Last news in Fakti

15 Септември, 2022 15:21 1 156 0

В началото на учебната година започна и ремонт на емблематично училище

  • априловска гимназия-
  • габрово-
  • ремонт

Априловската гимназия не може да се стопли през зимата

Националната Априловска гимназия в Габрово започва новата учебната година с дългоочакван ремонт. Сградата е паметник на културата с национално значение.

Обновява се покривът на сградата, в крилото, в което се помещава Националният музей на образованието, уточнява БНР. За следващите етапи от ремонта, който беше дългоочакван и належащ, се предвиждат няколко варианта на организация на учебния процес, посочва директорката на училището Елвира Христова. Тя не изключва вариант за известно време училището да се помещава и другаде.

Последният мащабен ремонт на сградата е отпреди 25 години.

За определен период зданието е било използвано само за нуждите на Националния музей на образованието. Сега предстои реставрация на фасадата и смяна на дограмата, която отново ще е дървена.

Ремонтът предвижда и вътрешно обновяване на сградата на Националната Априловска гимназия, осветена тържествено със започването на учебната 1873-1874 година. Предвидено е нивото на 4–метровите тавани в помещенията да бъде свалено, а също и сутеренът да бъде ремонтиран, защото в сегашните условия е трудно класните стаи да се стоплят през зимата.

"През целия отоплителен период, въпреки никакви икономии на гориво, за да се стопли това каменно здание, учениците ни и колегите никога не са се чувствали комфортно, в топла сграда. При пълен отоплителен режим, без пестене, ние не можем да се стоплим заради спецификата на сградата", разказва Елвира Христова.

Когато завърши цялостния ремонт на сградата, вече няма да има проблем с отоплението, убедена е тя. Дотогава обаче стоплянето на класните стаи остава проблематично, особено при сегашните цени на газа. Затова в училището са готови да преминат на друг вид гориво - нафта. Направили са прогнозни разчети и се надяват на субсидия от държавата.

Осмокласниците от новия випуск на гимназията, в която се преподават чужди езици, хуманитарни и обществени науки, дни преди 15 септември, бяха въведени в училището. Така се подготвят за новата за тях действителност, опознават историята и ритуалите на гимназията, която през годините продължава традициите на първото новобългарско светско училище, създадено преди 187 години.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА