закона". Това обаче е незаконно и дава основание на председателя на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян да сезира институциите за дейностите, течащи на плаж "Смокиня", уточнява в.к "Сега".

"Като специалист с дългогодишен опит в областта на устройството на територията, кадастъра и геодезията, обръщам внимание, че всички земни работи, нарушаващи естественото физическо състояние на повърхността на морския плаж, състоящ се от крайбрежната плажна ивица и пясъчните дюни, представляват строителни дейност по смисъла на Закона за устройство на територията. Само по себе си, наличието на строеж на територията на морски плаж е незаконно и се санкционира, съгласно разпоредбите на ЗУТ, като резултатите от това се възстановяват незабавно и за сметка на нарушителя. Такива са и изкопите за поставяне на фундаменти, насипите за изграждане на диги, насипването на внесен от друго място пясък и т.н.", казва Каратерзиян.

В сигнала му до институциите се казва още: "Вкопаването на дървени, метални, стоманобетонни и изработени от друг материал колони, колове, основи и други конструктивни елементи, независимо от това дали са изработени или изляти на място или извън строителната площадка, е строителство, което е забранено от закона на територията на морските плажове, независимо от времето, през което се извършва. Изграждането на огради от всякакъв вид на територията на морските плажове е строителство по смисъла на закона и не само е забранено, но е и изключително опасно за здравето и живота на гражданите". Каратерзиян е посочил и други нарушения на плажа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    45 0 Отговор
    ли са бетонните "блокчета" ? Престъпление !
  • 2 Кътка

    47 1 Отговор
    Бившата външна се е задействала, нали нема ко да прави и с мъжо и строят

    Коментиран от #4

  • 3 Българка

    71 0 Отговор
    "Вкoпaвaнeтo нa дървeни, мeтaлни, cтoмaнoбeтoнни и изрaбoтeни oт друг мaтeриaл кoлoни, кoлoвe, ocнoви и други кoнcтруктивни eлeмeнти, нeзaвиcимo oт тoвa дaли ca изрaбoтeни или изляти нa мяcтo или извън cтрoитeлнaтa плoщaдкa, e cтрoитeлcтвo, кoeтo e зaбрaнeнo oт зaкoнa нa тeритoриятa нa мoрcкитe плaжoвe, нeзaвиcимo oт врeмeтo, прeз кoeтo ce извършвa."
    Кратко, точно и ясно! Да се съборят всякакви конструкции на плаж Смокиня, а не да се чака довършване на строежа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Jeep

    38 0 Отговор
    Напишете в гугъл "камери китен" и вижте какво е на плажа - багер заравнява...

    Коментиран от #7

  • 6 Ганьовизъм

    49 1 Отговор
    Да превърнеш Черноморието си в Бетонопясъчност е висша форма на идиотизъм.Кой цивилизован ще си даде мангизите да гледа не истински плаж,а бетонни квадрати,имитация на западните стандарти за плажно стопанисване?!
  • 7 Ицо

    33 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jeep":

    Потвърждавам на 100%. На плаж "Атлиман" в момента на живо се вижда как багера се вихри
  • 8 Стига бе

    42 1 Отговор
    Цял хотелски комплекс известен като "подпорна стена" се издигна без някой да е поел отговорност а за тези бетонни блокчета най много концесионера да плати глоба която ще си избие само от 1 чадър.
  • 9 Няма контрол

    21 0 Отговор
    Кота няма правораздавателна система, която да търси наказателна отговорност всеки ще си прави каквото си иска и ще си бетонира каквото и където си поиска. Както е тръгнало утре ще започнат и в морето да строят.

    АЗ ЛИЧНО ОТ ГОДИНИ БОЙКОТИРАМ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ И ИЗОБЩО НЕ СТЪПВАМ И НЯМА ДА СТЪПЯ ТАМ ДОКАТО НЕ РАЗРУШАТ ДО ОСНОВИ НАСТРОЕНИТЕ БЕТОНИ.

