Last news in Fakti

14 Март, 2003 00:00 2 519 0

Последните слънчеви инсталации допълват успешно класическото отопление

  • енергия-
  • слънчевата-
  • колекторна-
  • около-
  • системата-
  • тръба-
  • водата-
  • инсталации-
  • технология-
  • слънчеви-
  • вакуумно-
  • слънчева-
  • отопление-
  • условия-
  • колектори-
  • инсталация-
  • ефективност-
  • максимално-
  • абсорбера-
  • ефективно-
  • пазар-
  • топлинна-
  • тръбите-
  • плоските-
  • топла-
  • по
Използването на алтернативни енергийни източници става все по-популярно главно заради нарастващите цени на енергоносителите. В последните години на нашия пазар все повече навлизат различни технологии за отопление от възобновяеми енергийни източници - основно слънчева, геотермална, вятърна и водна енергия.
,Специалистите отдавна са установили, че климатичните условия в страната са подходящи за използването на слънчевата енергия за отопление. При използуването на най-новата вакуумно - тръбна технология вече може и да се отоплява жилищна сграда, като се спестява до 50% от други енергоносители. За сграда с 200 кв. м са необходими 10-25 кв. м вакуумно- тръбна колекторна площ в зависимост от местоположението, консумацията на топла вода, изолацията на сградата, зададеното проектно участие на слънчевата енергия в системата и някои други фактори.
Само за последните десет години у нас са изградени слънчеви колектори за загряване на вода с обща площ около 10 000 кв. м, най - вече плоски колектори. За сравнение, в Германия, която е с най-развит пазар в Европа и на второ място в света, общата монтирана колекторна площ надхвърля 600 000 кв. м. В световен мащаб лидер в потреблението на слънчева енергия е Япония, следвана от Германия и САЩ. Голям пазар на слънчеви инсталации има в Гърция, Англия, Испания, Франция, Австрия, както и в Австралия, Нова Зеландия и Канада.
Като по-стара технология, най-разпространени са
плоските слънчеви колектори
Те работят на принципа на естествената циркулация на водата или флуида в резултат от нагряването. Възможно е и да се постави помпа за принудителна циркулация на течността. Абсорберите са обикновени или селективни. Най-ефективни са селективните абсорбери с тиноксово покритие, което дава възможност за усвояване на слънчевата енергия и в облачни дни. Но в повечето системи от този тип се налага допълнително подгряване на водата при продължително отсъствие на слънчева радиация. С обикновена селективна повъхност водата достига температура около 60 - 700С.
Вакуумно-тръбните колектори
осигуряват температура на водата 90 - 1200С. Това са слънчеви инсталации с най-модерния принцип на абсорбция на енергия с вакуумна тръба: "Heat Pipe" - технология на NASA. Те са от 1.6 до 4 пъти по-ефективни от плоските колектори, но са значително по-скъпи (тестът е правен при 3 кв. м вакуумно -колекторна площ, спрямо 5.92 кв. м плоска колекторна площ). Подходящи са за жилищни и промишлени сгради, планински хотели, спортни площадки, стадиони и зали, загряване на басейни, сауни, гаражи и автомивки, за предпазване на обекти като тунели или метро от замръзване и други, където има целогодишна потребност от топла вода и отопление. Те работят максимално ефективно при непрекъсната експлоатация, уточняват специалистите. Преобразуват слънчевата енергия с няколко пъти по-малко топлинни загуби, но са по-подходящи за места с по-ниски температури за събиране на енергия от частично или непряко слънцегреене. При лоши климатични условия плоските колектори затоплят водата до около 40-500С, докато вакуумно-тръбните могат да я загреят до 70- 800С при минусови температури или силен вятър (1 кв. м колекторна площ произвежда 150 - 200 W топлинна енергия). Също така, конструкцията и антистатичната повърхност на вакуумните тръби не позволяват задържането на сняг или прах по повърхността.
Основните компоненти на системата са вакуумните тръби и колектора. Тръбите комбинират технологията на вакуума в стъклена тръба, специален високо селективен абсорбер с топлинна тръба и кондензор, обясняват специалистите. Основната част на абсорбера е пластината със специален релеф, който увеличава контактната повърхност. Той е покрит с високо ефективно селективно покритие, което осигурява максимално поглъщане на слънчевата радиация.
Вакуумът, в който са затворени абсорбера и нагряващата тръба, ги предпазва от въздействията на околната среда и повишава ефективността на системата. Топлинната тръба завършва с кондензатор, който служи за точка на втечняване на парите и превръщането им във флуид. Докосвайки абсорбера, слънчевата радиация се поглъща и трансферира посредством топлинната тръба към кондензора във вид на топлинна енергия. Свързаният с тръбите кондензатор пренася тази енергия към работния топлоносител на слънчевата инсталация. В него е вградена метална пластина с "памет", която предотвратява евентуални прегрявания в резултат от спиране на помпата, въздушен мехур в системата и т. н. Системата изисква минимална поддръжка като сухата връзка между тръбите и колектора дава възможност за единична подмяна на тръбата при евентуална повреда.
Отоплението с подобна инсталация е максимално ефективно, когато тя се проектира според индивидуалната необходимост на клиента и конкретните климатични условия. Съществува специална програма, която позволява
да се изчисли точният ефект
и да се избере подходящият модел, обяснява Светослав Щерев, управител на "Ковекс", един от вносителите на новите инсталации. За целта са необходими данните за годишното слънцегреене за съответния регион. Заедно с тях се посочват видът на инсталацията, конкретната потребност (колко човека ще използват топла вода), дали ще се ползва и за отопление, желаната температура на водата, допълнителният източник на енергия, който може да бъде използван, както и данни, свързани с технологията на монтажа. Програмата прогнозира "поведението" на слънчевата инсталация по месеци за една година, като по този начин се изчислява необходимата колекторна площ, цената и икономическата й ефективност. Например за инсталация с 3.6 кв. м колекторна площ е необходима инвестиция от около 4600 лв. При задаване на годишното нарастване на цените на енергоносителите, програмата изчислява, че за период на експлоатация от 20 години, се спестяват приблизително 32 000 лв. Сравнение между ефективността на две инсталации може да се направи, ако те са поставени при еднакви условия (количество постъпваща слънчева енергия и потреблението). Освен това гаранция за предлаганите стойности могат да дадат само онези производители, чиито уреди са тествани и сертифицирани в Швейцарския институт за слънчеви технологии SPS в Раперсвил.
Последният вариант на системата, разработен в Германия, се предлага от фирма "Ковекс" на цени около 990 лв. без ДДС за кв. м. Тази технология работи с алуминий, азот и кислород и има ефективност над 92%. Аналогична американска технология, с която вече са изградени няколко инсталации в страната, предлагат от "Апекс ММ". Тя е на цени около 1600 лв. без ДДС. Работи с тинокс и има ефективност 96%, посочват от фирмата-вносител.
Плоски колекторни инсталации предлагат "Апекс ММ", "Екотоп", "Бултерм", "Калория", "Амиго". Средната цена на кв. м плосък колектор с обикновен абсорбер е 200 лв, а със селективен - около 350 лв.
Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА