Last news in Fakti

20 Октомври, 2004 00:00 733 0

Ковачев: Шумът около АЕЦ "Белене" е по-скоро местен

  • белене-
  • които-
  • проекта-
  • конкурс-
  • година-
  • решение-
  • трябва-
  • атомна-
  • какво-
  • централа-
  • консултант-
  • българия-
  • експерти-
  • министерството-
  • такава-
  • всички-
  • тръжни-
  • компания-
  • енергетика-
  • университет-
  • правителството-
  • избор-
  • много-
  • технически-
  • различни-
  • ядрена-
  • белен
Милко Ковачев е завършил Техническия университет в София, специалност топло- и ядрена енергетика, магистър по технически науки. Работил е в АЕЦ "Козлодуй" като старши инженер оператор на реактор. Бил е асистент, старши асистент и главен асистент в Катедра топло- и ядрена енергетика на Техническия университет. От 1994 г.работи в Комитета по енергетика като началник на отдел "Атомна енергетика". Ръководил е управления "Европейска интеграция и международни отношения" и "Безопасност и експлоатация на АЕЦ" в НЕК. Владее френски, английски и руски език. Женен с две деца.


Г-н Ковачев, какво предстои да бъде направено по проекта АЕЦ "Белене"? Вече се чуха обвинения, че процедурите по проекта са непрозрачни?
- За да кажем какво предстои по "Белене", трябва да кажем какво беше направено. През 2003 г. беше направено проучване за интереса на доставчици на оборудване, при което се търсеха доказани технологии, лицензирани в други страни. Проявен беше интерес от компании, които доставят водоводни реактори с вода под налягане и тежководни реактори. В края на 2003 година правителството въз основа на редица анализи взе решение за отмяна на забраната за изграждане на "Белене", наложена през 1991 година.


Как бяха направени тези анализи?
- Бяха взети предвид горивно-енергийният баланс на страната, планът за развитие на системния оператор НЕК, анализите за енергийната ефективност и рационалното използване на енергията. Един от елементите при вземането на решение бе разработката на американската консултантска компания "Парсънс".
Тези документи и анализи бяха представени на няколко публични дискусии - с икономисти, неправителствения икономически и неправителствения енергиен сектор, банкови институции, международните финансови институции и МВФ, Световната банка, Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие. Бяха поканени и големи потребители.


Кои големи потребители?
- Сериозни, световни имена, които работят в България - "Юникор", "Стомана" - Перник, и ред други.


Как и кой ще определи технологията за АЕЦ "Белене"?
- Държавните органи, които по закон трябва да вземат това решение. Преди това те ще бъдат консултирани от експерти. Именно затова бяха подготвени тръжни процедури за консултанти.


Има доста критики към тези тръжни процедури и заданията за тях.
- Подчертавам, че конкурсите бяха подготвени в рамките и с одобрението на Междуведомствена работна група, съвместно с експерти от Министерството на икономиката и Агенцията за държавни поръчки, Министерството на енергетиката, НЕК, Министерството на финансите. Междуведомствената работна група е създадена отдавна и включва експерти от всички държавни институции в България - там са също МВР, Пожарната, Министерството на здравеопазването и вече съобщените по-горе. Паралелно с това има Консултативен съвет, назначен със заповед на премиера, който обсъжда всички въпроси, възникнали около проекта.


Кой участва в него?
- Експерти, учени, които имат непряка ангажираност с държавната администрация и които имат отношение към конкретния проект -представители на БАН, на Софийския университет, на Техническия университет, специалисти в областта на ядрената енергетика, които не са пряко ангажирани с държавната администрация. Председател е професор Тихомир Апостолов. От този съвет сме получавали различни критики, коментари и е много полезен като друг поглед към развитието на проекта.


Какво стана с конкурсите, свързани с "Белене"? Преди дни НЕК прекрати процедурата за избор на технически консултант и обяви, че ще открие нова процедура.
- Бяха открити две процедури - едната е за финансов консултант и срокът за подаване на оферти по него изтича на 15 октомври. Уведомени сме от НЕК, че вече са закупени 11 тръжни пакета.


Сериозни банки проявили ли са интерес към търга?
- Голямата част от участниците са достатъчно сериозни кандидати. Надявам се, че този конкурс ще завърши успешно - с избор на финансов консултант. Междувременно изтече срокът за избор на технически консултант. Първоначално бяха закупени три тръжни пакета, но НЕК получи само две оферти. Законът предвижда такава опция и можеха да бъдат взети няколко вида решения. Едното е да се премине към прекратяване на открития конкурс и преговаряне с двамата проявили интерес. Второто - да се удължи времето за офериране до един месец, като в това време да се очакват и други оферти, които трябва да са минимум три, за да продължи открият конкурс. Желанието да се стъпи на стабилна основа обаче накара в НЕК да вземат решение за прекратяване на конкурса и да се пристъпи към откриване на нов конкурс.


Новият конкурс ще е свързан ли с промяна на заданието?
- Всеки нов конкурс предполага промени в тръжното досие.


Очаква ли се до края на тази година да има някакво решение по същество за "Белене"?
- Аз съм оптимист, че е възможно до края на годината или началото на следващата да има основание за предложение до правителството за решение по същество.


Не подава ли България лош сигнал към потенциалните инвеститори с междуособиците между различните енергийни лобита за необходимостта на "Белене"?
- Искам да подчертая отново, че необходимостта от такава мощност вече е доказана и приета с решението на правителството по принцип. Конкретиката на реализацията ще бъде решена от кабинета. Действително в публичното пространство с различни целенасочени или случайни изявления се създава представа за неяснота и несигурност. Но такава няма.


Изтъкнати ядрени специалисти твърдят, че Европейската комисия била против "Белене".
- Ще препоръчам на тези специалисти и на всички останали да прочетат редовния доклад на ЕК от тази година.


Какво пише там?
- За първи път се появява положително становище за енергийната политика на България.


А вярно ли е, че САЩ са против "Белене", защото щели да имат бази тук и атомна централа била несъвместима с тях?
- Нямам такава информация. Бих припомнил, че САЩ имат най-много реактори в експлоатация в света и това не им пречи на имат военни бази на територията си.


По-добре ли е да се изгради нов реактор в Белене, или за предпочитане е да се довърши старият?
- Този дебат се води от години. На нас ни трябва централа с определена мощност. Трябва ни централа, която ни гарантира спазването на изискванията за безопасност и която произвежда конкурентна енергия.


Неизбежно ли е създаването на ядрената компания "Козлодуй-Белене"? Не е ли възможна компания на база само на площадка "Белене"?
- Структурата на компанията - пети и шести блок от АЕЦ "Козлодуй" плюс площадката в Белене, беше измислена на базата на един много детайлен анализ на "Делойт&Туш" на различни структури, които позволяват да се реализира проект на атомна централа с публично частно-търговско финансиране и оптимизиране на държавните гаранции.


И държавата ще притежава 51 процента от новата ядрена компания?
- Това е очакването ни, но държавата може да притежава и повече.


За останалите акции ще обявите търг или...?
- Финансовият консултант има задачата да подпомага преговорите за привличане на акционери, на финансови средства и за осигуряване на финансиране с държавно гарантирани заеми. Той ще консултира правителството и компанията, за да вземат съответните решения.


И няма ограничение за участие на български инвеститори?
- Има едно-единствено ограничение - яснота на произхода на парите.


И накрая нека изясним за всички, които се опасяват, че Белене се намира в земетръсна зона - има ли опасност от трус за АЕЦ-а?
- Множеството експертизи, включително на Международната агенция за атомна енергия и световни институти, еднозначно заключават, че площадката е подходяща за изграждане на атомна централа.


Ще тръгне ли проектът до изборите? Има ли опасност както в 1991 година отново да бъде замразен строежът на АЕЦ "Белене" от следващото правителство?
- Поне аз не знам политическа сила, която в своята програма, платформа, изявления да е против проекта. Уверен съм, че началото на проекта ще реализираме в първата половина на следващата година. И увереността ми е свързана с работата, която е свършена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА