15 Септември, 2022 14:43 49 204 38

Важна новина за собствениците на къщи във вилни зони

  • септична яма-
  • пречиствателна станция-
  • зут-
  • промени

Септичните ями се заменят с пречиствателни станции

Важна новина за собствениците на къщи във вилни зони - 1
Снимка: Shutterstock

Законови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) предвиждат по-различен режим за септичните ями. Въвежда се изискване за пречиствателни станции при строежи върху терени без канализация. Предложението е по искане на голяма част на софийските кметове, уточнява БНР.

Старата регулация е допускала изгребни ями при сгради с нискоетажно застрояване. "Или сгради до три жилища, или вилни сгради. Там, където ще има по-малко обитатели, се допускат тези изгребни ями. Всичко друго трябва да има възможност за канализация. Не може да живеете в блок – голям, макар и нисък, и да има изгребна яма", категоричен е регионалният министър арх. Иван Шишков.

Главният архитект на София Здравко Здравков, каза че има много сериозни проблеми с територии, които нямат канализация. „Представете си жилищна кооперация с 20 или 30 жилищни единици – за какъв огромен обем от отпадни води става дума. При липсата на истинска канализация този проблем нерядко се решава с незаконни зауствания в деретата."

Основно засегнати са районите под Витошката яка и периферните територии. Средата в т. нар. луксозни квартали там с времето започва да се компрометира заради липсата на прилежаща инфраструктура, смята главният архитект.

Арх. Здравков отбеляза, че регулацията ще доведе до определени рестрикции за новото строителство. Той даде пример с протести в редица квартали без публична инфраструктура и попита защо там са били изградени толкова много блокове. „При липса на изградена инфраструктура крайният излъган е крайният потребител“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✌🏻👁✌🏻

    178 11 Отговор
    То на морето няма пречиствателни станции и канализация те във вилните зони тръгнали 😃
  • 2 Вирус

    154 12 Отговор
    Всичката Мара втасала, та стигнахме до ямите. Не че е лошо, но звучи като "да врътнем едни пари".

    Коментиран от #5

  • 3 Л.Ф. Селин

    185 6 Отговор
    На почти всяка селска къща - пречиствателна станция ! До всяка пречиствателна станция - чиновничка ! До всяка чиновничка - срамежлив полицай ерген !

    Коментиран от #18

  • 4 Тома

    118 7 Отговор
    Щом сме стигнали до ямите значи всичко ни е наред.Бравос
  • 5 чадо

    110 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вирус":

    Пак търсят варианти да доят българския гражданин,тоя шишков оправи магистралите и се е заел със ямите,добре е че след няколко седмици историята ще го отнесе.
  • 6 селски здравец-архитект

    72 5 Отговор
    Арх. Здравков: "– Кой ми cpa в гащите?"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Егати идиотите

    86 5 Отговор
    Сега на всяка къщичка пречиствателна станция ли трябва да има кой ще плаща те за хляб нямат вие пречиствателни станции искате

    Коментиран от #13

  • 9 Аааааа

    42 7 Отговор
    Не се притеснявайте, хората обичат да пият от собствените си кладенци вода с "висока минерализация". Пият, поливат, консумират домашни зеленчуци - няма доказана връзка на някаква заболеваемост и качествата на водите. Не че някой я е търсел или го интересува!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Айде

    125 2 Отговор
    А защо не се изгражда канализация и централно пречистване!? А кой издава разрешенията за строеж на големи сгради!? А защо в цяла София има само една пречиствателна станция!?
  • 12 човек от село

    41 5 Отговор
    На практика във всяка нова къща хората си слагат пречиствателна станция и без някой да го изисква. По-простите струват по 4000-5000 лв, по-скъпите и по-ефективните стигат до 10-12000, това са нищо пари като строиш къща. Изгребна яма точно никой няма, алтернативата на пречиствателна станция е дупка в земята (септична яма) или с тръба в близкото дере, но това е мизерна и миризлива работа.

    Парадоксът е, че поне доскоро беше изключително сложно да си узакониш пречиствателната станция и затова инвеститорите пишат в проекта, че слагат изгребна за да не се занимават с глупости, даже сключват некакви фиктивни договори за обслужване. Дано да са я оправили тази тъпотия.

    Коментиран от #14

  • 13 човек от село

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "Егати идиотите":

    Става дума за новите сгради, за старите важи заварено положение и никой нищо не иска от тях.

    Коментиран от #15

  • 14 Това

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "човек от село":

    Не са пречиствателни станции защото не работят на ток за ме ако не работи на ток и не пречиства отпадната вода значи е септична яма има малки пречиствателни станции но те са по 20000-30000 хиляди и ако си сложиш колко ток ще плащаш кой ще ти покритие разходите

    Коментиран от #16, #35

  • 15 Аааааа

    42 5 Отговор

    До коментар #13 от "човек от село":

    Да, това е двойният стандарт в законодателството ни!
    Строиш нова сграда в урбанизирана зона, където всички са на септични ями, но за теб единствено важат "новите" изисквания.
    Това не е ли дискриминация!?
    Или в града, има канализация, разрешително имаш от общината, но няма да те включат в централната канализация.
    Слаба, много слаба законателна инициатива. Измиват се ръце с обстоятелството липса на пари и прехвърлят всичко отново върху хората, плащащи и за канализация (директно и индеректно), и за заплати на законотворци.
  • 16 човек от село

    15 7 Отговор

    До коментар #14 от "Това":

    Токът е необхоим само за аериране (вкарване на въздух), това е просто един компресор и не струва кой знае колко. На пазара има голямо предлагане на станции и с компресор и без него и общо взето всички вършват работа. Водата се пречиства до някаква степен (от 80 до 95%) и след това се дренира под земята или, ако е по-добро пречистването, се ползва за напояване. Септичната яма (викат и още попивна) е съвсем друга работа и си е свинщина, най-вече за обитателите на къщата, щото смърди и бързо се задръства и трябва да се копае друга.

    Никой нищо няма да ти покрие, ако ти е кеф да живееш в лана, никой не може да те спре.

    Коментиран от #32

  • 17 Дядо Боби

    48 2 Отговор
    Черно море е голяма септична яма!!!!!Всички депутати да я изгребват с канчета!!!
  • 18 мдаааа

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Л.Ф. Селин":

    Българското пътешествие до края на нощта все не приключва.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Компира

    16 0 Отговор
    Не е кой знае какво. Ако сте малко хора до 5-7 човека се правят две ями с обръчи като за кладенец. Втората е доста малка. Има няколко начина. Евтиния ползва бактерии които ядат органика, помпичка (ток на една крушка) и това е. Във втората яма вече имаш почти чиста вода.
  • 22 Гост

    27 0 Отговор
    Шишков глей ся..... при всеки сценарий при който крайния потребител е излъган - някой политик е за затвора. Радвай се че сме правова държава само по документи....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Същият

    31 0 Отговор
    Не зная как е по света,но съм учил преди много години,че първо се изгражда инфраструктурата,а след това сградният фонд.Чудя се на тези които си купуват имоти по южната дъга-Симеоново, Драгалевци,Бояна.Те знаят че водопроводната им и електро шахти на по ниският имот е септичната яма на по-горния.Да не говорим за централна градска част,където мирише улицата на тоалетна.Общинска администрация знае,знаят го и строители и инвеститори и тази ,бомба" един ден ще гръмне.
  • 25 И тогава защо

    17 0 Отговор
    е тази скапана държава като не може да направи една канализация, Сега искам да видя как пенсионерите на семо с тези виолетови шенсио ще си купят система за пречистване. Ако така ще се променя закона, държавата е длъжна да го изпълни.
  • 26 Генчо

    28 0 Отговор
    А не може ли ако няма изградена канализационна мрежа просто да не се дава разрешително за строеж. Министъра е абсолютно прав да не говорим, че тази яма е и екологична катастрофа. И сега основия въпрос. Как в населено място с 10000 жителя няма канализация, а се асфалтират улиците? Проблема на хората не е решен а задълбочен. Кой контролира тези неща?
  • 27 Към и тогава защо.

