Last news in Fakti

12 Ноември, 2003 00:00 688 0

Новини

  • дружеството-
  • летище-
  • година-
  • договора-
  • софия-
  • държави-
  • василев-
  • родина-
  • шумен-
  • комисия-
  • фирми-
  • проекта-
  • според-
  • двете-
  • развитие-
  • строежа-
  • цената-
  • газификацията-
  • щрабаг-
  • очаква-
  • общината-
  • капитала-
  • комисии-
  • церовски-
  • концесиите-
  • чистотата-
  • софия-
  • изпълнени
Министър Николай Василев преговаря за разширението на летище "София"
Продължава обсъждането на оферта по проекта за строежа на летище "София", съобщи бТВ. Министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев и представители на австрийския консорциум "Щрабаг" се срещат отново днес. Двете страни ще продължат обсъждането на новата оферта по проекта за строежа на летище "София".
В края на миналата седмица министър Василев разпространи изявление, според което, ако "Щрабаг" и консултанта НАКО не представят график с точен срок за строителството и стойността на проекта, ще бъдат предприети стъпки за прекратяване на договора със строителя. Василев констатира, че за последните осем месеца "Щрабаг" не са свършили почти никаква работа и "не е сигурен, че имат намерение да строят летището". Изграждането на нов пътнически терминал и прилежаща инфраструктура е част от общия проект "Реконструкция, развитие и разширение на летище "София". Той предвижда и строежа на нова писта. Крайният срок за изпълнението му е до 2005 година. Австрийската фирма беше избрана миналата година да построи нов терминал и нова писта на летище "София".

Довършването на европейския транспортен Коридор № 5 е свързано с финансовите проблеми на източноевропейските държави
Губернаторът на италианската област Фриули Венеция-Джулия Рикардо Или даде положителна оценка да решението на ЕС да бъде изградена отсечката Торино-Лион от европейския транспортен Коридор № 5, но припомни, че завършването на инфраструктурата до Букурещ е свързано с финансовите проблеми на източноевропейските държави, предаде италианската агенция ANSA. По време на пресконференция Или припомни, че за завършването на магистралата до Букурещ трябва да се чака до 1010 година, като подчерта, че железопътните линии в същия участък са в окаяно състояние. Италианският губернатор изтъкна, че докато в Унгария и Словения магистралите водещи към западноевропейските държави са добри, а железопътните линии за били модернизирани, то в Югоизточна Европа не е направено почти нищо. "Ясно е желанието да се изградят добри комуникации с най-богатите територии на Европа, вместо с потенциални конкуренти, каквито могат да бъдат Хърватия, Румъния и други държави от Югоизточна Европа", е изтъкнал Или.

Строителните ни фирми могат да се включват в големите проекти, заяви Валентин Церовски
Българските строителни фирми имат възможност да се включат в изпълнението на големи инфраструктурни обекти като строителството на магистралния пръстен на страната, на международни пътни коридори, както и на нефтопровода Бургас-Александруполис. Те обаче ще трябва да се конкурират с чуждестранни фирми. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски при откриването на Строително-инвестиционния форум, който започна в столицата. На въпрос относно исканите от ДПС промени в кабинета и конкретно в Министерството на регионалното развитие Церовски отговори, че това е въпрос на консултации между партийните централи.

Временни комисии на Столичния общински съвет ще анализират концесиите за водата и чистотата
Временни комисии на Столичния общински съвет ще анализират концесиите за водата и чистотата в столицата, както и състоянието на търговските дружества с общинско участие. Комисия ще направи анализ на сключените договори и процедура по изпълнението на концесиите за водоснабдяването и чистотата на София. Друга комисия ще анализира състоянието на търговските дружества с общинско участие. В двете комисии ще има по двама представители на ОДС, Коалиция за България, ССД, коалиция "Гергьовден" - БЗНС-Народен съюз-Демократическа партия и един от НДСВ.

АП подписа договора за продажбата на 51% от капитала на ИПК "Родина"
Агенцията за приватизация подписа договора за продажба на 417 562 броя акции, представляващи 51% от капитала на Издателско-полиграфически комплекс "Родина" АД, София с Консорциум "Обединени български вестници", София. Цената по договора е 6 000 111 лева. За срок от 3 години, купувачът се задължава да запази предмета на дейност на ИПК "Родина" АД, като се оставя възможност дейността на дружеството да бъде разширявана и допълвана; да не предприема действия за преобразуване, освен с разрешението на АСК; да не прехвърля придобитите от него акции;да не намалява участието си в капитала на дружеството под 51%, както и да не предприема действия по ликвидация на дружеството; да инвестира в дружеството 1,5 млн. лева; да увеличи средносписъчния брой на заетите с 30 души; да не продава и прехвърля основните дълготрайни активи на дружеството, чиято липса би затруднила или поставила в невъзможност да се извършва основната дейност на ИПК "Родина" АД; да запази цената на печатаните от дружеството вестници към актуалната при подписването на договора. Допуска се към цената да бъде прибавен само средния индекс на инфлация на годишна база.

Държавната комисия по енергийно регулиране обяви търг за газификацията на Шумен
Държавната комисия по енергийно регулиране обяви търг за газификацията на Шумен. Той ще се проведе на 19 януари 2004 година. Очаква се в него да участват най-малко две сериозни фирми. Интерес към газифицирането на Шумен проявяват "Българска черноморска технологична компания" и "Овергаз", съобщи кметът Веселин Златев. Газификацията на общината ще стане постепенно. Едно от изискванията към участниците в конкурса е работата да започне през 2004 година. Най-късно до 4 - 5 години се очаква промишленият сектор в Шумен да бъде газифициран на 100 процента, а обществения сектор - над 80 процента, смятат специалистите. В проекта са включени и селата от общината, като първи се очаква да бъдат Мадара, Дибич и Градище, където има работеща промишленост. Всеки лицензиант предлага различна схема за газифициране на града и селата от общината. Възможно е да бъде използвана съществуващата топлопреносна мрежа, което би намалило средствата, необходими за включване на отделните домакинства. При всички случаи отоплението на газ ще излиза на шуменци много по-евтино от парното или електроенергията, показват предварителните изчисления.

Споразумението с Турция "Ток срещу инфраструктура" заобикаля Закона за обществените поръчки, според БСК
"Идеята за споразумението с Турция "Ток срещу инфраструктура" беше ялова още от началото". Това каза в студиото на "Утро с М-САТ" директор Индустриално развитие в Българската стопанска камара Камен Колев. Според него, още в началото БСК се е противопоставяла, защото "с това споразумение се заобикаля Законът за обществените поръчки". "Освен това не беше ясно как ще се остойностяват двете реципрочни неща: нашият износ на ток и строежът на каскадата "Горна Арда" и магистрала "Марица". Загуби се пазарният принцип. Според нас, правителството прави добре, като работи за премахването на обвързаността на двете неща", каза Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА