23 Август, 2021 11:35 3 331 3

Изненада на пазара

  • colliers international-
  • инвестиции-
  • цие

Инвестициите в офиси доминират, въпреки пандемията

Изненада на пазара - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина на годината са в Полша. По оценка на консултантската компания Colliers за 2021 г. обемите в края на годината ще останат между 10 млрд. EUR и 11 млрд. EUR.

Равнище на растеж на обема на инвестициите в ЦИЕ

„Всички държави в региона отбелязват годишен спад на обемите, в сравнение със същия период на 2020 и 2019 г., с изключение на Унгария и Словакия. Въпреки бавния старт, инвеститорите остават уверени и предполагат активизиране на дейността през второто полугодие, в зависимост от наличието на продукт и подобрени възможности за пътуване", казва Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" за ЦИЕ в Colliers.

Нива на възвръщаемост

От началото на годината се регистрира свиване на доходността на първокласните индустриални и логистични площи между 25 и 200 базисни пункта, тъй като секторът поддържа отлични фундаментални показатели и силно търсене. Доходността от първокласни офиси извън Варшава и Прага също леко се понижи, с до 25 базисни пункта. На някои пазари се прилага известно увеличение на нивата при търговските центрове, тъй като секторът се опитва да се възстанови от оперативните ограничения, наложени през последните 16 месеца.

Потоци в ЦИЕ по сектори

През първата половина на 2021 г. офис секторът отново доминира. Логистиката и жилищният сектор продължават да привличат силно търсене от страна на инвеститорите, но темповете остават ограничени единствено от недостига на предлагане, за разлика от търсенето. Обемите в търговията на дребно продължават да се генерират основно от търговски паркове и супермаркети. Инвестициите в хотели остават незначителни.

Потоци в ЦИЕ по произход на купувача

През първата половина на 2021 г. европейският капитал е най-активен с дял от 46% от общия обем. Скандинавският, британският и германският капитал стоят зад по-голямата част от активността. Вътрешният капитал в ЦИЕ отново се характеризира с придобивания на собствените си пазари, но и в целия регион. Чешкият и унгарският капитал продължават своя устрем със съответно 20% и 10% от общия обем в региона. Капиталът от Северна Америка, Азия, Близкия изток и Африка беше сравнително скромен досега през тази година, но се очаква да се завърне през второто полугодие.

Свободни площи в офисния и индустриалния и логистичен сегмент

На много пазари в региона, процентите на незаетите офис площи достигат двуцифрени стойности от 2020 г. насам и продължават да се увеличават, тъй като започналото преди пандемията строителство продължава, а новото предлагане се усвоява по-бавно. В резултат на това имаме известен натиск върху наемите и повишаване на стимулите към наемателите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    8 2 Отговор
    Как е бизнесът с офисите в Русе? Колко магазинчета по центъра са празни, вече? Не ми отговаряйте. И сам виждам ръстът в обявите за "офис под наем".
  • 2 Гост

    7 1 Отговор
    Кво Руси ве,ако не са мамалигарите да идват да ви пазаруват и да харчат сте гола вода.Руси западна от много години

    Коментиран от #3

  • 3 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Мамалигарите спряха да идват от 2017. Оправиха им регистрационната система в КАТ, за нови коли и вече не им излиза по-евтино да пазаруват от нас, нито да ги регистрират тук. Сега само минават транзит за морето или за Гърция.