Last news in Fakti

20 Юни, 2023 09:21 3 922 7

Спад в продажбата на жилища - Юни 2023

  • гърция

Тенденцията се наблюдава най-вече в гръцките региони, в които преобладава местно търсене

Спад в продажбата на жилища - Юни 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият жилищен пазар показа първите признаци на забавяне на растежа по отношение броя покупко-продажби. След покачването на цените на жилищата през последните 2 години, в региони, където търсенето е главно от гръцки купувачи, продажбите започнаха да намаляват, както и броят на тези с финансов капацитет в лицето на текущата несигурност и високите лихвени проценти.

Това е основното заключение от годишното проучване на Обсерваторията на жилищния пазар Topo GES IKE, част от мрежата от агенции за недвижими имоти RE/MAX, и базирано на данните от регистъра на стойността на прехвърляне на недвижими имоти в Генералния секретариат на информационните системи за 2022 г.

В северните предградия на Атина броят на продажбите е намалял с 8% спрямо 2021 г., в Източна Атика спадът е 15%, а в западните предградия на Атина - 6%. Спад от 12% в продажбите е отбелязан и в Пирея, докато продажбите на жилища в предградията на пристанищния град са намалели с 3%.

Обща характеристика на тези райони е значителното увеличение на цените, обявено в съответните договори за продажба, както и фактът, че купуващата публика се състои предимно от гърци.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Zап. парк

    4 0 Отговор
    Призовам българските имотни барони от инвеститора , да спасят нашите комшии .Нека си купят по още 3-4 къщи и апартаменти .Не е нужно като онези преди 100 години да умират за Беломорието и Македония ...купуваш си къща и готово
  • 2 Аз Кочо

    7 3 Отговор
    Сериозно ли! Е как спад, продажбите и цените вървят винаги нагоре. Поне така ни учат строителите, банките брокерите и продавачите.

    Сега ще разберем дали това е вярно.

    В бг вече два пъти в новата история и свободния пазар го разбрахме. През 1996 и 2008.

    На запад са го играли много пъти през последните 200 г.

    Коментиран от #4

  • 3 пацо

    6 0 Отговор
    Купувайте и работете за да плащате данък сгради и такса смет
  • 4 Вуй

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Абе риверее , сичко разте ве и джоджена и марулята и апартаментите , само в твойта глава има спад. Наз в строителниа техникум ни учеха, че сичко само ша расте и тва си е

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Всичко расте само във вашите глави, на продавачи, брокери,строители и банки.
    Ще расте на хартия само. Дори и последните балмаурници с FOMO се усетиха.
    Ще продавате на половин цена, помни ми думата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Даскъл Праскал

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Корекция на правопис

    Абе риверее ,(ВСИЧКО) сичко разте (РАСТЕ) ве и джоджена и марулята и апартаментите , само в (ТВОЯТА) твойта глава има спад. (НАС) Наз в (СТРОИТЕЛНИЯ) строителниа техникум ни учеха, че (ВСИЧКО) сичко само (ЩЕ) ша расте и (ТОВА) тва си е

    СЛАБ 2