Last news in Fakti

4 Юни, 2024 13:21 3 512 128

Българите ще спасяват пазара на ваканционни имоти

  • ваканционни имоти-
  • черноморие-
  • българи

Основната група купувачи са млади семейства с деца

Българите ще спасяват пазара на ваканционни имоти - 1

В момента българите са основните купувачи на ваканционни морски имоти по Южното Черноморие. Делът на българските клиенти активно се засилва през последните години. Така в първите месеци на 2024 година къщите и апартаментите на Южното Черноморие се продават предимно на българи и те съставляват около 90% от всички купувачи.

„Тенденцията българите да доминират на този пазар започна във времето на пандемията и оттогава делът им расте с всяка изминала година. Останалите 10% от купувачите са предимно от държави като Германия, Израел, Полша, но те не са така определящи за пазара. Затова и планирането на нашите проекти е фокусирано към изискванията на сънародниците ни. В същото време техният профил става все по-разнообразен”, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на Green Life Development.

По думите и, допреди 5 години българските купувачи са били предимно хора на над 50-годишна възраст. Това са клиенти със спестени средства, които решават да ги вложат в недвижим имот на по-ниска цена и с по-малка обвързаност спрямо градския имот. Тази група купувачи е активна и днес, но на пазара уверено излиза и нов профил клиенти, посочват от компанията.

„Младите семейства с малки деца – хора средно между 30 и 40 години, вече са най-устойчивата група клиенти при нас. Факторите за това са няколко – от една страна, тези хора имат нужда от удобно, сигурно и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, без това да изисква твърде много проучване и предварителна организация. Другият фактор е във все по-скъпата алтернатива – цените на хотелските нощувки значително нарастват и това прави покупката на собствен морски дом и финансово обоснована”, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на компанията.

Според нея, покачването в цените на ваканциите в хотел и места за настаняване с краткосрочен наем прави тази опция скъп вариант за по-младите клиенти. Това мотивира част от тях да потърсят дългосрочно решение – в покупка на ваканционно жилище. Цените на този тип имоти през последните години демонстрират по-умерен темп на растеж, като се очаква покачването през следващата година да се засили, тъй като те изостават от ръста на цените в София. В сравнение с апартаменти в столицата, цените на ваканционните имоти, са с 20% по-ниски.

Днес апартамент с 1 спалня в Созопол започва от 75 000 EUR, а с 2 спални – от 95 000 EUR, като тази стойност достига 130 000-140 000 EUR за по-функционалните имоти. Къщите в комплекса в Созопол пък стартират на ценови нива от 280 000 евро.

„Ръстът в цените на ваканционните апартаменти на Южното Черноморие е незначителен на фона на покачването на градските жилища, който надмина 35-40% от 2021 г. насам. Това прави имотите„втори дом” добър и сигурен вариант за вложение на спестяванията, особено когато даден комплекс предлага както условия за деца, така и пълноценен отдих за различните поколения”, казва Желяпова.

И допълва: „Можем да кажем, че ваканционният пазар в момента е подценен на фона на еуфорията на градските жилища, но това прави инвестицията в него разумен ход за по-находчивите купувачи”.

Въпреки активното присъствие на български клиенти, рускоговорящите собственици на ваканционни жилища вече не продават активно имотите си. Вторичният пазар се намира във фаза на затишие.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хихи

    3 6 Отговор
    Кой Ев.л, .Вал
    кака се оглави
  • 3 от село

    21 1 Отговор
    Ама точно така е .Та аз си накупих 5 хотела на първа линия на слънчака , след като продадох овцете !!

    Коментиран от #4

  • 4 хихи

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "от село":

    Минал си се!
    Пий сега мляко от хотелите..
  • 5 Русофил

    9 19 Отговор
    Нека купуват българите. Като дойдат руснаците всичко ще им вземат и ще го дадат на техните
    като плячка.
  • 6 Бай Иван - Циганина

    27 6 Отговор
    Caмо супертежко ментално увреждане би накарало човек да си даде парите за нещо такова.
  • 7 Наско будалата

    39 2 Отговор
    Подобни статии излизат всеки ден дано се намерят балъци да станат роби на затворените комплекси с годишна такса от 2 брутни средни заплати.На печелившите честито а на тези които не се връзват на подобни маниполации два пъти честито.

