Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 11:11 3 470 3

Спад в интереса на чужденци към имоти

  • кипър

Единствено ръст на сделките има в Никозия

Спад в интереса на чужденци към имоти - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Агенцията по вписвания на Кипър спадът в продажбите на жилища в страната през октомври с 14% се дължи на слабото вътрешно търсене, както и понижение в активността на купувачи от трети държави. През миналия месец броят на сделките с граждани от държави членки на Европейския съюз (ЕС) отчита ръст от 68% спрямо октомври 2020 г. Няма промяна в интензивността на вложения в Никозия и Фамагуста за разглеждания период. Ръст обаче има в Ларнака – 71%, Лимасол – 115% и Пафос – 74%.

През октомври на текущата година с 30% по-малко сделки са били сключени с граждани, които идват от държави нечленки на ЕС. Единствено в Ларнака се отчита ръст от 13% на чуждестранните купувачи. В останалите градове се наблюдава спад. В Никозия той е 76%, във Фамагуста – 18% и в Пафос – 45%

През октомври продажбите на имоти на вътрешния пазар са спаднали с 22% на годишна база. Изключение е Никозия. Там се отчита ръст от 19%.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 1 Отговор
    Парадоксът е, че тристаен апартамент в Никозия струва по-малко отколкото двустаен панел в Младост.
  • 2 113547

    10 0 Отговор
    Кипър е прекрасен остров и купуването на имот си заслужава, по добре там отколкото тук.И си караш пенсийката и си свиркаш.
  • 3 Той

    11 0 Отговор
    Само в България растат цените и търсенето, щото сме много богати.