Last news in Fakti

29 Септември, 2004 00:00 512 0

Процедурата за концесиониране на магистралите не е прозрачна

  • фирми-
  • конкурс-
  • мирчев-
  • условия-
  • бюджета-
  • компании-
  • средства-
  • избрани-
  • концесия-
  • правителството-
  • смесени
През миналата седмица в пресата бе публикувано интервю с председателя на комисията по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев. От интервюто става ясно, че държавните компании "Автомагистрали" и "Техноекспортстрой" са учредили смесени дружества с италианската "Салини" и три португалски компании с цел даване на концесия на магистралите "Тракия" и "Хемус". Предстои правителството да им даде концесия без търг или конкурс.

На въпроса ¬ "защо компаниите не бяха избрани чрез конкурс или не бяха отправени покани до широк кръг от потенциални инвеститори", г-н Мирчев отговаря, че "те не ползват средства от бюджета и не трябва да говорим, че трябва да се прилага Законът за обществените поръчки. Това не са бюджетни средства и нито по ФАР или ИСПА, за да се провеждат конкурсна процедура и търгове...". На друг въпрос ¬ "как бяха избрани чуждестранните компании в смесените дружества", г-н Мирчев отговаря "не мога да се произнеса как са избрани...".

Отдаването на магистралите на концесия е пазарно решение, което напълно се подкрепя от ИПИ (многократно сме обявявали нашата подкрепа). Това едновременно ще намали разходите на бюджета и ще позволи доизграждането и качественото поддържане на тези пътища. Спестените средства могат да се използват за намаляване на данъците и/или за подобряване качеството на публичните услуги. Друг е въпросът, че правителството прилага ограничен и изключително непрозрачен избор на концесионер.

Дори да не е регламентирано законово, беше много по-логично да бъде обявен широк международен конкурс, което щеше да позволи привличането на повече кандидати и постигането на по-добри условия. Вместо това правителството преговаря само с няколко фирми в условия на непрозрачност след като на практика никой не знае въз основа на какви критерии тези фирми са били одобрени.Обяснението на г-н Мирчев, че след като не се харчат пари от бюджета не следва да има търг или конкурс е несъстоятелно. Изборът в условията на конкуренция, каквото представляват механизмите на търга и конкурса, позволяват сключване на договор с инвеститор, предложил по-добри условия в сравнителен план с всички участници.Ако беше проведен конкурс за спечелилия участник щеше да е ясно, че неизпълнението на договорените условия означава прекратяване на договора и прехвърляне на изпълнението на следващия по ред участник. Самото създаване на смесени предприятия между български държавни фирми и чуждестранни фирми от рано подсказва с кого ще бъде сключен концесионен договор Изборът без конкурентна процедура придава характер на абсолютен монополист на двете смесени фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА