ФАКТИ.БГ

Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

Когато държавната власт, на която разчитаме за закон, ред и закрила, се подреди до мутрите - тогава те няма как да бъдат спрени на местно ниво със силите на местните институции

Публикувана: 15 Юни, 2021 10:00
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4074
Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 42 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени от ГЕРБ, се противопоставят на прочистващите мероприятия на правителството. В началото тя се обясняваше с опита на мрежите на Борисов да демонстрират, че ще продължат да са на власт, каквито и да са резултатите от изборите. Все по-често обаче зад този политически (вреден, опасен, но все пак политически) дневен ред прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: т.нар. мутри. Ако погледнеш малко по-навътре, във всеки скандален казус виждаш заплашителните физиономии на мутри.

Мистерията със Заповед № 8-Z-510

Да вземем казуса „Смокиня”. В началото работата беше ясна. Първо, налице са един декар унищожени от багер дюни, които са изключителна държавна собственост и освен това са защитени. Второ, работата по изграждането на заведения върху така унищожените дюни не може да продължи, тъй като кметът на Община Созопол е обявил със своя заповед прекратяване на всякакви строително-монтажни работи от 15 май до 1 октомври.

По точка първа на ход бяха МРРБ (заради унищожаването на държавна собственост), както и МОСВ - заради унищожаването на защитени природни зони. Въпреки смяната на министрите си и двете институции реагираха по обичайния начин: направиха се, че не виждат нарушения. От съучастващото в подобни случаи Министерство на туризма (също с нов министър) подкрепиха МРРБ и МОСВ с констатацията: „Не виждаме проблем. Не виждаме проблем, между другото, не трябва да даваме интервю, идваме само на проверка".

Това изказване от 17 май дойде два дни, след като забраната на кмета на Созопол за строително-монтажни дейности бе влязла в сила. Но строително-монтажните дейности продължават и днес - с помощта на тежка механизация, която е също забранена в тази заповед.

В интерес на истината, в началото на казуса Община Созопол имаше по-адекватно поведение от трите горепосочени министерства. Заместник-кметове дори даваха телевизионни интервюта, в които обясняваха, че каквито и разрешителни да има строителят на Смокиня, той не може да прави нищо след 15 май. На 3 юни обаче и те развяха бялото знаме. В хор с концесионера споделиха пред драгите зрители, че работата може да продължи, тъй като не ставало дума за „строителни”, а за „монтажни” дейности.

Това обаче е нагла лъжа от репертоара на „модела Борисов”. В забранителната заповед на кмета на Созопол пише: „Спирам извършването на строително-монтажни дейности в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища (вилни и туристически селища) и къмпингите по Черноморското крайбрежие от 15 май 2021 г. до 1 октомври 2021 г.”. Няма отделно „строителни” и отделно „монтажни”.

В следващите дни всякакви чиновници засипваха медиите с клетви, че както по ЗУТ (Закон за устройство на територията), така и по ЗУЧК (Закон за устройство на Черноморското крайбрежие) строителни и монтажни работи били различни неща. И това, разбира се, е опашата лъжа. И в ЗУТ, и в ЗУЧК става дума единствено за „строително-монтажни работи” (СМР). Разликата е, че в ЗУТ това понятие е разделено с тиренце, а в ЗУЧК е една дума.

Който лъже, трябва и да маже. Ако влезете в страницата на Община Созопол, няма да намерите цитираната горе Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021. Няма я. Скрита е някъде из дебрите на сайта. Можете да я откриете единствено с помощта на Гугъл и поредица проби с различни ключови думи. Иначе на сайта ще намерите заповед от 27 април, но с номер 509, отнасяща се до рязане на дърва през курортния сезон. Толкова ви се полага да знаете към днешна дата.

Преди десетина дни писах на Община Созопол, искайки разяснения. Положението обаче е такова: от умрял писмо. Същото е положението и с писмото, което написах на МОСВ по същото време. Да ви звучи познато? Както се казваше в един добър български сериал: „Старото зло е още тук”.

За капак в общото оневиняване на видими безобразия се включи и ДНСК, също с нов началник. Трогателно единодушие, липсват само цигулките в бекграунда...

Интересният въпрос е: какво се е случило между началото на казуса, когато сред всички институции единствено Община Созопол имаше достойно поведение, и началото на юни, когато от нейно име се заговориха небивалици за разликата между „строителни” и „монтажни” работи (каквато разлика, повтарям, не съществува нито в правния мир, нито в Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021).

Нямам доказателства, но имам обосновани подозрения. Още при разораването на дюните се разчу, че зад цялата работа стоят крупни интереси, разширяващи дейността си от Слънчев бряг - този същински Содом на мутренското беззаконие - в южна посока. Знам от личен опит, че когато се опиташ да попречиш на разни мутри да разорават и бетонират дюни (успях да направя нещо такова преди няколко години), започват едни много характерни обаждания по телефона от представители на съответните. Аз знам как да водя такива разговори - имам дългогодишен тренинг. Но не съм на място и не съм изоставен от институциите на държавата, в каквото положение се оказа Община Созопол. Когато в слушалката на телефона ми обясняват, че знаят къде живея и че животът е понякога доста опасно нещо - мен ме избива на смях. Ако обаче бях запокитен в някоя черноморска община и виждах как централната власт протежира всякакви местни негодници и насилници - изобщо даже нямаше да ми е смешно.

Когато всички лъжат и крадат, а силата е в мутрите

Когато държавната власт, на която разчитаме за закон, ред и закрила, се подреди до мутрите - тогава те няма как да бъдат спрени на местно ниво със силите на местните институции. Тогава се възпроизвежда „моделът Борисов”: когато всички лъжат и крадат, няма нито закон, нито ред, нито закрила. Единственият регулатор на обществените отношения е силата, а силата е в мутрите.

В това отношение казусът „Смокиня” демонстрира, че точно този модел си е жив и здрав и продължава да бъде крепен от бездействието на институциите на държавната власт, макар и с нови хора начело. Това е и сигнал към мутрите, че ред няма да бъде въведен нито в Алепу, нито в Синеморец, нито в другите десетки и стотици случаи на заграбване и разрушаване на природата. Позор.

Автор: Евгений Дайнов

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 42 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Дядо курти от село Пиперково
1 Отговор
На 11юли пак гласувайте за тиквите...

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +58

доган
2 Отговор
ГЕРБ е мафия и всички държавни структури са разядени от тях. Идват избори господа!

Оценка:
-1 +49

Българка
3 Отговор
„Cтaрoтo злo e oщe тук”.
Зa кaпaк в oбщoтo oнeвинявaнe нa видими бeзoбрaзия ce включи и ДНCК, cъщo c нoв нaчaлник. Трoгaтeлнo eдинoдушиe, липcвaт caмo цигулкитe в бeкгрaундa..."
Очакваме от всички министерства, кметове, ДНСК да си свършат работата, за която получават големи заплати и да се спре безобразието на плаж Смокиня! Виновниците, особено държавните служители, които позволиха и още позволяват, да бъдат санкционирани ! Всички! И от служебното правителство!

Оценка:
-0 +37

гост
4 Отговор
Все ми се струва, че вместо да махнем мутрите, ще докараме по-големи. Защо новата власт допуска беззаконието отново? За кого гласуваме всъщност?

Коментиран от #15


Оценка:
-22 +14

Kalchomaniq
5 Отговор
До: 4
Толко много ли сте глупав ли сте или само се правите?

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +14

Pilot
6 Отговор
Стройте и бетонирайте, то затова опашките към Гърция са километрични !!! Ейййй ганьовска работа , лакоми , нагли и п.р.ости мутри !!!
Само герп ;)

Оценка:
-0 +21

Кикор
7 Отговор

До коментар #1 от "Дядо курти от село Пиперково":


Абе Вие не прочетохте ли , че и Новите управляващи /поне към момента/ са същите гьон суратиии Важно е кеш да има а дали ще е по чекмеджета, шкафове заешки дупки или сутиени е все тая.

Оценка:
-5 +14

информиран
8 Отговор
Окопали се нагли ГЕРБерастки калинки обслужваха и дори продължават да кръговете БорисOff-шиши и да им замитат следите, като поставят и "динени кори" на новите!
Продължават да безчинстват ГЕРБерасти в ключови РИОСВ и в някои Баейнови дирекции, както и назначената от Ревизоро след изборите април месец нова шефка на ИАОС калинка, свързана с олигарсите Р.Карамфилова все още вилнее току под носа на новия министър!?

Спи ли новият министър Личев или е прихванат вече в някои стари-нови схеми; или пък окопаните крадливи калинки на ГЕРБ-шиши му подлагат динена кора и го чака "на топло" бай Ставри, както изгоря преди време предния министър Ненов!?!

Яcнo e, чe ГEРБ щe ce бoрят зa 2рoтo мяcтo нa избoритe, a пaтeрицитe им и крoртaци ВМРO c ocтaнaлитe пaтрEoти нямa дa пoмиришaт Пaрлaмeнтa, a щe гo глeдaт caмo пo eкрaнa нa БНТ !

Оценка:
-2 +15

гост
9 Отговор

До коментар #5 от "Kalchomaniq":


Тук има по-умни хора, затова ги питам - новата власт успя да изчегърта министри и държавни служители веднага. Това не се случва с мутрите по морето и те продължават да бетонират и булдозерите им не се спират нито от кметове, нито от новите министри и чиновници. За кого гласуваме всъщност?

