Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 11:21 7 817 24

Градовете с най-надценени имоти

  • ubs-
  • цени-
  • жилища-
  • имотен балон

Класацията е на швейцарската банка UBS

Градовете с най-надценени имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарската банка UBS публикува тазгодишния си доклад за градовете с най-надценени имоти. Анализаторите са включили в изследването си градовете с най-висок риск от образуването на имотен балон. Те са посочили и местата, където „бетонното злато“ е със справедлива, реална цена.

Днес пазарът на жилища се явява един от най-стабилните и важни фактори в икономиката на всяка страна. UBS Global Real Estate Index за 2020 г. оценява световния пазар на недвижими имоти в дългосрочна перспектива и е предназначен за проследяване на риска от възникването на „имотен балон“ в големите световни градове.

Ценовите балони, според UBS, се явяват циклично повтарящи се явления на пазара на недвижими имоти. Терминът „балон“ се отнася към съществуващата неправилна оценка на активите, чието съществуване е невъзможно да бъде доказано, докато „балонът“ не се спука.

UBS Global Real Estate Bubble Index измерва риска на балона на пазара на имоти именно на базата на такива модели. Банката разглежда 5 фактора: цената на имотите спрямо доходността от тях и цената на имотите спрямо наемните нива, промяна спрямо ипотеката към БВП и строителството към БВП, а също така относителните показатели на цената на имотите в градовете спрямо цените в страната. Всеки град, чийто индекс е изчислен на тази база и е над 1.5, се разглежда като рисков от възникване на имотен „балон“.

Темпът на поскъпване на жилищата в анализираните градове се ускорява с 6% от средата на миналата до средата на текущата година. Това е най-силното увеличение от 2014 г. насам. Двуцифреният ръст на цените е регистриран в Москва, Стокхолм, Сидни, Токио и Ванкувър.

Пет от десет града, които се намират в риск от образуването на имотен „балон“ са в Европа. От тях Стокхолм и Москва влизат в ТОП 3 с най-силно увеличение на дисбаланса спрямо миналата година. В същото време нито един от градовете на САЩ не може да бъде причислен към градовете с надценени имоти.

Домакинствата са принудени на вземат повече кредити, за да могат да се справят с високите цени на жилищата. В резултат през последните 3-месечия е налице ръст в равнището на ипотечно кредитиране. Това се дължи на улеснените правила за отпускане на заеми и понижение на лихвените проценти.

За пръв път от началото на 90-те години на миналия век жилищата в предградията и селските региони поскъпват с по-бързи темпове спрямо тези в градовете. Съотношението разходи спрямо ползите от живеене в града рязко се влошават по време на пандемията, след като развлеченията и шопингът отиват на заден план, а офисите се оказаха пусти.

Ограниченията, в следствие на пандемията и ръстът на работещите от къщи доведоха до спад в наемите. В някои градове поевтиняването е двуцифрено.

Градовете с най-надценени имоти

Градовете с най-надценени имоти

град държава
1 Франкфурт Германиия
2 Торонто Канада
3 Хонг Конг
4 Мюнхен Германия
5 Цюрих ШВейцария
6 Ванкувър Канада
7 Стокхолм Швеция
8 Париж Франция
9 Амстердам Нидерландия


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    47 15 Отговор
    София води класацията но не я публикувате.
  • 2 Напред и нагоре

    46 5 Отговор
    София,Модерно предградие-2000 евро кв.м
  • 3 Брокер

    16 21 Отговор
    Още ли не може да проумеете,че няма безплатен обяд,мили деца

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зайо байо

    27 4 Отговор
    А ти така и не разбра,че си един абсолютно излишен посредник (паразит) , който взима 3% и отгоре при заслужени 0.3%. 90 % от брокерите не предлагат абс. никаква добавена стойност. Верно няма безплатен обяд и скоро ще ти се наложи да плащаш със заслужени пари.
  • 6 Р Овч

    8 9 Отговор
    Още ли не разбрахте,че ние ще сме богати а вие бедни
  • 7 Смеххх

    7 7 Отговор
    Xaxa,нямало краварски град,а нещо за Ню Йорк и L.A.?
  • 8 Софиянчето

    7 6 Отговор
    Ква Москва,Токио ве,идвайте в столицата,че има нужда от евтина работна ръка и бачкатори
  • 9 Реститутка

    20 5 Отговор
    А София? 3000 евро квадрата по Витошка за двустаен, пък и за 500 евро под наем не можеш да го дадеш. Или 200к евро за ново строителство тристаен и ти го дават на шпакловка и замаска. София трябва да е на 1 място. И моля да не пишат брокерчета под коментара, че цените на строителните материали са се вдигнали, че ставате смешни вече. Ако суровините определяха цената на този пазар, то защо в центъра, където е вложено желязо за стотинки навремето и вече е толкова амортизирано са най- скъпите апартаменти.
  • 10 zurich

    6 5 Отговор
    Вярно е. Много имоти тук на запад са надценени. Разни коптори със надути цени скоро ще станат безплатни.
  • 11 Софянец

    4 7 Отговор
    Още ли не разбрахте,че градът е само един.....

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СпитиКОРИЦИ

    7 4 Отговор
    А Барселона защо я няма в списъка ? Казват , че даже мис Бикини Борислава си била продала там къщата ! Защо ли ? Явно е усетила какъв е пазара ли ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 таковата

    2 10 Отговор
    Цените наистина се вдигат. Когато си купихме къщата -преди 20 години, около 185 квадрата без приземния етаж и гаража - беше около 1500 евро на квадрат. Сега няма проблем с=да се продаде за около 6500/квадрат.

    Коментиран от #18

  • 16 помалко прост

    7 3 Отговор
    Всъщност, повечето градове по света са с надценени имоти. Надценени са и у нас - и то повече отколкото във Фрнафурт. Защото ако, например, сте учтел във Фрнакфурт за 30 години толкова ще изплатите едно добро жилище 200 квм чуденсо качество и инфрастуктура. А ако сте учтел в София, тие 500 000 лв няма да ги изплатите абсолютно никога. Да речем, че ще спестявате по 200лв - ще ви трябват цели 208 години за 500к. С тази ралика, че в сметката не са турени лихвите. Щото ако ги сложим за 208 г ще се окаже, че точно никога няма да си изплатите имота и банката ще ви го вземе рано или късно, колкото да внасяте.

    Коментиран от #23

  • 17 комон сенс

    9 3 Отговор
    "Бетонното злато" е същото като хартиеното. Придава му се имагинерна стойност.
    Заради тази имагинерна стойност принадена от нищото, всичко свързано със стоителството е завардено от мошеници - като започнем от кметовете, които разрешават строителството, архитектите, които правят градоустройствения план, предприемачите, сторителите, та чак до агенциите за имоти.
    Всички тези са закачени на този клон - имагинерната измислена надценена стойност на кутийките в грамадни бетонни сгради.
    Има и още много макаци на този клон, които правят живота на 2-3 км от тези кутийки невъзможен.

    На практика дори най-бедните държави могат да осигурят жилише на всеки. А големите пазарни надценки да отиват само там където има престиж или друг лукс. Но не, всяка кутийка около картоферна нива без инфраструктура трябва да струва колкото планина злато. Защото........
  • 18 сам се сети

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "таковата":

    Това просто означава, че пазартът е в балонната си фаза.
    Който прадал - продал.
    АКо цената се запази, това ще говори просто за инфлация - т.е. реланата стойност на тия 6500, ще са като на ония 1500.
  • 19 Прост

    5 8 Отговор
    С тая инфлация и печатане на пари,надявайте се имотите да поевтинеят

    Коментиран от #20

  • 20 вече се случва

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Прост":

    Инфлацията винаги може да стигне петцифрени стойности, това не означава, че в относителна стойност имотите няма да поевтинеят. Т.е. много по-изгодно е днес да инвестирате в друго, а не в кутийка.

    В момента те у нас имотите са в своя връх.
    Една кутийка в София спрямо заплатите и моментите разходи за издръжка на семейство е по-скъпа отколкото жилище в Берлин и много други по-малки градове в Европа.
    А престижа на Манхатън, Париж и Ситито на Лондон са много далече от Софето, че да имат подобни сотйности на имотите.

    Да не говорим за ръста на цените в населени места, клъдето безработицара де фракто е 50 и повече процента. Като този процент се контролира само от неконтролируемата емиграция.
    Град намалял с 50к и повече жители, спаднал до има-няма дерсетина хиляди млади хора, мечтаещи да го напуснат, и няколккодесеткихиляди пенсионери да ми поакзва двуцифрен ръст на имотите???
    Гледайте изоставените квартали на Детройт и ще се сетите един ден колко ще ви струват кутийките.
  • 21 Брокер

    2 2 Отговор
    След нова година бензина и дизела ще са м/у 3 - 4 лв.. Ще скочът храни,парно и ток отново.И вие се надявате имотите да им падне цената?Наистина ме развеселявате ха ха.
  • 22 Баба Гицка

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Софянец":

    Не е един - два са градовете - Варна и Бургас! Всичко далеч от морето е провинция, казва един велик човек!
  • 23 Баба Гицка

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "помалко прост":

    Безкрайно тъп коментар! Кой купува имот за 500000, а спестява 200 на месец!? Ами то тогава ако спестява по 2 лева на месец, имотът му ще се изплати след 20000 години!?
  • 24 мнение

    2 2 Отговор
    с какво софия е по-качествена от другите па я нема в списъка,ама нали е да оплюеме другите от софия по-убаво нема