    Коментиран от #17

  • 10 √(n&Варна)

    25 4 Отговор
    На пясъка по плажовете в братските USA е забранено да има даже и количка/сергия за сладолед!!!
    "Строителите" на съвременна България, дето болшевишкият им манталитет е в излишък, направиха всичко възможно за унищожаването на природата ни!!!

    Коментиран от #12, #22, #23

  • 11 Пак Банев

    10 1 Отговор
    Малко му беше в пандиза Айде обратно
  • 12 ТОНЧО

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "√(n&Варна)":

    Аде сега пък на теб руснаците пак виновни?! Какви братя са ти краварите? Вземай си бетонните блокчета и си ги носи в Кравария!
  • 13 Теди

    7 16 Отговор
    Има някой хора, които от плажните си заведения се прехранват и издържат семействата си, не всички тези хора са “мутри” или някакви престъпници, даже напротив! Нормални хора, като всички нас, които с това са се захванали и го работят.
    Наистина има някой груби нарушения по нашите плажове, но не може да искате всичко да се махне! Няма и смисъл да се маха.
    Заведения, все някакви трябва да има, за да е по-пълноценен и приятен престоя, на всеки нещо му се допива или дояжда и съм сигурен, че няма изключения... сега, веднага, някой ще ме обори и ще каже, че ще си вземе кошницата с храна и чадъра и ще е Ок, приемем, но въпреки това трябва да сме по-толерантни.
    Хората там инвестират и последните си пари, рискуват, зависят им дори понякога съдбите... и какво... идва някой природо-защитник, защото е решил, че нещо му пречи или ще му пречи и всичко може да отиде по дяволите, а не винаги е така!
    Пак повтарям, наистина има груби и нагли неща по плажовете, които се правят, които и аз не приемам, но в крайна сметка, трябва да мислим малко по-широко и да не слагаме под общ знаменател всичко и всички!
    (нямам заведение никъде, просто се старая да ценя труда на хората и да разсъждавам)

    Коментиран от #21

  • 14 дявола

    13 1 Отговор
    Хора лесно е никой да не влиза там и готово той сам ще се набута
  • 15 Хаха

    6 0 Отговор
    Имали закон без вратичка?Бай Ганьо винаги ще е на дъното,никои не мисли да си оправим държавата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Варненец

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Няма контрол":

    Братле,на плажа във св.св. Константин и Елена остров ще правят....така че, вече строят и в морето (за съжаление )
  • 18 РАДЕВ, КВО СТАВА

    9 2 Отговор
    ПАК СИ СТРОЙМ КЪДЕТО СИ ИСКАМЕ...КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ДЪРЖАВНИЯТ ИНТЕРЕС......И НА АЛЕПУ ПАК СЕ СТРОИ
  • 19 ПРАВИТЕЛСТВОТО СПИ

    5 5 Отговор
    Радев си мълчи......скатава се
  • 20 Гост

    3 1 Отговор
    Затова само Гръция и Турция
  • 21 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Теди":

    Приятелю,
    Това, че някой иска да си храни децата с честен труд е най-доброто, но нека да го прави по начин, който не пречи на другите. Пак може да продаваш сокове и храна на плажа, но нека заведението да е извън него, а сервитьорите да ги носят или клиентите да се раздвижат 5 метра. Навсякъде в Гърция плажовете са свободни, а до тях са всички заведения и българите правят опашки на границата, а нашите пустеят.
  • 22 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "√(n&Варна)":

    Много си прав брадчед, не количка, там е забранено да се пуши, на плажа! Представляваш ли си! Говоря за Брайтън бийч!
  • 23 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "√(n&Варна)":

    Пак яс! Да, има сладолед на километър от плажа...

    Коментиран от #24

  • 24 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Предник":

    В тази връзка, само да кажа от 10 години ходя в Куба. Аз съм беден Канадетц, по-скоро смугъл Българин, бил съм сам на плажа с детето и жената. Няма такси никакви.. чадър, и некви зарибявки...кафе, за да имаш чадър или каквото и да е било...
    Не съм посредник на никоя фирма.

    Страхотни хора! Може би не знаят къде се намират!