Last news in Fakti

8 Февруари, 2003 00:00 784 0

Производството на възобновяема енергия с преференции

  • енергия-
  • ефективност-
  • закона-
  • енергийната-
  • производителите-
  • енергийна-
  • страната-
  • горива-
  • производство-
  • предвижда-
  • средната-
  • централи-
  • проекти-
  • енергията-
  • източници-
  • мерки-
  • използването-
  • електроенергия-
  • агенцията-
  • енергийно-
  • енергийната ефективност-
  • енерги
, Вятърна централа в ПортугалияВ последните години темата за енергийната ефективност става все по-широко обсъждана. Изкопаемите горива са пред изчерпване, а непрекъснато покачващото се производство и консумация на енергия все повече застрашават климата в глобален мащаб. В сравнение със страните от Европейски съюз България консумира около 7 пъти повече енергия за единица БВП, а половината от домакинствата в страната не са в състояние да покриват енергийните си разходи без това да се отразява на други техни нужди.
Още преди пет години се заговори за въвеждането на мерки за енергийна ефективност и внедряването на нови, чисти, възобновяеми и сигурни източници на енергия.

Възобновяеми енергийни източници
(ВЕИ) са слънчевата, вятърната, водната и геотермалната енергия, отпадни топлини, енергията от растителна или животинска биомаса, в т. ч. биогаз, енергията от индустриални и битови отпадъци, възстановяващи се без видимо изтощаване при използването им с определена мощност. Проектите за производство на възобновяема енергия правят излишно производството на електроенергия и топлоенергия от изкопаеми горива и водят до намаление на емисиите от вредни въглеродни окиси. Технологиите за възобновяема енергия не водят до отделяне на парникови газове.
По данни на Агенцията за енергийна ефективност

между 7 и 7,5 на сто от общото енергийно производство
в страната към момента е от ВЕИ като основно място сред тях заемат водноелектрическите централи. Според проучванията на агенцията у нас има възможност да се изградят 730 малки водни централи с обща мощност 210 мегавата.
Има условия и за производство на енергия от вятър по Северното Черноморие - Балчик, Шабла, Калиакра, Каварна, връх Мургаш и Сливенския балкан.
От геотермалните източници с голям дебит и висока температура са тези в Сапарева баня и Златоград. Те могат да се използват както за отопление, така и за електропроизводство в малки количества. Според председателя на Агенцията за енергийна ефективност Друми Друмев немски и български фирми вече са купили и наели земи по Северното Черноморие и изчакват създаването на подходяща законова рамка за електропроизводство с използване на вятърна енергия. Методиката, с която ще се определи изкупната цена за нея, се разработва от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). Френска фирма е проявила интерес и към електропроизводството от биогаз в Пазарджик.
Друга неразработена ниша е използването на слънчевата енергия, за която също има благоприятни климатични условия в страната.
До май тази година се предвижда да бъде приет

Законът за енергийната ефективност
чиято цел е да уреди обществените отношения, свързани с провеждането на държавната политика по рационално използване на енергията, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и повишаване на ефективното енергийно обслужване. Проектозаконът е готов и е получил становища от неправителствени организации, на които е изпратен.
В закона ще се предложи административна система за осъществяване на политиката за увеличаване на енергийната ефективност чрез прилагане на краткосрочни и дългосрочни национални, отраслови и регионални програми и проекти.
Предвижда се създаването на фонд “Енергийна ефективност и ВЕИ” по аналогия на съществуващите в Словения, Унгария и Чехия. Целта е привличане на икономическите субекти с интереси в областта на енергийната ефективност и използването на ВЕИ. Главната задача на фонда е да предоставя кредити при ниски лихвени проценти и гаранции за проекти по енергийна ефективност и ВЕИ.
Регламентацията на фонда е предложена в два варианта. Основен източник на средства и при двата варианта е предложената

надбавка върху цената на конвенционалните горива
чийто размер ще се определя от ДКЕР. Тя ще се заплаща от вносителите и производителите на конвенционални горива (с изключение на ядрените) и е различна от екологичната такса, събирана по реда на Закона за чистотата на атмосферния въздух.
В проектозакона за енергийната ефективност се определя размерът на потреблението на енергия, до който предприятията могат да стигнат.
Предвиждат се промени в Закона за корпоративното подоходно облагане - от общия облагаем доход на гражданите и фирмите в края на годината ще се приспада изразходваната сума за въвеждането на енергоефективни мерки. Подобни преференции ще има и в Закона за местните данъци и такси, Закона за данък печалба и Закона за устройство на територията.
Стимулиращите мерки в проектозакона са обвързани и с новия Закон за енергетиката, където е заложено производителите на електроенергия да получават “зелени” сертификати, доказващи производството на екологично чиста енергия. Предвижда се МЕЕР да определи квотата на екологично чиста електроенергия, която централите трябва да произвеждат.
Цените на “зелените” сертификати ще се определят на пазарен принцип. При извършването на сделките компаните ще правят отчисления във фонд “Енергийна ефективност”, който ще отпуска безлихвени кредити по различни проекти. Обсъжда се възможността преференциалната цена, на която НЕК ще изкупува тока от малките вецове до 10 мегавата и вятърни централи, да се състои от два компонента. Единият е средната цена на електроенергията на производителите в страната и надбавка за съответния производител. Тя ще се получава от разликата между средната цена за крайните потребители и средната цена на производителите.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА