Last news in Fakti

19 Август, 2013 22:08 3 177 9

Кадастърът гарантира собствеността на гражданите

  • оуп-
  • зоп-
  • данов

Само 25% от общините разработват общи устройствени планове

Необходимо е да се постигне централизиране по отношение работата по кадастъра, тъй като това е инструментът, който гарантира собствеността на гражданите. „Водят се разговори целият кадастър и имотните регистри да са на едно място”, каза министър Иван Данов пред кметове от област Габрово.

Другият важен момент е приемането на общите устройствени планове (ОУП). Те трябва да са приоритет за местната власт, тъй като без тях не би могло да се реализират европейски проекти. в България едва 25% от общините са започнали разработването на ОУП. Министър Данов подчерта, че ведомството му няма да подкопава функциите на общините. „Нашата задача е да им помогнем”, уточни той.

Редакция търпи и Законът за обществените поръчки с цел равен достъп до поръчките. „Малките и средните фирми трябва да могат да намерят мястото си в строителството на обекти в България”, обясни министърът. Той допълни, че има идея да се създадат отделни правилници за различните дейности, по които се откриват обществени поръчки, съобразно техните специфики – например, дали се отнасят за строителство или за лекарства. Не по-малък е проблемът с високия процент на безработни – към момента това са над 180 000 строители.

Министерство на инвестиционното проектиране ще се занимава с проекти за над 10 млн. лв. Сред основните му задачи са: привличането на инвестиции и адаптиране на строителното законодателство към европейските изисквания. Министерството има амбицията да създаде база от готови проекти, които да чакат европейското финансиране. Работи се и по създаването на ясни формуляри, така че да се избегнат затрудненията при кандидатстването по проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    Фрапиращ случай на "дебелоочие"! Ново министерство ще отговаря за кадастралният план> Какво общо имат инвестициите с едно техническо средство за земеразделяне? Или новият "книжен", едномандатен министър си мисли, че 98,8 от собствениците ще търсят инвестиции по-проекти? Ясна е цялата работа да съберат каквото могат от таксите за регистрация (защото срокът е пропуснат) и после довиждане

    Коментиран от #2

  • 2 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kuku Kukov":

    Как ти звучи:...,,Сред основните му задачи са:привличането на инвестиции и адаптиране на СТРОИТЕЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ?!?!?!?..,, Не че досега нямаше такива изисквания,които бяхме ДЛЪЖНИ да приведем в действие(поемане на определени ангажименти при приемането ни в ЕС) но просто не се намери смелчага който да преведе 150 стр. европейско законодателство което да влезе в сила...В общи линии нещата за мен са следните: Европейски хонорари за архитекти,проектанти (адвокати...хаха) и всички останали свързани със строителството(без работниците по строежите)...и завинаги сбогом на украинско арматурно желязо,цимент от Турция,керемиди от Гърция,тухли от Македония(или обратното) дограма от Китай и т.н и т.н. Нещата отиват на 1000/1500 е м/2 на ХАРТИЯ...А кадастъра го дъвчат вече 20 год. ...и скоро няма да го сдъвчат...

    Коментиран от #3

  • 3 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    В настоящата ситуация кадастралният и неговото до-изграждане е едно кално блато, където всички собственици са нагазили почти до кръста и наоколо крякат крастави, зелени жаби (брокери) Това си е чиста проба стимулиране на корупцията във всички аспекти касаещи имоти,имане и разпореждането с тях!
  • 4 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    Какво означава кадастърът да ти гарантира собствеността !?Купил си си жилището,имаш документи за собственост изведнъж идва някоя умна глава,която си е харесала мястото и мъдрува как да си освободиш местенцето за да се настани той.В общините в големите градове/а и не само там/ са се събрали корумпирани специалисти,които срещу добро заплащане могат да разкатаят винтовете на всеки не свикнал с игрите им.А за Kuku Kukov/Ку-ку/ остава да изпуши по една доминиканска пура за успокоение на нервите пред общината.

    Коментиран от #5

  • 5 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Veselin Stanoev":

    При мен няма "община" Има "перфектура" със законно избран "перфект" а не спуснат "отгоре" не доказан министър,кмет или областен управител целящ през единственият си мандат да осигури целата рода за години- напред Тъй, че си пуша съвсем спокойно в къщи
  • 6 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    При теб май нещата са винаги под контрол.Предишният ми ник беше Bossman.Трябва да ги научиме на ред тия общинари.
  • 7 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    Охоооо, Боце много си се маскирал. Та, напоследък в общините в България и конкретно в София има ред и учудваща за мен последователност? Няма ги така наречените "комбита" или по-просто казано комбинатори или мултифункционални общински служители, дето срещу "скромна" сума вадят всякакви документи на , който трябва и на който не трябва! Няма опашки, няма и безмислени такси. Обаче в областната управа е "майка плаче - баща проклина" там всеки е началник, всеки е суперспециалист, всеки е със собствено мнение.....за твоя имот? Издават документи с толеранс до 6-7 години,изискват дори за най малката справка копие от нотариален акт> лъжат> мажат и превеждат пари от обезщетение само в една банка? Това драги ми Боце си е чиста доза бюрократична,капсулована институция! А сега горкият български данъкоплатец освен "областната", службите по земеделие, които също са "великани" ще хрантути и ново абсолютно безмислено министерство с апарат,министър и всички прилежащи структури? Цял свят се чисти от бюрокрация и тежки държавни структури в малка и бедна България се създават нови и по- нови

    Коментиран от #8

  • 8 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kuku Kukov":

    Да ти кажа не съм се маскирал.Така изглеждам и съм се снимал на плажа в Бургас.Та точно в Бургас имаме апартамент до морето строен 1953 г.И понеже тогава е построен върху общинска земя сега ни искат ако искаме да си я закупим 80 000 лв.1992 г искаха по 5 000 лв.обаче сега искат толкова.Явно някой добре облечен бизнесмен си е харесал парцела върху който са построени тези 18 блока и в момента точи вилици и ножове и се облизва от евентуалната печалба,ако построи на тяхно място нови кооперации.А за общинския служител сигурно ще има някое малко подаръче.Какво да го правиш и той душа носи.
  • 9 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    Не знам дали водиш дело, Боце? Обжалвай всичко! Оценки,решения и се заяждай с "вещите лица" това на първо четене според мен не е реална оценка? Иначе има закон за "суперфикция" или придобиване по - давност. Поинтересувай се, намери си местен адвокат( сериозен!) И съм на 80% сигурен, че ще се успокоиш! Това не е обект от национално значение? Спокойно можеш да ги разиграваш до 1001, и обратно