    Коментиран от #8

  • 8 Има ли луди

    35 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наско будалата":

    Вече видях и такса поддръжка 40 Евро на квадратче. Да кажем 60 кв.м. х 40 Евро прави около 4 700 лв. Задължително застраховка, местни данъци и такси, някаква телевизия и минават 5 хилядарки. Отделно си собственик само на кафеза, а за терена друг определя правилата. За 20 години ще го платиш още един път. После оди го продавай, ако има кой да го купи. Преди няколко години ни бяха хванали лудите, та добре, че не се юрнахме да купуваме..
  • 9 "Кредит Маркет ООД"

    9 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 10 Да се чете:

    22 1 Отговор
    "Българи са ДЛЪЖНИ да спасяват ......" понеже нормален човек не си набутва парите в нещо, което не си заслужава
  • 11 Тома

    26 2 Отговор
    С тези пари който дава за имот може 20 години да си ходи по супер курорти и да не му пука

    Коментиран от #15

  • 12 Аз Кочо

    29 5 Отговор
    Младите семейства ще спасяват имотния пазар с мечата услуга на бнб която си затваря усложливо очите за кредитния балон който излиза извън контрол. Цените в София бият отдавна тези в Западна Европа, сащ и Канада. А заплатите които растели са пет пъти по ниски от тези в богатите държави! Смях!
  • 13 свиреп ОХЛЮВ

    17 1 Отговор
    Има друг начин на спасение ! Той е по-ефикасен. Измислил го е ББ от Б.
    Ето го - намираш си някое клето , бедно и голо момиче / само по Бикини / и почваш да го обгрижваш . Стигаш даже до там , че му купуваш къщичка нейде / не е задължително да е в Барселона /. Така решаваш нейните проблеми.
    Ако всеки мъж постъпи така , голяма част от пазара на имоти и на млади момичета , ще бъдат спасен !
    Така се прави - ГАРАНТИРАНО от......ББ !
  • 14 Гост

    26 6 Отговор
    60 кв душегубка с 20 кв общи части, по курортите има към 700 лв данък + такса смет. Сложи още 700 за такса поддръжка на комплекса и трябва да броиш всяка година по 1400 лв. С тия пари, можеш да почиваш където си искаш - кеф ти България, кеф ти Гърция.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тома":

    Към абсурдната цена прибави и разходите за тези 20 г, и излиза, че не 20, а поне 30 г можеш да ходиш по почивки с тези пари, където си поискаш. И ще си на гости, и ще ти сервират и носят.
  • 16 умен

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    с условието, че в Гърция ще си за 1 седмица в душегубка или макс 2 седмици по нашето с тези 1400лв(без паркинга за колата). И това без да знаеш на какви условия отиваш!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Логика":

    Хахаха, прав си!
    Да допълня, че ако си на хотел ти чистят и те глезят.
    Ако си в къщата за 546 к имаш поддръжка, данъци и такси, амортизация тоест набиваш още пари освен тези които си набил при покупката.

    И накрая си все в тая къща вместо да ходиш всяка година на различни места, това което аз правя!
  • 19 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "умен":

    Какви две седмици за 1400 лв, бе? Това само за сам човек. С фамилията ще ги приключиш тия пари на петия ден. Шефа не дава повече от седмица отпуск през лятото. А аз предпочитам на различни места, не на едно и също, щото съм се бил закотвил с някакъв к0пт0р за луди пари. А в Гърция много добре знаеш, че не отиваш в душегубка.

    Коментиран от #22

  • 20 Крадецът на еврофондове

    2 0 Отговор
    Инвестирам !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 умен

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    смени шефа! Вземи нещо в Гърция. Има болнични. Варианти за можещия и желаещия има. За мързеливия и некадърния оправдания винаги има.
  • 23 Тръпчо

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "умен":

    "Ползваш един месец и 1 месец отдаваш под наем и си избиваш парите за данъци"

    На кой ще дадеш след като има местни които живеят само от това, пълно е с хотели.
    Клас ще прибираш наема като не живееш там. Как ще следиш да не ти изнесат и мебелите и да останеш на голи стени.
    Отдаването под наем е работа на пълен работен ден.
    Вместо да си почивам всеки път на различно място трябва да ходя винаги само на едно.
    Да.не говорим че цените за покупка са смешни.

    В никакъв случай не следва да се подценява и ролята на друг значим фактор на този пазар – глупостта на пазарните участници. Защото вярата в безплатния обяд и убедеността в съществуването на вечните ценови балони също са ключови за развитието му.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Моля недей така

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тръпчо":

    не убивай деЦкото във Вуето
  • 25 умен

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "Тръпчо":

    и това от човека, който ми препоръчваше онлайн банка?! Има си онлайн платформи, където не трябва да ходиш на място за да си вземаш парите. Има си фирми, които предлагат почистване или дори цялостно менажиране на такива имоти. Все пак е ваканционен имот и няма да го обзавеждаш като версай. Нима местната стринка, която отдава стая е по-добра от цял самостоятелен апартамент?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "умен":

    А когато платиш процент на тази фирма за поддръжка за единият месец за който си отдавал под наем за кое по напред ще спестиш, за данъците и таксите тока водата и т.н или за комисионата на фирмата.
    Не знам защо се правиш на неразбрал.

    Това което казвам е че отдаването на имота ти за един месец в годината носи риск и почти никаква печалба, затова пък по бърза амортизация.
    Местните стринки ще те подбиват с цените и ще следят зорко какво се случва с имуществото им, докато ти ще си играеш на рентиер

    Коментиран от #28

  • 27 Тръпчо

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "умен":

    Просто опитай, дай го под наем и после ще си говорим.

    Факт е че ти просто си говориш, никога няма да го направиш. Опитваш се да насърчиш хората да направят твоята грешка!

    Коментиран от #29

  • 28 умен

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    сам го казваш: ПРОЦЕНТ! И защо всичко го обръщаш на печалбарство. Идеята е като не го ползваш имота да ти носи НЯКАКВИ доходи, не да си рентиер и за един месец да изкараш пари за 1 година. И 500 лв да изкараш чисти от имота това ти е данъка примерно или тока и водата т.е. ще го ползваш безплатно. И при тази постановка, когато го отдаваш не за печалбарство, как точно стринката ще ти подбие цената? Тя отдава за печалбарство, за 3 месеца да изкара пари за цялата година, че и още един етаж да удари на къщата за догодина.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 умен

    1 4 Отговор
    и изобщо дори не съм разглеждал варианта с бюджет за някое студио на партер в затворен комплекс вървят по 60 000 лв. И 2000лв да ти е таксата поддръжка на година до 120 000 лв ще минат 30 години през които години няма да мислиш къде да ходиш, че миналалата година на снимките било едно а в действителност било друго.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Аз Кочо

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    Всеки си знае. Моето студио на морето го купих преди 8 години и съм го ползвал не повече от 10 пъти. Не мога да си помисля че ще пусна някой из ме к я р да ми спи в леглото.
    Що се отнася до почивките ми в бг или чужбина винаги чета отзивите на хората.
    Един път бях подведен за Анталия. Никога повече не съм бил недоволен от почивка.

    Ако не искаш печалба от актива то той не е актив а пасив. Това е положението.
  • 33 пиленце

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    излагаш се по всички показатели
  • 34 бай Даньо

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Логика":

    Ако къщата в Созопол днес струва 500к лева ( сериозна работа почти няма такова чудо освен първа линия на Буджака, но да приемем ...) то след 30 години има потенциал да струва 5 милиона евро ( богаташка къща в европейска богата държава за където е тръгнала България на първа линия на южно море е толкова ...) , независимо че ако се окаже прав Кочо може да минем през един трап след 2-3 години и цената временно да падне до 400к , от хотелската стая какво ... въпроси?

    Коментиран от #35, #37, #85

  • 35 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "бай Даньо":

    Балонът може да продължи да се надува само дотогава, докато пазарните играчи вярват, че цената на актива ще продължи да расте. Ако те започнат да се колебаят в това, обикновено балонът се спуква, което поражда рязко свиване на пазарната стойност на актива и връщането ѝ в нормалните граници.

    Идеята, че цените на твърдите активи не падат, е просто глупост, която отрича историята. Погледнете дългосрочна жилищна диаграма или златна диаграма, огромен спад на цените в продължение на много години и инвеститорите с ливъридж бяха напълно унищожени.

    Япония през 80 получи изгърмял балон в лицето.
    От тогава до сега цените на жилищата там не са мръднали.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    Кочо на мен ли го обясняваш!? 2008 година се скарах със маса "приятели" като им разправях да не докосват имоти с 3 метров прът както казва американеца и после 2011 в абсолютното дъно си купих къща .... не знам някой как не фърлиха къч !?
  • 37 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "бай Даньо":

    Реалността е, че сградите остаряват функционално много по-бързо без значително обновяване.
    Много неща могат да се случат за 30 години, в рамките на две поколения.
    Изследователите установиха, че експлоатационният живот на повечето сгради е по-кратък от действителната теоретична стойност. Жилищните имат среден живот от 50-60 години , което означава, че много сгради ще имат среден живот по-кратък от действителната ипотека.

    В България данъкоплатците покриват ипотеки за жилищни сгради за милиони левове с очакван живот, по-кратък от полезния живот на сградата.

    Коментиран от #40

  • 38 бай Даньо

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    Кочо не отчиташ основен фактор когато говорим за имоти в България. Цените на имотите в по-бедни държави като България са "наклонени" напред. ( Проучи какво е в Китай , Индия , Филипините , Албания, Мексико , Аржентина ...) Наклонени защото днешните цени ( и ипотеки ) ще ги плащаш със утрешни заплати и когато цените на заплатите растат ( като в България 18% миналата година при 9% инфлация) това участва в уравнението. Затова ако в богатите има правило за купуваш имот 3 годишни заплати , говорим доход на семейство ( нещо което никой е виждал никъде но хайде... в Лос Анжелос в момента отива към 12 в по евтините места като Лас Вегас и калната английска провинция е 8 ... ) то в бедните държави това отношение, поне мечтата за него трябва да почва от 5 годишни заплати , което поне в София не е много далеч от истината ....

    Коментиран от #39, #41

  • 39 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "бай Даньо":

    Отново за заплатите.
    Това са глупости. Инфлацията сумарно от 21 насам е 35 процента. Заплатите, растящи от супер ниски бази с 18 пр сумарно отново не наваксват инфлацията.

    Цените на имотите е бг вече отговарят на тези в Западна Европа, сащ и Канада Омръзна ми да.го повтарям и да го доказвам със снимки от западни сайтове.

    Цените в България са по надценени от тези на запад!

    Заплатите в бг са около 3-4 пъти по ниски от тези на запад

    Това не е стабилна основа а плаващи пясъци.

    Коментиран от #43

  • 40 бай Даньо

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Аз Кочо":

    Кочо моята къща е построена 1956 година и струва $1.2 млн днес (нова е продадена за $30 000 , 2006 е стигнала 700к , 2011 когато я купих беше 520к ) , а имам един познат със 120 годишна къща в Санта Моника за $2 млн , в центъра на Париж всичко е 200 годишно ....

    Коментиран от #42, #44, #47

  • 41 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "бай Даньо":

    "Лос Анжелос в момента отива към 12 в по евтините места като Лас Вегас "

    Това са едни от най търсените дестинации в сащ.

    Защо не провериш какви са цените и съотношенията в Чикаго, където е най голямата бг диаспора ?

    Коментиран от #46

  • 42 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    Отново сравняваш ябълки с портокали.

    ПАРИЖ , Даньо е един, а София е някъде там в пространството......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    Това се нарича имотен балон.

    Затова е така.

    Пак виж за Япония и там 80те беше като в сащ сега ни уви от тогава след срива цените не мръднаха повече.

    Следващият срив в сащ или тук може да се окаже с много по дълъг период на възстановяване от периода 2008 -2015
  • 45 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "бай Даньо":

    Хе, сумарно инфлацията на имотите в сащ от 2000 насам е от 100 до 450 процента а тази на потребителските цени и стоки е едва 80 пр .

    Толкова е и тази на заплатите дори по ниска от тази на потребителските цени.

    Бг разбира се нещата аса много по силно изкривени
  • 46 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    Какви си представяш че са цените в Чикаго , по евтини от София? Чикаго няма никаква привлекателност в очите на американеца , просто студен северен ветровит индустриален град ( с корумпирана градска власт между другото) , на всичко отгоре с грамадни данъци от 2% това за имот 500 000 ( я намериш нещо по евтино я не ... ) прави около $10 000 на година , навит? Какво мислиш е Лас вегас? Последна спирка е на неудачниците като изгубят парите на комар и остават да работят там бармани , търсенето е само спекулативно отвън но като се затегне положението това търсене пресъхва като плюнка в пустиня .... ОТНОВО Колко е зле София столица на европейска държава с двуцифрен ръст на заплатите !

    Коментиран от #48, #50, #53

  • 47 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    " моята къща е построена 1956 година и струва $1.2 млн днес"

    Моли се да не падне изядена от термити преди да успееш да и вземеш 1.2 млн

    Коментиран от #49

  • 48 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "бай Даньо":

    С двуцифреният ръст на заплатите в бг минималната стана 2.83 евро на час.

    В Франция 11+ евро, Германия 12+, Мак доналдс в сащ 20 +, за скандинавските да не говорим.

    И преди да си казал покупателната способност в България ще отговаря че тя е най ниската в европа

    Коментиран от #52

  • 49 бай Даньо

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    Кочо дървенията е 300 000 дори както е вече изядена от термитите , земята е 900 000 . ..

    Коментиран от #51

  • 50 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "бай Даньо":

    CoreLogic Case-Shiller, публикуван днес и наречен „март“, е тримесечна пълзяща средна стойност на цените на жилищата, чиито продажби са били въведени в публични регистри през януари, февруари и март .

    Цените бяха под върховете си от 2022 г. в 8 от 20-те метрополии в индекса на Case-Shiller (месец на пика):

    Район на залива на Сан Франциско: -9,7% (май 2022 г.)
    Сиатъл: -8,2% (май 2022 г.)
    Финикс: -5,5% (юни 2022 г.)
    Портланд: -5,4% (май 2022 г.)
    Денвър: -5,0% (май 2022 г.)
    Далас: -4,2% (юни 2022 г.)
    Лас Вегас: -3,6% (юли 2022 г.)
    Тампа: -0,14% (юли 2022 г.)

    За да се класира за най-великолепните жилищни балони , метрото трябва да е преживяло инфлация на цените на жилищата от 2000 г. насам от около 200% или повече в пика. Индексите бяха определени на 100 за 2000 г. Днешната стойност на индекса за Сан Диего от 438 е нараснала с 338% от 2000 г., което прави Сан Диего най -прекрасния жилищен балон в този списък, на косъм пред Маями и Лос Анджелис.
    Чикаго, със стойност на индекса 201, е нараснал със 101% спрямо 2000 г. и следователно далеч не се класира за този славен списък на най-великолепните жилищни балони

    Коментиран от #54

  • 51 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "бай Даньо":

    Така е, и все пак зависи къде ти е земята и какво може да се построи върху нея.
  • 52 бай Даньо

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "Аз Кочо":

    Кочо минималната заплата е без значение за цените на имотите , с доход от минимална заплата не купуваш имоти никъде по света. В мак Доналдс минималната заплата сега стана 15$ , само до преди 2 години беше 7$ , дори в Калифорния няма минимална $20 , ела да видиш това увеличение на мин заплата с какво увеличение на цените в ресторанти идва .... В някой щати няма изобщо фиксирана минимална заплата пропадаш на $3-4 на час ... добре дошъл в Америка!

    Коментиран от #57, #59, #60

  • 53 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "бай Даньо":

    Ето какво са цените в Чикаго.
    Чакам да ми пратиш снимки на подобни в София Варна Пловдив Бургас

  • 54 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "Аз Кочо":

    Кочо и аз ги чакам да паднат приготвил съм съх барут , но грубата реалност е че цените в Америка наваксаха падането от 2023 и са над пика от 2022 , цели 7% по нагоре от преди година според общия Кейс Шилър ... Че е балон балон е но никой не гарантира че и кога ще се спука защото банките тепърва почват да дават ипотеки с 0% само участие като 2003 година и после тая цигaния вървя още 5 години и 30% ръст ...

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "бай Даньо":

    Даньо минимална заплата е показателна за масовата и не за средната
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "бай Даньо":

    Не съм казал че 20 долара е минимална заплата за сащ

    КАЗАХ ЧЕ В МАК ДОНАЛДС В САЩ ПЛАЩАТ 20 ДОЛАРА НА ЧАС

    Коментиран от #62

  • 61 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Аз Кочо":

    Къде намираш паралели между България и Япония ? Апропо когато се е спукал балона в Япония в Токио не е имало нищо дори 30м2 боксониера под $1 000 000 и то още в 1990 , заплатите в Япония по това време са били по $1800, по малки от тия днес в България .... в България стигнаха малко по напред от колкото трябва , ръста изглежда впечатляваш , но ако сметнеш че в България бяха пренебрегвани ръста е почти на място .
    Грубо сметката в София е: Доход на семейство 1.5 средни брутни заплати ( това е средно статистическо семейство състои се от 1.5 заплати ) по 1500 евро ( за София, да не се смеят ИТ-тата) по 12 месеца е 27 000 евро , среден 3 стаен в среден квартал (Младост) е 150 000 евро , отношение цени/доходи = 5 ! ОТНОВО в момента в ЛА е над 10 , в Чикаго над 8 !

    Коментиран от #63, #86

  • 62 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "Аз Кочо":

    В Мак Доналдс и Уолмарт ( между другото двата най големи работодатели в Америка) ВИНАГИ дават минимални заплати , ВИНАГИ!

    Коментиран от #64

  • 63 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "бай Даньо":

    Абе Даньо какво 27 к евро те гонят бе????
    Виж това съм го говорил 3 години

    Масовата заплата мода е около 60 процента от средната.

    Смятай ....юю

    Коментиран от #69

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Йклккхфрти

  • 67 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Йсйдйдйдй

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #63 от "Аз Кочо":

    Кочо тия апартаменти някога идват с такса за подръжка $1000 на месец в ЛА има по $2000, ако са в Южно Чикаго почти съм сигурен убийствата на глава от населението са 10 пъти повече от София по темата има една голяма песен на Елвис Пресли , не махай с рък ана тя тема в Чикаго има уикенди с по 10 убийства в България убийствата са 60 на цяла година има места в Америка не искаш и без пари да живееш .... а В Детройт по кризата имаше къщи по $1 ( словом един долар) какво доказва това че Америка е по евтина от България ти не си в час ако го твърдиш.
    Темата за тини-мини-моди я знаеш каквато е модата в България такава и други държави а за сравнение се ползва средна брутна заплата ...

    Коментиран от #70

  • 70 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "бай Даньо":

    Даньо, отново, ДАЙ МИ ПОДОБНИ ЦЕНИ В БГ.!

    ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Истината Умен е че балонът в България е подобен на този в Маями.
    Само че там иска всеки докато в бг не иска никой дори и нашите приятели от Афганистан.

    Подобни цени мога да ти дам в цяла Западна Европа където заплатите са по 3 в сравнение с нашите.

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 бай Даньо

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Аз Кочо":

    Кочо , кликваш горе на "ТУК" и виждаш средна цена в Ботунец за тристаен 57к или не си убеден че тия твоите не са в чикагския Ботунец!?

    Коментиран от #77

  • 75 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "бай Даньо":

    едностаен в Бургас за 80к , (последното нещо за $185 000 е едностаен апартамен

    Хахахаха момче това е една спалня и 70 м2

    Мога Да ти дам пример и с 100.м 2 за 100.к ДОЛАРА
  • 76 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Аз Кочо":

    Ай ся па Маями?

    Коментиран от #78

  • 77 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #74 от "бай Даньо":

    Момче чети какво пише на обявите няма да си губя времето с теб

    БОТУНЕЦ СРЕШУ ЧИКАГО

    ТИ В РЕД ЛИ СИ БЕ
  • 78 Аз Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "бай Даньо":

    Днешната стойност на индекса за Сан Диего от 438 е нараснала с 338% от 2000 г., което прави Сан Диего най -прекрасния жилищен балон в този списък, на косъм пред Маями и Лос Анджелис.

    Коментиран от #81

  • 79 бай Даньо

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "Аз Кочо":

    Кочо , спирай че се излагаш с аргументи които не са твоя полза , цените отидоха малко напред от заплатите в България , но огромен балон няма ... това обособено добре се вижда с това което е по света.
  • 80 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Умен, то който лъжеш че имаш къща.в сащ не знаеш че една стая значи ЕДНА СПАЛНЯ.

    ЛЕКА НОЩ БРАТЛЕ ПАК СИ НА А КА ЪН

    Коментиран от #82, #83

  • 81 бай Даньо

    3 4 Отговор

    До коментар #78 от "Аз Кочо":

    А като говорим за балон в Сан Диего хората говорят за цени където средната цена на къща там мина $1 000 000 при не повече от среден доход на семейство от $80 000 , медиания за теб вероятно към $50 000 ...

    Коментиран от #84

  • 82 бай Даньо

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "Аз Кочо":

    нека оставим на хората да преценят дали имам къща в Америка по коментарите ми , а? Америка ти я навираш тук без да я разбираш.
  • 83 бай Даньо

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "Аз Кочо":

    ей добре че ми каза как се броят стаите в Америка...
  • 84 УниКредит

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "бай Даньо":

    УниКредит": Жилищата в София трябва да поевтинеят с 47%, за да отговарят на доходите

    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинствата
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.

