Last news in Fakti

20 Септември, 2023 11:07 2 256 7

Основните тенденции на пазара на имоти

  • египет-
  • цени-
  • имоти-
  • пазар

Силен интерес от страна на инвеститори в Египет

Основните тенденции на пазара на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Аналитичната платформа Property Finder публикува резултатите от последното си проучване за пазара на недвижими имоти в Египет Основни пазарни тенденции са, че инвеститорите предпочитат пазара на жилищни имоти. Жилищният сектор и секторът със смесено предназначение има 522 текущи проекта на стойност 309,9 млрд. USD, което представлява около 50% от общите проекти и около 83% от общите инвестиции.

Общо нови проекти за развитие има в 21 провинции на Египет, като приблизително 52% от тях вече са наполовина построени.

В Кайро са съсредоточени около 44% от новите проекти. На второ място е провинция Гиза (33% нови проекти). В същото време Кайро привлече 59% от обема на инвестициите в жилищни имоти, а Гиза - 15%.

Строителният сектор набира скорост. През първото полугодие на текущата година 8 предприемачи започнаха строителството на 9 проекта в 4 провинции на обща стойност 1 млрд. USD. Очаква се тази цифра да нарасне до 15 млрд. USD през третото тримесечие.

Активно се въвеждат в експлоатация нови проекти. През второтот римесечие на 2023 г. в Египет са изпълнени 17 нови проекта на обща стойност 1,304 млрд. USD. Обемът се е увеличил с 31%, а общата стойност с 32% в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Около 24% от тези проекти се намират в Кайро, като най-голям брой в Ню Кайро, където са концентрирани 50% от завършените проекти в града. Провинция Гиза е домакин на 18% от завършените проекти.

Недвижимите имоти поскъпват. Средната офертна цена за продажби на апартаменти през първото тримесечие на 2023 г. се е повишила с 30% на годишна база, а вилите са поскъпнали с 25%.

Средната наемна цена на апартаменти и вили нараства с 24% спрямо същия период на миналата година. Това се дължи главно на обезценяването на египетската лира и нарастващите разходи за строителство.

Търсенето на недвижими имоти расте. Купувачите бързат да купуват имоти в опит да се предпазят от падането на стойността на местната валута спрямо долара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    1 2 Отговор
    Айде бе ривере,обед стана и ти не си изплакал още
  • 2 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Оф, едни и същи глупости, Расте, увеличение търсене продажбите наемите и т.н.
    И германците атакуват,атакуват па спрат. И това ще спре, време трябва.

    Когато ръста на цените изпревари търсенето се случва срив на пазара.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуй

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Е колко време трябва,колко - 8,10,15г., колко? Мене ми свърши вискито и нямам време

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Това си е твой проблем.
    Прави каквото искаш.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.