Last news in Fakti

14 Януари, 2023 09:27 5 531 5

Рекорден брой построени жилища

  • калининград-
  • русия-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Калининград ежегодно отчита ръст на мигрантите

Рекорден брой построени жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Рекорден обем жилища са построени и въведени в експлоатация в Калининградска област в края на 2022 г. - 1 318 500 кв.м в частни и жилищни сгради. „През 2022 г. бяха пуснати в експлоатация 4285 къщи с 16 340 апартамента. Исторически рекорд за региона", съобщиха местните власти.

През изминалата година в региона са въведени в експлоатация 563 многофамилни сгради, както и 3722 индивидуални жилищни сгради. Резултатът от миналата година е с 4% по-висок от данните за въвеждане в експлоатация на жилища през 2021 г.

В същото време ръстът на общия показател е повлиян основно от увеличаването на обема на строителството на индивидуални жилищни сгради - според резултатите от 2022 г. той е с 9% по-висок от 2021 г. Обемът на въведените в експлоатация жилищни сгради в региона леко намалява с 0,4% спрямо миналата година.

В Калининградска област нарастването на населението се регистрира ежегодно поради миграцията. На фона на това и повишената популярност на закупуването на апартаменти в региона от жители на други региони, жилищата значително поскъпнаха. През 2021 г. беше отчетено поскъпване на новите сгради в региона с над 39%, докато средно руските цени за същата година показват увеличение от 19,4%.

В определени периоди около 80% от сделките с недвижими имоти са сключени от жители на други региони на Русия. Инвеститорите в региона могат да намалят цените на жилищата, но регионалните власти не могат значително да повлияят на ценовата политика на компаниите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    И в НРБ също ИМАШЕ но от 33 ГОДИНИ съсипана ДЪРЖАВА станахме
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментар

    7 1 Отговор
    И в наше село е така, рекорден брой построени жилища. Но в наше село няма мигранти, емигранти, каквито и да е гиганти. Само намалява населението и се увеличават тухлите.
  • 4 И ТЕ ТАКА

    1 1 Отговор
    Рекорден брой построени жилища.................ТОВА Е ЩОТО РУСНАЦИТЕ СА ГО ЗАКЪСАЛИ МНОГО,...............СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ ......ЕВРОКРЪВО ПИЙЦИ !!!!
  • 5 умен

    0 0 Отговор
    готвят се за предстоящата анексия от страна на полша и германия, да има къде да съберат желаещите да избягат от фашистите в москва.