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +10

БОЛШЕВИК
10 Отговор
Докато не заиграе сопата ,тия мутри намърдали се на разни постове, няма да се махнат доброволно. Те чакат с надежда вожда им да се върне на власт. А това ако допусне ограбения народ, значи си заслужава съдбата после!

Оценка:
-0 +16

Коментара
11 Отговор

До коментар #9 от "гост":


Така наречената от вас "нова власт" всъщност е служебно правителство което няма общо с нито една от партиите за които е гласувано по изборите (да министрите са с някаква политическа принадлежност но не са следствие на избор). Тоест това би трябвало да бъде експертно ВРЕМЕННО правителство! Ta #5 Kalchomaniq правилно ви попита.....

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +4

Велика Сърна моя роднае
12 Отговор
Дайнов ,комънист та дръмка

Оценка:
-6 +2

4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
13 Отговор
Цитирам статия от 1 юни: "Недовършеният хотел на плажа Алепу, обявен за ”подпорна стена”, да бъде съборен. Това разпореди екоминистърът Асен Личев. Той издаде заповед по най-бързия начин Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони. Новината обяви самият Личев пред Нова телевизия. ". А сега за Смокиня какво чака?

Оценка:
-0 +4

гост
14 Отговор

До коментар #11 от "Коментара":


Благодаря за разяснението. Вече ми стана ясно, че новата власт в лицето на назначеното служебно правителство, може веднага да изчегърта министри и висши администратори, защото е правителство назначено от президента. В същото време не може да пипне багерите на мутрите по морето, защото правителството не е избрано от народа.

Оценка:
-1 +2

наблюдател
15 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Каква нова власт? Това правителство има много малко време, за съжаление. Толкова добре си работи, че вече ми се иска да не се сменя и след изборите, но просто няма да успее да оправи овреме нещата. Успя обаче да разбуни кошера и да изкара мръсотиите на показ. Лошото е, че не се знае след тях какво ще се случи, затова щеше да е хубаво да продължат да оправят нещата с голямата метла.

Оценка:
-1 +2

16
Този коментар е премахнат от модератор.
КИКО
17 Отговор
Докато не заровят бочко в земята и да минат 40 дни .. .,така ще бъде !

Оценка:
-2 +2

А бе бай гуй
18 Отговор
Ко праи шефа на данъците ?
Ай ай ай. Въййй.

Оценка:
-1 +0

ВЕРА МУХИНА
19 Отговор
ЕДНО ,,ПРАВИТЕЛСТВО" КОЕТО НЕ ИСКА ДА ВЪВЕДЕ РЕД , А И НИКОЙ НЕ ГО ОБВИНЯВА ЗА ТОВА ТО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПРОСТО ПОДГОТВЯ ПОЧВАТА ЗА КРАДЕНЕ НА СЛЕДВАЩОТО ! НИЩО ДРУГО НЕ СЕ СЕЩАМ ! ДОРИ БОЙКО КАЗА ЧЕ ХАРЕСВА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО --- НЕКА РАДЕВ ДА МУ МИСЛИ КОГО ЛЪЖЕ - НАС НЕ МОЖЕ , А НИЕ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА НЕГО , ДА ВИДИМЕ ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕМ С ТАЯ ВЯРА СБЪРКАНА ?

Оценка:
-0 +2

САНДОВ
20 Отговор
Трябвa дa ce cпрe бeзпoщaднoтo бeтoнирaнe пo Чeрнoмoриeтo
Пo думитe му трябвa дa ce cпрe бeзпoщaднoтo бeтoнирaнe нa пocлeднитe ocтaнaли мecтa пo нaшeтo крaйбрeжиe, кoитo имaт пoтeнциaлa дa привличaт туриcти

Оценка:
-0 +0

КРАДЦИИИИ
21 Отговор
Кoгaтo държaвнaтa влacт, нa кoятo рaзчитaмe зa зaкoн, рeд и зaкрилa, ce пoдрeди дo мутритe - тoгaвa тe нямa кaк дa бъдaт cпрeни нa мecтнo нивo cъc cилитe нa мecтнитe инcтитуции

Оценка:
-0 +0

БАРДАК
22 Отговор
Срещу "вносния ислям": първият колеж за имами в Германия ОТВАРЯ ВРАТИ ...

Оценка:
-0 +0

Сър Пичук
23 Отговор
Това се очакваше - борбата беше, и е, не за ред и законност (това си е поредния лозунг), а за това, кой да прибира рушветите и да взима парите от Европа и от държавните поръчки. "Стани ти за да седна аз". След като не успя по законен начин с избори, БСП се намърдва във властта през задния вход чрез служебното правителство. А цената е подкрепа на Радев за втори мандат. Отврат.
Да се надяваме, че хората виждат и ще реагират адекватно на изборите. Май идва време за демонтаж на модела Радев!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5