    21 0 Отговор
    Абсолютно сте прави! Държавата е длъжна да изгради канализация или поне инвеститира който строи сградата.На много места се вижда как се полага настилка без водопровод канализационн тръба и други инфраструктурни съоръжения. След два месеца това се реже полагат се половината и се затваря. Кипи едни разходи без контрол. Променете и това в закона!!!
  • 28 ОЗИ

    13 0 Отговор
    В западна Европа се полага канализационна тръба и водопровод и под тротоарите за да решат проблема с затваряне и разрушаване на пътя при ремонт. Има много технически решения затова са инженерите а не политиците!!! Да не говорим, че изгребните ями са близко до основите на сградите и те са компроментирани. Проблема е много голям неглежиран през годините особено при бързо разращващи се населени места.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Какви вили около София

    12 0 Отговор
    Я проверете колко блока в манастирски ливади са на ями
  • 31 Циник

    15 1 Отговор
    Ей, не се наяде тая власт, бе..... вече буквално и лaнa започна да яде. Само да се пълнят чекмеджетата; парите не миришат!
  • 32 Съдията Дред

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "човек от село":

    Не съм специалист, но за мене септичната яма е различна от попивната. Ако я направиш по голяма, сложиш повече камъни, и заустиш канала на около 2 метра дълбочина, попивната яма върши идеална работа, особено за сезонни жилища. Тридесет години имах вила на морето с такава яма, вярно , ползваше се само лятото, но сме се събирали до 10 човека , и то за повече дни, никакъв проблем. И не мирише, въпреки, че си имаше отдушник. Разбира се, и на ум не ми е идвало да копая кладенец, слава богу , поне водопровод имаше. Знам какво ще излезе от кладенеца, тука не споря.
  • 33 Емо

    6 1 Отговор
    Ти да видиш, една селска къща е със средна цена 30 000 лв. (зависи къде се намира, до големите градове и морета е доста повече) и от 50 г. има септична яма, а сега собственика какво да прави, я пак, че не чух.
    Първо, това не е закон, не е и проектозакон още. Не пишете нещо като факт, докато не е станало факт.
    Второ, прочетете втори-трети път текста на предложението, като знам днешното ниво на грамотност, и четвърти път да го прочетете, пак може нещо ново да изкочи.
    В крайна сметка на който се интересува препоръчвам да потърси дали има въобще такова предложение на сайта на МРРБ.
  • 34 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    В наше село 8 къщи си направихме канализация и я заустихме в дерето между 2 язовира.В горния няма риба , или ако има са дребни уклей, каракудки и костурчета. А в долния ....мале мила.1 - 2 кг. охранени шарани и каракуди.
  • 35 Божидар

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това":

    Ние поставяме пречиствателни станции който са на ток и въздуходувката ни е 80вата и работи на ден по 4 часа а тока на месец е около 5 лв така че не е скъпо
  • 36 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Във Варна една четвърт/25%/ от населението на града е без канализация-/с черпателни ями /
  • 37 Бау

    2 0 Отговор
    Пак някакви алабалистики ако въобще е вярно. Над 80% от селата нямат канализация.
  • 38 Бонго

    1 0 Отговор
    Какво стана с обещанието или задължението на г-жа Фандъкова в цяла София да има канализация до един коя си година .Има го документирано в интервютата .Дали не се плащат някакви глоби към европейски институции както за мръсния въздух за които не знаем. Финните прахови частици ги бориме с водоноски