Last news in Fakti

17 Юни, 2022 12:07 2 339 0

По-прозрачна процедура при покупката на жилище

  • израел-
  • жилища-
  • покупка-
  • закон

Израел въвежда нови правила

По-прозрачна процедура при покупката на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Израелският министър на строителството и жилищното строителство Зеев Елкин обеща да промени Закона за продажба на недвижими имоти, приет през 1973 г. Според него новите правила "са предназначени да коригират несправедливостта, която съществува от дълго време". „Трябва да осигурим прозрачност за купувачите на жилища и да – необходимо е намаляване на цените“, каза той.

Министърът настоява за изменение на Закона за продажбите, което ще намали допълнителните разходи на купувачите и ще забрани прехвърлянето на адвокатските възнаграждения от продавача на купувача, което е обичайна практика в Израел.

В допълнение към първоначалната вноска от 25%, купувачите трябва да заплатят редица други такси, които често са значителни суми. Ако купуват нов имот и плащат на вноски, има и висок риск, особено в момент на висока инфлация, стойността на имота да се промени с покачването на разходите за строителни материали. Тези допълнителни разходи увеличават несигурността за купувачите.

В бъдеще ще има по-строг контрол върху начина, по който строителите използват индекса на цените, така че той да има по-малко въздействие върху клиента през целия период на закупуване на нов дом. За да окаже допълнителен натиск върху строителите, Елкин също така обещава да разгледа въпроса кога купувачите трябва да бъдат компенсирани за забавяне в строителството.

Създава се и отдел за защита на купувачите на жилища, въпреки че не е напълно ясно каква ще бъде неговата дейност и къде може да се очаква намеса от името на купувачите на жилища в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА