22 Март, 2013 17:31 10 904 9

Да надстроим панелката

  • саниране-
  • софия-
  • арх. диков-
  • надстрояване

Възможно ли е или не санирането? Това е въпросът, който през последните години не само е на дневен ред, но и с течение на времето набира все по-голяма актуалност. Причината е повече от ясна, животът на панелките изтича, а на места дори изтече. Десетки хиляди собственици на панелни апартаменти преди години се втурнаха да „санират” апартаментите си с надеждата сметките за отопление и ток да спаднат поне с 50%. Много от тях останаха разочаровани след като видяха, че това не се случи. (ако има поевтиняване, то е около 10%-15%). В медиите започна да се тиражира израза „саниране на парче”, за което надълго и нашироко специалисти обясняваха, че не е ефективно. Като резултат модата „саниране на парче” почти отмина.

Днес вече мисленето е на друго равнище. Непрекъснато увеличаващите се сметки за парно и ток, принуждават собствениците на панелки да се обединят около идеята за цялостно саниране на сградата. Дали това обаче е възможно? Като един от реалистичните варианти за това е на собствениците на апартаменти да се предостави безвъзмездно земята под блока им, за да могат те да продадат въздуха над сградата с цел надграждане на един етаж. Апартаментите в него ще се продадат, а с парите ще се покрият част от разходите по цялостното саниране.

„Ако до началото на следващата година, държавата законово предприеме действия по предоставяне на собствеността на земята на собствениците на панелни жилища в жилищните комплекси, те ще могат да продават правото на строеж на въздуха за този допълнителен етаж. Специално за София минимум една трета от панелните сгради съм убеден, че ще има желание за закупуване на право на строеж или за изграждане на този допълнителен етаж. Със средствата, които собствениците биха акумулирали, ако те са собственици на земята, а аз мисля, че е логично да са и то безвъзмездно, това също би довело до 10%-15 % сваляне на сметката от тази продажба на правото на строеж и реализация на построени жилища на мансардния етаж” е мнението на Петър Диков, главен архитект на София, изразено на конференция посветена на енергийната ефективност в рамките на Българска строителна седмица, която се провежда в „Интер Експо Център” от 20 до 23 март в столицата.

Конструктори са изчислили, че натоварването няма да се повиши, тъй като таванската плоча се сваля и се изгражда лека конструкция. При 300 кв.м застроена площ и 8-етажна сграда, което прави разгъната площ от 2400 кв.м. Ако цената на квадратен метър енергийно обновяване е 150 лв., което е изключително минимална сума, това означава, че санирането на сградата ще струва 360 000 лв. Още 600 лв./кв.м ще са необходими, за да се изпълни надстройката от 300 кв.м. Получават се около 1600 лв./кв.м. Възниква въпросът, кой ще купи апартамент при себестойност на квадратен метър от близо 800 EUR, питат експерти?

Дори частичното финансово обезпечаване на санирането на блока чрез надстрояване на имота да се приеме за възможно, възникват въпросите кога ще стане възможно прехвърлянето на земята на собствениците, каква част от сумата ще се покрива по еврофондовете и при каква лихва живущите ще могат да вземат банков заем? Все важни въпроси, които изискват перфектно стиковане между държавните институции.

На места има и комбиниран вариант
1. Частично саниране
2. Надстрояване


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ne specialist

    1 0 Отговор
    Блока на снимката не е панелен, а ЕПК. При тази строителна система рисковете от "надстрояването" са минимални. За панелите не мога да се подпиша под подобно твърдение.

    Коментиран от #6

  • 2 Владимир Йосифов

    1 2 Отговор
    2012-та година е !!! Кой ще обясни на депутатите, че таваните са жилищна площ, а не склад ?
    Във Франция сметките се поносими защото и в мазетата , и в таваните живеят хора :

    2012-10-07

    http://2.bp.blogspot.com/-jAjNre_mUcU/UHFtguCP2rI/AAAAAAAASxM/t3GqywNOgOY/s320/mezonet,lux,Paris,remont,tavani,BriagNews,Vladimir+Yosifov,imoti,Kmetstvo,snimki,+2012.jpg
  • 3 Собственик

    2 3 Отговор

    1. Построиха панелки на пролетариата върху насилствено отнетите имоти на хора, които са работили честно за да си ги купят!
    2. Сега повече от 10години от 2 декара нива в Младост, не мога да реституирам 200 кв.м.! В Агенцията по кадастъра ми казват, че съседите трябвало да се подпишат, че нямат възражения да си реституирам имота. Същите тия "съседи" чиито блокове са построени върху земята, купена от дядо ми!
    Сега тия "съседи" се жалват, че няма къде да си спират трошляците и не искат да се подпишат. В същото време в центъра ни обременяват с т.нар. Данък паркинг и с винетки за по 200лв. за да си спираме в близост до жилищата.
    Също така ни накараха да си санираме сградите цялостно още през 2006-7, защото иначе ни грозеше глоба от 20хил. лв. Сега на панелените хора им дават половината сума, пък и ще им предлагат да им подарят земята (същата тая земя, дето дядо ми си е купил с честно изкараните си пари, и от 2-та декара не ми връщат 200кв.м.)

    Нямам думи.

    Коментиран от #4

  • 4 Владимир Йосифов

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Собственик":

    Браво !
  • 5 palq4o

    1 2 Отговор
    тази идея е абсурдна!!!!!ИДИОТИЗЪМ!!!!!!!!!
  • 6 Георги Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ne specialist":

    1. Първо едно обследване заедно с технически и енергиен паспорт - около 10лв. на кв.м.
    2. Второ едно пак "евтино" проектиране плюс съгласуване - около 20лв. на кв.м.
    3. Трето - едно "евтино" разрешение за строеж - зависи от квартала.
    4. СМР - 150 лв. само за дограма, покрив, изолации и парно. Ако се включат Ел. и ВиК става пак "евтино". Ако се включи конструктивно усилване - още "по-евтино" - може и до 150-200 евро на кв.м.
    5. Разходи за управление, счетоводство, такси, надзори, правни услуги - около 40 лв. на кв.м. разпределено.
    6. И накрая - хората не могат да се организират за всички подписи.
    Необходима е сериозна държавна политика, не такива глупости.
  • 7 куку

    1 0 Отговор
    как ,може да са толкова тъпи тия на който плащаме, ама ние сме виновни
  • 8 лимонад

    0 0 Отговор
    какви са тия глупости - надстояване на панелка ? ами план ? ами преизчисляване на конструкцията на сградата ? дали на някой за 1 етаж ще му е по-лесно да преправи плана на цялата сграта ? или пак ще лепим отгоре (като цигааански коптор) и после ще викаме - европейци сме и ние - дайте и на нас :)
  • 9 Bossman

    1 0 Отговор
    В източна Германия панелните сгради са санирани и имат приличен вид.Направо като ги погледнеш и ще си помислиш,че са нови тухлени кооперации,а не панелни сгради.А тук един санирал както трябва,друг поради безпаричие нищо не направил.