Last news in Fakti

27 Юли, 2022 11:52 6 325 10

Откриха уникално съоръжение на Балканите (ВИДЕО)

  • мост-
  • хърватия-
  • откриване-
  • граница

Хърватия вече има бърза връзка между южното си крайбрежие и останалата част на страната

Откриха уникално съоръжение на Балканите (ВИДЕО) - 1

В Хърватия днес беше открит Пелешацкият мост, който свързва полуостров Пелешац останалата част на страната, и по този начин се избягва преминаването през Босна и Херцеговина. Дължината на съоръжението е 2404 метра. Широк е 22.5 метра, а височината на пилоните е 100 метра. До 26 юли пътуващите от Сплит до Дубровник трябваше два пъти да преминават граница и митница в рамките на едва 10 километра.

Цената на инвестицията е 360 млн. EUR. 85% от средствата са дадени от Брюксел, а строителството е реализирано от китайската компания China Road and Bridge Corporation.

Мостът минава през Пелешатския канал между Комарна в северната част на континента и полуостров Пелешац, преминавайки изцяло през територията на Хърватия и заобикаляйки всички гранични пунктове със съседна Босна и Херцеговина в Неум.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 📌🇧🇬

    14 16 Отговор
    Това ли е постижението на ЕС?
    На Босфора Ердоган открива на всеки няколко години по един мост за 3/4 милиарда $ долара.

    Коментиран от #5

  • 2 Ваксиниран3002

    31 8 Отговор
    Някакви си 2,5км. Нищо не е за банкянската тиква, той правеше за тези пари, цял километър магистрала.
    Смятайте, моста е в пъти по-скъпо съоръжение от магистрала, а тиквата открадна милиарди и 2 километра при него струваха над 100 милиона.
  • 3 Хе хе

    30 1 Отговор
    Хърватия не краде, и срещу скромна сума китайците направиха нещо впечатляващо. Но няма от утре да се ползва. До есента ще се правят захождащите пътища до моста. Но пък списващият статията явно не е минавал границите с Босна - минават се за 2 минути, като само показваш паспорта - никакви митници и глупости. Хърватите направиха моста, за да премахнат разходите си за двете КПП - обслужват се само от хървати на заплати, Босна не участва в разходите. Отделно, сега ще увеличат туристите за Дубровник, а ще събират и такса преминаване за моста. Но какъвто камънак и трънак е тази Далмация, не е истина. България ни е 10 пъти по-добре, имаме нещо много по-хубаво, даво и ние се оправим като хора.
  • 4 Кире седемте моста на Дунав

    24 2 Отговор
    А аз ви прокопах тунела под Шипка!
  • 5 КОй

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "📌🇧🇬":

    Хмммм, ти май не си от много грамотните. БЕЗ ГРАНИЦА, я пробвай в Турция да минеш без да те спират. Сметни( ако можеш) колко би спестило на хората и го добави към мостовете на Ердоган( Тук да отбележя че не го неглижирам), да видим какви цифри ще излезнат.
  • 6 Вълк единак

    7 2 Отговор
    Бойко го е направил този мост и то за 1 седмица.
  • 7 МирО

    11 0 Отговор
    Браво - много е красив
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    На № 3 "Хе хе"
    Хората знаят как да печелят пари, а нашите управници знаят само как да ги харчат!!
    Като сте ходили ТАМ , видяли сте какво е ред и дициплина и как всичко работи за привличането на туристи, които носят парички. Вървете на български курорт, за да Ви включат мощните звукови уредби в полунощ така, че земята да подскача на 2 км в диаметър. Да не говорим за хайдушкия принцип, че "ден година храни" в ценовите изяви.
    Нашите автомагистрали ВСИЧКИТЕ , които също да носят стотинки, могат да бъдат готови за около 5 години. ако нашите хубостници ги дадат на китайците, ами се чудят само как да откраднат парите. И най-отвратителното .....да не ЗАПЛАТЯТ труда на хората при извършена от тях работа !?