Last news in Fakti

26 Март, 2013 16:09 6 279 5

Внимание: арабски капани

  • дубай-
  • оае-
  • имот-
  • чужденец

Искате да купите имот в Обединените арабски емирства (ОАЕ)? Помислете добре преди да го сторите. Защото след време може да се окаже, че наследниците ви няма да получат нищо от него. Това предупреждава Deutsche Welle германците, които са решили да се насочат към покупка на имот в ОАЕ. Предупреждението обаче се отнася и за редица други националности.

Сделките с недвижими имоти в ОАЕ доскоро бяха много атрактивни за германските инвеститори. Кризата обаче погреба надеждите им за бързи и лесни печалби. Напоследък лъсва и още един проблем: тъй като наследствените въпроси се уреждат от законите на шериата, а местните съдилища не признават завещанията от чужбина, наследниците на германски инвеститори срещат огромни проблеми при влизането във владение на наследения имот, обяснява юристът Томас Вюлфинг.

Така на практика право да онаследяват имат само мюсюлмани. Ако документът за наследници закъснее, няма такива или тяхното издирване се окаже мъчен и скъп процес, тогава държавата наследява всичко. "Много хора придобиват имоти в ОАЕ без да си дават сметка за съществуващите разлики между наследственото право в тяхната страна и това в там", казва Вюлфинг. Той е основател на GER/MELA - съвместна асоциация на адвокатските кантори от Германия и Близкия Изток. До този момент в нея членуват 13 кантори от Германия и девет арабски страни.

Как да се защитят имотите?

Ако навреме не бъдат предприети необходимите мерки, съществува опасността от подялба на наследството против волята на собственика й или дори загуба на имота, предупреждава юристът. Според него, има два начина германските инвеститори да защитят придобитите от тях имоти. Единият е да легализират завещанието си по законите на ОАЕ. Процедурата обаче е изключително бавна и сложна и включва подаването на молби да редица инстанции и депониране на преведеното на арабски език завещание в някой местен съд. Втората възможност е имотът да бъде прехвърлен към активите на новорегистрирано акционерно дружество. Скоро обаче това вече няма да върши работа, тъй като властите са предприели мерки за запушване на тази дупка в закона.

От 2005 година в Обединените арабски емирства действа нов закон за частната собственост, който урежда и въпросите за наследството. Но и той не променя съществено ситуацията, тъй като местните арабски съдилища нямат право да прилагат чуждо наследствено право в случаите, когато то влиза в конфликт със законите на шериата.

Така че помислете добре преди да купувате имот в ОАЕ, съветват юристите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти

    1 0 Отговор
    Айде пак цигански номера... Не се наядоха тея въшки, малко им е петрола... Тц,тц,тц....
  • 2 Ми да

    1 0 Отговор
    всичко друго ми е наред та се притесних за имотите си в ОАЕ.
  • 3 Егати

    1 0 Отговор
    Що не казаха по-рано, българите се изтрепахме да си пазаруваме имоти в ОАЕ, кво ще ги правим сега?
  • 4 инвест

    0 0 Отговор
    Никого не бих инвестирал в мюсулманска територия, освен ако основния реголативен орган не е калашник...
  • 5 Зъл Джин

    0 0 Отговор
    Арабите са кучета. Винаги са били !