Last news in Fakti

2 Януари, 2024 15:21 2 938 15

Стартъп иска да намали цените на жилищата чрез робот

  • цени-
  • жилища-
  • строителство-
  • робот

BotBuilt цели намаляване разходите за строителство

Стартъп иска да намали цените на жилищата чрез робот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Жилищата в световен мащаб не стават по-евтини, нито по-достъпни. И в Европа, и в САЩ разходите за покупка на нов дом растат както на месечна, така и на годишна база, показват националните статистики. Сред основните фактори за поскъпването на един имот – включително и в България – са разходите за строителство, обясняват от бранша.

Има стартъпи обаче, които искат да преборят проблема с достъпността, като намалят именно това ключово перо от бюджета. Пример за такава компания е BotBuilt. Екипът ѝ смята, че може да въведе технология за съкращаване на разходите, както и за смекчаване на отрицателните въздействия от жилищното строителство, уточнява economic.bg.

Какво цели BotBuilt?

BotBuilt е създадена през 2020 г. от Брент Уадас, Колин Дивайн и инженера по роботика Барет Еймс. Компанията има за цел да използва роботи за ускоряване на жилищни строителни проекти. Нейните алгоритми могат да анализират двуизмерен план на къща и автоматично да генерират триизмерни модели на компонентите, необходими за изграждането ѝ. Освен това софтуерът изготвя приблизителна оценка за това колко ще струва изработката на всеки модул. След това той може автоматично да програмира роботизираните ръце в заводите на BotBuilt, така че те да изработят тези модули.

Барет Еймс споделя, че вдъхновението за създаването на подобен стартъп идва от негов личен опит. Докато бил последен курс студент той и съпругата му купуват горен етаж на къща близо до кампуса на колежа и молят приятели и семейството си за помощ при ремонта. По време на процеса Еймс казва, че е научил много за предизвикателствата в сектора на строителството. "Жилищната индустрия е изправена пред огромен недостиг на жилища и строителите знаят, че трябва да продължат да строят възможно най-много домове, за да компенсират годините на недострояване“, каза Еймс в интервю за TechCrunch. „Поради увеличението на лихвените проценти много хора не искат да се отказват от настоящите си домове и свързаните с тях лихви, което допълнително увеличава търсенето на нови жилища.“

Към момента системата, по която работи BotBuilt не е да строи домове от нулата. Вместо това се фокусира върху специфична част от процеса на жилищното строителство: „изграждане на рамка“.

Роботите на компанията сглобяват панели за стени, подови покрития и покривни системи. Системата на компанията струва около 1 долар на час за работа и може да бъде препрограмирана за изграждане на различни рамкови конструкции за домове относително бързо, казват от BotBuilt.

Други компании, които правят опити да използват роботи в работата си, до голяма степен разчитат на т.нар. твърда автоматизация, което означава, че роботите са програмирани да изпълняват една и съща функция. „Този подход работи добре за създаване на автомобили, но не е подходящ за строителната индустрия, където има огромно разнообразие от дизайни“, посочва Еймс.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В у й инвеститор

    1 9 Отговор
    Това нема как да стане . туулите и цименто се че са си скапи . имотето требе да скапнат как кажаа брокерето

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стамат

    5 3 Отговор
    Кво стана ве, кво стана ве,къде е Кочо да ме зарадва как са паднали имотите

    Коментиран от #7

  • 6 Стамат с магарето

    9 8 Отговор
    Нищо не се продава ако няма яка отстъпка от обявената цена. Срива вече започна
  • 7 Джанго без окови

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    И двамата така ши ви зарадвам, там на завоя ши ви радвам ма.. ви де..
  • 8 Така Така

    4 2 Отговор
    Факти цените са ви измислица изобщо не са актуални. Няма вече такива ниски цени. Всички искат да лапат. А дали ще лапат и какво ще лапат ще видим

    Коментиран от #9

  • 9 каза ли нещо В у й

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Така Така":

    цените са вече по ниски от обявените с 30 %, иначе още една година обявата ще си стои непокътната

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Джанго без окови

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "каза ли нещо В у й":

    Това не бях аз - казах ти , че ще поспя 2часа и сега станах и седнах на стола да си почина малко.Ти бачкай и не се чешай,щото Криптомир Ананиев мрази скатавките
  • 11 Един

    1 0 Отговор
    Възраждане на панелното строителство?

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ривере

    2 0 Отговор
    Днеска те разцепиха ве,колко палета пренесе
  • 15 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един":

    То панелното строителство не е лошо просто му липсва изолация сега има решения за този проблем