5 Юли, 2022 10:07 1 813 4

Възрожденска къща възвърна пищния си блясък

  • хаджидимитровата къща-
  • панагюрище-
  • реновиране

Напълно реновираха Хаджидимитровата къща в Панагюрище

Една от красивите Възрожденски къщи в Панагюрище - Хаджидимитровата, вече е изцяло обновена. След ремонта и освежаването на стенописите, в нея ще бъдат изложени експонати, които досега са били показвани много рядко.

Възрожденска синя къща, в която талантите срещат великодушието на дарителите. Последният ѝ собственик е бил Манчо Хаджидимиров, припомня БНТ. Изтънчен панагюрец, който не пропускал театрално представление. Сега къщата му е подслонила образци на златарската школа и майсторски изработени керамични съдове, принадлежали на големия български колекционер Иван Деянов. Над тях, от фасадата,

Лъвът, това е идеята за гордостта, за достойнството, за силата, за българщината. И някак си стана твърде сакрално в тази къща, синя Димитрова къща, тоест в Къщата с лъва, да бъде като в приказките и да бъде изложено едно богато ювелирно наследство, казва Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

Иван Деянов събрал грижливо парченцата от историята на България. Това дарение се състои от много колекции. В един момент те са наброявали 70. След смъртта му неговата сестра Мария Бесарабова и братята му Сава и Георги решават, че мястото на неговите колекции е тук в Панагюрище. Те даряват всичките колекции на музея с изричното условие, че тези колекции няма да се разпръсват, казва Ирина Ботева, главен уредник в Историческия музей в Панагюрище.

Един любопитен факт - ако е трябвало да си купи нещо като храна, той е казвал: скъпо е, но ако чуе, че някъде в Троян има нестандартна керамика той е заминавал и я е купувал. Той с душата си е горял. Не създава семейство, но завещава такива богати колекции на родния си град, защото произхожда от един от възрожденските панагюрски родове, допълва Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

Заради неподходящи условия, години наред част от колекцията остава далеч от очите. Благодарение на дарителски жест, вече е напълно почистена и реставрирана. Поставена е и в нови витрини, където годините няма да отнемат от нейния блясък.

Чекмеджетата в Хаджидимитровата къща разкриват тайни. Когато ги открехнем, в тях откриваме ръкописи на Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна. Тук има и много редки медали от сватбите на цар Борис III и цар Фердинанд.

Това е един от големите проекти, които реализирахме през тази година и много се радваме, че успяхме да го завършим. Надяваме се, че той ще бъде пример и вдъхновение за много подобни проекти в нашата, както и в други фондации, защото България има остра нужда от дарителство в областта на културата, здравеопазването и образованието, казва Димитър Цоцорков, дарител.

Пример, по който Възрожденската Хаджидимитрова къща се превръща в модерен музей и продължава да пази символите на нашия дух.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    0 6 Отговор
    Това с възрожденските къщи е пълна простотия.Слугите на турците са си правили такива.Който е ходил в Турция знае за какво говоря.Странното е ,че не са били изгорени от робското племе.Страхлив и жалък народец.
  • 2 начо

    2 2 Отговор
    ако е имало ,,робство,, как българите са строили такива къщи и са били най богатите и развити в империята
  • 3 Кадир

    4 0 Отговор
    Събаряй и на нейно място паркинг. Трябва да сме в крак с времето.
  • 4 орт

    3 2 Отговор
    Брех,брех в какви къщи са живеели робите.Сегашните свободни хора нямат такива къщи.