Last news in Fakti

14 Април, 2022 12:21 2 255 3

Държава повиши данъците за чужденци

  • израел-
  • жилища-
  • чужденци-
  • данъци-
  • охлаждане-
  • пазар

Израел се стреми да охлади жилищния пазар

Държава повиши данъците за чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Израелският финансов министър Авигдор Либерман внесе за одобрение от Междуведомствената комисия по законодателни въпроси проект за изменение на Закона за данъчно облагане на недвижимите имоти. Целта на реформите е да се охлади търсенето на жилищния пазар и да се увеличи предлагането.

Реформата на Либерман е насочена към чужденци, които ще трябва да плащат данък върху печалбата при продажба на апартамент - 25% такса върху разликата между покупната цена и продажната. Не също вече няма да бъдат освободени от данъци върху доходите от наем на апартаменти. Целта е да се намали броят на покупките с инвестиционна цел, за да се освободят повече жилища за местните купувачи. Според израелската данъчна служба чужденци, които пребивават в страната, притежават 83 000 жилища. От тях 40 000 са в Йерусалим и Тел Авив.

Либерман също се стреми да актуализира данъчната скала за покупка на недвижими имоти, така че купувачите на по-евтини апартаменти да плащат по-малко, а тези на по-скъпи апартаменти да плащат повече данъци.

Съгласно реформата на Либерман купувачите на жилища ще бъдат освободени от данък върху покупката на апартаменти на стойност до 1,93 милиона шекела (600 615 USD) вместо сегашните 1,8 милиона шекела. Данъкът за покупка ще бъде 3,5% за апартаменти, вариращи от 1,93 милиона NIS (600 615 USD) до 2,33 милиона шекела (715 760 USD) (в момента 1,8 милиона шекела и 2,14 милиона шекела). Данъкът върху покупката ще се увеличи до 5% от 2,33 милиона шекела (715 760 USD) на 3,1 милиона шекела (964 720 USD) (в момента от 2,14 милиона шекела до 5,15 милиона шекела) и до 8% от 3,1 милиона шекела (964,720 милиона USD) до 5 шекела. (1,6 милиона USD).


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иодф

    6 0 Отговор
    Заглавие ли е, чудо ли е. "Некоя си Държава повишила данаците" тая статия нема как да я прочета просто
  • 3 АнтиГост

    8 2 Отговор
    Да последваме примера на Израел! Да удесеторим данъка за
    чужденци вън от цивилизацията.