Last news in Fakti

18 Април, 2003 00:00 778 0

208 незаконни бунища в София трябва да бъдат премахнати през 2003 г.

  • отпадъци-
  • отпадъците-
  • рециклиране-
  • материали-
  • боклук-
  • събиране-
  • разделно-
  • страната-
  • управлението-
  • сметища
Един от най-сериозните проблеми на съвременното общество е управлението и по-точно рециклирането на отпадъци. Извличането, обработването, транспортирането и прахосването на ресурси е основната причина за разрушаването на околната среда., По случай Световния ден на Земята ще бъде организирана акция по почистване на района около Перловската рекаНеспазването на законите и не на последно място ниските санкции са сред основните причини за наличието на
5136 незаконни сметища
в България. Тяхното премахване ще продължи и през 2003 г., когато по график се предвижда да бъдат унищожени 1136 бунища, разположени върху 4484 дка. През 2002 г. са закрити 551 сметища в страната с обща площ 2363 дка. Изразходваните средства са 4 млн. лв. 194 актове за отпадъци и замърсявания са съставени през 2002 г. Размерът на наказанията е от 40 до 200 лв. Събраните пари възлизат на близо 50 000 лв.
В София трябва да бъдат премахнати 208 нерегламентирани сметища до края на годината. За 2002 г. Столична община с доброволната помощ на множество частни фирми е успяла да изчисти 178 бунища.
Проблемите при управлението на отпадъците
на общинско ниво са неефективното изпълнение на услугата по събирането и извозване на отпадъците. Само 80 % от населението в страната е обхванато в организираната система за сметосъбиране. Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проблемите се коренят и във факта, че местните власти определят по-ниска от необходимата такса "битови отпадъци". По този начин не се осигурява целият спектър от услуги. Липсва координация на местните управи при договаряне на съвместни действия за организиране на регионални депа и инсталации. Общинските власти не налагат ефективни санкции за замърсяване с отпадъци и за нарушения на нормативните изисквания.
Проблем е и фактът, че малка част от отпадъците се събират разделно и това става без всякаква организация. Изваждането на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от контейнерите за смет или от общинските сметища крие рискове за здравето на хората.
Проектонаредба на МОСВ за опаковките и отпадъците от тях ще задължи общините да събират, складират и разпределят за рециклиране битовите отпадъци. Предвижда се тя да влезе в сила през 2003 г. Целта е до 2010 г. голяма част от опаковките у нас да са от рециклирани материали.Прилагането на схеми за разделно събиране и рециклиране ще доведе до значително намаляване количествата на депонираните отпадъци и площите, заети с депа за боклук. Получените материали са ценни суровини за промишлеността. Замяната на традиционните суровини с рециклирани материали е свързано с изчерпването на природните ресурси.
За целта кметствата ще трябва да поставят контейнери за различните видове боклук пред всички жилищни и обществени сгради. Не е ясно кой ще финансира поставянето на новите кофи за боклук. Засега в София само пред НДК са поставени кошчета за разделно събиране на хартия и стъклен амбалаж. Разделното събиране на боклука спомага за по-лесното му и безопасно рециклиране. Проблемът е, че страната няма технологични възможности за рециклиране на по-голямата част от събираните отпадъци. Така например съществуват възможности за цялостно преработване на отпадъците от хартия, но може да се каже, че пък тотално отсъстват мощности за преработка на полимерни отпадъци.
Управлението на отпадъците може да се осъществи, като на първо време в общините се изградят малък брой високоефективни съоръжения за обезвреждане, което позволява извършването на ефективно наблюдение и контрол. По този начин ще се осигурят условия за поемането в максимална степен на разходите, осигуряващи ефективно управление на отпадъците от тези, които изхвърлят. Ще се намали обемът на депонираните отпадъци за сметка на тяхното рециклиране и оползотворяване.
picture:2,20030418_5.bmp,Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА