Last news in Fakti

14 Януари, 2019 19:17 2 307 13

Ангелкова: Вандализъм е да се рушат дюни

  • дюни-
  • смокиня-
  • министър-
  • ангелкова

Част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж „Смокините север“

Ангелкова: Вандализъм е да се рушат дюни - 1
Снимка: БГНЕС

Вандализъм е да се рушат природни забележителности каквито са дюните на морския плаж при къмпинг „Смокиня“. Изготвени са промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да допринесат за опазването на дюните. В тях се въвеждат санкции за разрушаване на дюни, като глобите за това могат да достигнат до 20 000 лв.

"Част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж „Смокините север“", каза министърът на туризма Николина Ангелкова цитирана от Нова телевизия. Тя обясни, че на концесионера може да му бъде наложена санкция в размер на 5% от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е спазил задълженията си по договор. В документа за управление на морския плаж е записано, че стопанинът е задължен да опазва дюните от действия на трети лица и извън активните летни месеци. При установяване на такива нередности той е длъжен да информира компетентните институции.

"Ние сме безкомпромисни по отношение на контрола", категорична беше министър Ангелкова. Тя обясни, че е извършено допълнително обследване, което ще покаже точните граници, и ще се прецени каква част от разрушената дюна е в рамките на концесионираната територия. Степента на увреждане на природната забележителност ще определи РИОСВ.

След получаване на сигналите за разрушаване на дюните е направена своевременна организация на експертите и веднага са изпратени екипи за проверка на място. Благодаря на прокуратурата, на МВР и на специалистите от РИОСВ за сътрудничеството и добрата координация. "Разчитаме на гражданското общество да ни сезира при нарушения", каза министър Ангелкова и призова всеки, който има сигнали за незаконни дейности, да ги изпраща към министерството. В активния летен сезон аз и екипът ми винаги сме на място и проверяваме спазването на концесионните договори, заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    27 1 Отговор
    Вандализъм е че вие ни управлявате
  • 2 Приличам на кобила

    19 2 Отговор
    ...и съм мноо тъпа и нагла, а мъж ми има хотели
  • 3 Реализъм

    17 1 Отговор
    То за това идват само пияни англичани и руснаци с по 10 лв в джоба....
    Богатия турист иска природа и простор не 99% бртон , 99% чалга и 100% ешерихия коли....
  • 4 Будалата

    11 1 Отговор
    Гледам тоз хубостник е ловжия. Данеби аджеба да са една ловна дружина с кмета на Созопол Рейзи бей? Тогази картинката се пояснява. След година две и хотели ще има. Ами то като няма дюни ко да правят я?
  • 5 Трънчев

    10 1 Отговор
    Освен че е вандализъм, не е ли подсъдимо? Или пак седмица-две прах в очите на хората и далаверите да продължат, както са замислени?!
  • 6 Спящите

    7 0 Отговор
    Докато Вие се опитвате с 5%да ни замажете очите,нищо няма да се промени в тоя Батак. Но, ако трябваше плати 100х.лв.и отнемане на концесията- проблема щеше да е решен завинаги !!
    Политик е човек който гледа поне една,две години напред ,докато Вие вървите ВИНАГИ след събитията!!! Единствено самочувствието Ви е на ниво...
  • 7 Спящите

    6 0 Отговор
    Докато Вие се опитвате с 5%да ни замажете очите,нищо няма да се промени в тоя Батак. Но, ако трябваше плати 100х.лв.и отнемане на концесията- проблема щеше да е решен завинаги !!
    Политик е човек който гледа поне една,две години напред ,докато Вие вървите ВИНАГИ след събитията!!! Единствено самочувствието Ви е на ниво...
  • 8 Ами..

    6 1 Отговор
    Затвор и 200 000лв глоба трябва да е наказанието! И как е възможно защитени територии да се отдават на концесия?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уйнадяда

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "JoanToney":

    Пак ли тоя СПАМ?! Алоу!
  • 11 Хосе

    5 1 Отговор
    не само глоба.а да възстанови и дюните
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Министър Ангелкова?? Тази Министър лие?

    0 0 Отговор
    Сега или при Бойко??