16 Май, 2003 00:00 8 008 1

Южния парк - зелената перла на София

  • парка-
  • южния-
  • паркът-
  • много-
  • столицата-
  • място-
  • имаше-
  • започна-
  • изграждане-
  • терена-
  • болница-
  • началото-
  • растителност-
  • правителствена-
  • всичко-
  • върху-
  • реализира-
  • време-
  • мястото-
  • южния парк-
  • правителствена болница-
  • тази част
Арх. Магда Карлова е посветила четвърт век на изграждането на най-големия парк в столицата.

Архитект Карлова, какви бяха първоначалните планове за изграждане и развитие на Южния парк?
В началото идея бе Южният парк да свърже Витоша с центъра на София. Това можеше да се реализира още от вътрешно-градските пространства, на север от НДК, бъдат обособени зелени площи. Целта беше зеленината да влезе в самото сърце на града. Мечтата беше този парк да е южната ос на столицата., Все по-голяма част от парковете в столицата "се изяждат" за строеж на бизнес-центрове
Какво се предвиждаше да бъде построено на терена, върху който днес е разположен Дворецът на културата, като част от парка?
На мястото на НДК трябваше да бъде изградена Национална спортна зала и около 1959 г. беше проведен конкурс за идеен проект. Във връзка с този конкурс започна проектирането на парк върху терена от бул. "Патриарх Евтимий" до гара Перловец, днес бул. "България", като началото на бъдещ Южен парк. С годините идеята за спортната зала отпадна.
На един по-късен етап имаше предложение на същото място да бъде построена народната опера и консерватория. Както знаете и днес, операта продължава да е в сградата на Земеделския съюз. За съжаление и тези планове пропаднаха.
След време се появи идеята и необходимостта от изграждане на НДК на това място и целият парк пред него беше обособен.
Какви бяха проектите за Южен парк II част?
Тази част на парка е заключена между бул. "България" и ул. "Бяла Черква". Територията й обаче беше накърнена, като върху нея се построи плувна база "Спартак", освен съществуващите сгради на поликлиниката и на "Инфострой". Това прекъсна връзката между двете части на Южния парк. По-късно тук беше изградено нафтово стопанство на НДК. Там се обособи и временен открит паркинг, който при острата криза на парко-места в столицата едва ли скоро ще бъде премахнат.
Като връх на всичко, преди няколко години изникна съвсем не на мястото му и хотел "Хилтън" с ужасно неизразително архитектурно оформление. Смятам, че този акт бе огромно неуважение към града и околната среда. Инвеститорите обещаваха да има невероятно красив парк около сградата, но това не се реализира на практика. Спокойно можем да кажем, че за този случай с пълна сила важи едно неписано правило - градините и парковете са считани като резервни терени за строителство.
Това ли ще се случи със следващата южна и най-голяма част на парка?
Ами да. Вече се започна. Тази част, наречена с работно име трета, започна да се изгражда веднага след премахването на тухларните фабрики. Разчистването на терена се правеше поетапно от началото на 1969 г. Трябваше бързо да се реализира основната алейна мрежа от ул. "Бяла Черква" и да достига до терените южно от правителствена болница. Бързината ни беше продиктувана от факта, че започнаха да възникват претенции за изграждане на жилища, ритуален дом, зала за хандбал и други. На този терен се предвиждаше да бъде поместена и Зоологическата градина.
Претенции за строителство отпаднаха, за да може паркът да бъде едно цяло и да изпълнява в максимална степен функциите си.
Какво е положението със застрояването към днешна дата?
Факт е, че днес паркът се разграбва. В основата стоят предимно реституционни причини. Все още има законова сила правилото, че след като едно място е осъществено като парк, то не може да бъде реституирано. Въпросът трябва да се урежда чрез замяна с друг имот или парична компенсация. Споменатото правило явно днес не действа.Бедата е и там, че общината не пожертва свои терени, за да обезщети собствениците и паркът изцяло да се запази и развива. Тя реституира целия терен северно от правителствена болница. В ниската част, под болницата, и по източната граница на парка от юг всичко е изпълнено, въпреки препоръката на специални комисии новите собственици да използват терените за изграждане на обществени обекти с предназначение, което да е подходящо за ситуиране в парк, като например заведения за хранене, дискотеки, Дисни парк. Но тази препоръка едва ли ще задължи сегашните стопани да се придържат към нея.
Според вас защо така лесно, без борба беше започнато троителството в тази част на парка?
Строителството на север от Правителствена болница започна с оправданието, че там паркът не е построен. Това не е вярно. В общия план на парка мястото е определено като алпинеум и е построена главната алейна мрежа. Направата на един алпинеум е почти часовникарска работа - много детайли, внасяне на специални камъни, многообразна растителност, оформяне на терена и безброй други тънкости. А това изисква много време и вникване в работата.Да погледнем например стария Лозенец, който се славеше с китните си къщи и с цветя, каквито имаше само там. Днес улиците на квартала се превръщат в бетонни коридори. При това повечето нови сгради са с неизразителна архитектура и са стигнали до уличната линия.
Коя част от Южния парк за вас е най-представителна?
Безспорно по отношение на архитектурното оформление и присъствие на много цветя, това са входът срещу бул. "Витоша", "Цветната изложба" и Розариумът. За съжаление поради липса на пари днес те се намират в жалко положение, с надежда, че някога пак ще възвърнат блясъка си.
За най-елегантна част смятам Английската поляна. Тя се намира отдясно на централния вход на парка. Там някога имаше голям разсадник за декоративна растителност, в който имаше много интересни видове храсти, дървета. Повечето бяха запазени.
Макар реализиран не в мащабите, в които са били предварителните проекти, какво даде Южния парк на софиянци?
Преди всичко Южния парк създаде една здравословна и красива среда за отдих на посетителите, за игри на децата, за организиране на градински тържества и не на последно място за естетическа наслада.
Много неща по отношение видовете растителност, качеството на изпълнение, липсата на пари и време не можаха да се изпълнят както трябва. Въпреки това паркът е вече факт, столичани го харесват и посещават с радост. А това не е малко, нали?
picture:2,20030516_5.bmp,Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 савка

    0 0 Отговор
    Винаги съм се възхищавала на тази архитектка Магда Карлова, без чието въображение и най-вече настоятелност и вяра в това което върши имаме най-хубавия парк в България, може би. Добре че ми припомнихте за нея- Напишете за нея самата.