    Коментиран от #87, #92

  • 85 Логика

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "бай Даньо":

    Балона се надува, надува се деца.... Не си спомням точно текста, че беше отдавана.
  • 86 Логика

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "бай Даньо":

    Това с ИТ-тата е малико мит. Повечето ми колеги не взимат повече 3000. Единица са тези с по 9-10 хилки и повярвай ми те си ги заработват (аз не съм от тях). Навсякъде в по-развитите икономики тези с по 3к щяха половината да са безработни, а тези с по 10к щяха да взимат по 30-50к. От личен опит го знам така че го приеми като анекдотално доказателство и го пренебрегни ако искаш.

    Коментиран от #88

  • 87 бай Даньо

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "УниКредит":

    Уникредит , особено като бяха начело с хампарцуна са зло за българската икономика и го правят от глупост небрежно , 2008 спукаха "балон" в България където го нямаше , какъв балон с апартаменти по 40к евро !? най голямата банка на една държава се бори да свали цените на имотите, ало на кой свят са тия !? ... нямат акъл тия у уникредит ... ма то като всичко в БГ е тежък непрофесионализъм ...
  • 88 Логика

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Логика":

    Само да допълня, че говоря за бачкаторите, а не за мениджмънта, собствениците и консултантите по продажби (които наемаме на огромни пари, за кратко, защото са някакви баджанаци на клиентите).
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 бай Даньо

    0 3 Отговор

    До коментар #89 от "Аз Кочо":

    Докат жената не признае че не сам се прекарал от дет купих през 2022, нема да спра да пиша тука и да изкам да се помпат цените. Колку и да те е яд това че е

    Коментиран от #91

  • 91 УжасТ ужасТен

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "бай Даньо":

    Не бе, не ни е яд, само малко граматиката ............
  • 92 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "УниКредит":

    айде пак вадим доклада на уникредит. Я сложи и графиката с доходите и цените от този същият доклад. Да видим как вървят паралелно последните 10 години и да се види 2008 колко са били раздаличени двете криви.

    Коментиран от #93

  • 93 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "умен":

    Умен, доклада на УниКредит е ясен и красноречив.

    Не виждам как по ясно може да се каже че достъпността е най ниска от както този пазар съществува.

    Това е така и за пазарите на запад

    Причината: масово печатане на пари от централните банки в продължение на 20 години

    Е това приключи. Няма да видиш скоро печат.

    Масово банките възприеха подхода на репо сделките- доброто старо минало и приключиха с покупките на дългосрочни облигации.

    Освен това всички те продължават изхвърлянето на дългосрочни облигации - QT.

    Фед минус 33 пр.
    БоК минус 66
    ЕЦБ минус 62
    Банката на Япония започна от тази седмица QT.

    Срив на пазарите за сега няма.

    Ясни е че ще чакаме рецесия за да се случи това, до тогава цените и сделките ще продължат плавната траектория на долу и нагоре. Но няма да има повече бумове. Това приключи.

    Коментиран от #97

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Нараства броят на домакинствата, изключени от пазара на жилища
    Домакинство със средни доходи трябва да спестява брутния си доход в продължение на 6.7 години, за да си купи средно за страната жилище от 81 кв. м., сочат данните към 2022 г. Според УниКредит Булбанк това е умерено влошаване спрямо 2021 г., когато средното за България съотношение на цената на жилищата спрямо доходите на домакинствата е било 6.1 пъти, но за малко по-тясно жилище – с площ от 73.5 кв. м.

    Коментиран от #119

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "Аз Кочо":

    а графиката още повече. Айде дай графиката, защо я криеш?

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #97 от "умен":

    Чакам да я публикуват, идва.
    Коментар 95
  • 100 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Жилищата се смятат за достъпни при ниво на показателя под 4 пъти. В периода на имотния балон у нас – 2005 – 2008 г., показателят достигаше 9-10 пъти, а в периода на равновесния пазар – 2013 г.-2015 г. - към 5.5 пъти.
  • 101 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Трябва да се им а предвид че това е СРЕДЕН ПОКАЗАТЕЛ ЗА СТРАНАТА.

    в София този показател е много по голям от този в Каспичан например.

    Затова изглежда че жилищата не са толкова недостъпни.

    Ето какво казва автора по повод на четирите най големи градове


    "Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинствата
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата."
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 умен

    3 1 Отговор
    Никога повече няма да купувам имот на тия надути цени, набутах се признавам, но ме е яд и ся тука нема да се спра да ви казвам да купувате, да не сам само аз прецакания
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Аз Кочо":

    В същност изобщо не съм сигурен дали не фантазираш, защото от глупостите които прочетох от теб за 3 години силно се съмнявам да си купил нещо в чужбина.
    Но чи си купил на пик тук в бг и с кредит съм склонен да се съглася.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Не си фактор, а си трактор

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "бай Даньо":

    смешен ник, прекарал се здраво

    Коментиран от #113

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #111 от "бай Даньо":

    От 2003 съм заразправял да НЕ се докосва имот в Америка ...
    Кочо шегата настрана но имотите са просто нещо, например не като стоковия пазар на който дори Нютон е загубил пари ... Когато се отклонят нагоре значително от фундамента ( доходите) могат да изкарат година 2 три , но накрая гравитацията ги връща при обратно. Проблема е честно да оцениш къде са доходите и какви точно са цените за да направиш обективно тая сметка на "гърба на салфетка" която правих горе за София . 5 е нормално , ако отива към 7-8 явно е тръгнал балон, но инерцията ще ги добута до 10 и тогава продавай и бягай защото няма път нагоре....
    Кочо , ако изчистиш пожелателното мислене даже има шанс да си говорим интересно .

    Коментиран от #116, #125

  • 113 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Не си фактор, а си трактор":

    ха-ха-ха! А някой казват самоиронията била признак интелект.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "бай Даньо":

    Даньо, доходите са там където са, за да принудят банките да раздават 30-40 годишна амортизация.
    Запитай се защо.
    Мога да ти помогна.
    Доходите НЕ позволяват на хората да.живеят нормално изплащайки паралелно ипотека!

    Провери дали 2008 е имало 30-40 годишна амортизация въпреки сформирания тогава балон.

    Кратък отговор, не!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #95 от "Аз Кочо":

    не се прави на улав. Графиката как растат цените и заплатите а не тяхното съотношение. Дори от твоята графика се вижда, че сме далеко от балона 2008. Освен това тази графика е до 2022 т.е. не влиза 18%-ното увеличение на заплатите за 2023!

    Коментиран от #121, #122, #124

  • 120 Мен

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "умен":

    Твоя имот ваканционен отговаря на 4-5 звезди и сервираш такава храна на гостите ти така.ли?
    Това лято съм в Дидим, 5 звезди, една седмица трима души самолет трансфер и ол инклузив, детето безплатно ценна 2350 лв.
  • 121 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #119 от "умен":

    Тази графика е до 23. Влизат ли увеличеният на цените на имотите в нея а цените на услугите и стоките през 23-24?
  • 122 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "умен":

    Ако можеш ми отговори и на това

    доходите са там където са, за да принудят банките да раздават 30-40 годишна амортизация.
    Запитай се защо.
    Мога да ти помогна.
    Доходите НЕ позволяват на хората да.живеят нормално изплащайки паралелно ипотека!

    Провери дали 2008 е имало 30-40 годишна амортизация въпреки сформирания тогава балон.

    Коментиран от #123

  • 123 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Аз Кочо":

    В Великобритания и някой други страни има по над 70 годишни ипотеки. Това говори за супер балони и смешни цени
  • 124 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #119 от "умен":

    Умен, прочети какво пише над графиката!
    Казвал съм ти че не можеш да четеш графики!
  • 125 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "бай Даньо":

    "Кочо , ако изчистиш пожелателното мислене даже има шанс да си говорим интересно "

    В никакъв случай не следва да се подценява и ролята на друг значим фактор на този пазар – глупостта на пазарните участници. Защото вярата в безплатния обяд и убедеността в съществуването на вечните ценови балони също са ключови за развитието му.

    Така че мисленето ти, че този балон ще се надува до безкрайност без да му се случи случка е "ПОЖЕЛАТЕЛНО"

    Коментиран от #127

  • 126 Петел бг

    0 0 Отговор
    Няма нужда да купувате имоти чак в Лондон и Париж, и в ж.к. "Бриз" във Варна вече продават апартаменти по 1 милион
    Дата: 07/06, 15:14
  • 127 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "Аз Кочо":

    Ще те учудя ли като ти кажа че съм абсолютно съгласен ? Въпроса е къде е чертата, къде свършва едната игра и почва другата...

    Коментиран от #128

  • 128 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "бай Даньо":

    Това никой не го знае.
    Достатъчно е да се знае, че все някога всяка игра приключва.
    Важното е да се излезе от играта когато тя започне да загрубява. А тя вече загрубя.