Last news in Fakti

27 Октомври, 2004 00:00 1 520 0

Победа за незаконните строежи

  • узаконяване-
  • строежи-
  • незаконни-
  • заявления-
  • архитекти-
  • строителство-
  • които-
  • постройки-
  • незаконните-
  • молби-
  • трябва-
  • общините-
  • ковачев-
  • община-
  • главни-
  • разрешителни-
  • незаконното-
  • защото-
  • подали-
  • регионалното-
  • често-
  • ромските-
  • молбите-
  • много-
  • подадени-
  • столи
Парламентарната комисия за борба с корупцията поиска от министъра на регионалното развитие Валентин Церовски и от областните управители на Добрич, Варна и Бургас справка за незаконното строителство по Черноморието. Поводът бяха сигналите за нерегламентирани строежи на частни хотели върху изключителна държавна собственост, внесени от депутатите Благой Димитров и Йордан Соколов от ОДС. Става въпрос за хотел "Азалия", построен върху плажната ивица в района на почивната станция на Министерския съвет в "Св. св. Константин и Елена", както и за аналогични строежи в Морската градина на Варна, уточни Димитров. Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев пък поиска да бъде проверено строителството на петзвездния хотел в "Академика сий палас", близо до Равда, и на сгради край Несебър, защото "строителните дейности оказват косвено негативно влияние върху отбранителната способност и сигурността на страната ". За масово строителство без необходимите проекти и разрешителни сигнализира и строителната камара.

Край на незаконното строителство - това беше основната цел на миналогодишните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). С тях за първи път беше премахната възможността за узаконяване на незаконни строежи. Законът даде гратисен период от половин година, в който собствениците можеха да подадат молби за узаконяване. Срокът изтече на 26 януари.

Девет месеца по-късно в някои общини продължават да се приемат заявления със задна дата. "От човешка гледна точка винаги ще направя компромис, защото обикновено това са дребни собственици с проблеми от битов характер, които не са разбрали, че срокът е изтекъл", призна арх. Иван Несторов, началник на отдел "Контрол по строителството" в Столичната община. По думите му големите строителни фирми спазват изискванията. Граждани са идвали след крайния срок да подават заявления, но им е било отказвано, казаха от районните администрации.

Няма държавен орган, който да отговори

колко са незаконните строежи

Няма и статистика на подадените заявления за узаконяване. Законът не го изисква, а и кому е нужна такава информация - това са отговорите, които дават от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) и Столичната община, които са отговорни за незаконното строителство. В големите градове нямат обобщена справка и обясняват, че трябва да прозвъниш отделните райони, за да разбереш колко са незаконните строежи и колко заявления за узаконяване са подадени.

Зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев съобщи, че подадените заявления за узаконяване са между 50 хил. и 100 хил., като броят им е надминал многократно очакванията. Не е ясно каква част от тях ще бъдат узаконени или съборени. Причината е, че общините не са приключили с обработката на молбите. Броят им е огромен, трябва да ги разглеждаме успоредно с текущата работа, оправдават се главни архитекти.

Със сигурност картината в страната е много интересна, защото по време на обсъждане на промените в ЗУТ стана ясно, че цели населени места и квартали в някои градове са незаконни. Те са изникнали без кадастрални и регулационни планове, без разрешителни за строеж. Бяха посочени примери в Смолянско и Хасково, но най-сериозен е проблемът по Черноморието и ромските махали. По данни на строителното министерство над 80 на сто от ромските постройки са незаконни и не подлежат на узаконяване. Според зам.-министър Ковачев решението може би е амнистия.

По Черноморието проблемът е, че процедурата по издаване на документите е тромава, а строителният сезон - къс. Затова

строежът започва без книжа

Те най-често се вадят по време на процеса. Много често построената сграда няма нищо общо с одобрения проект. В тези случаи от строителното министерство стоварват вината върху главните архитекти на общините, които издавали разрешения в разрез с нормативите по ЗУТ. Нарушенията са свързани с допускане на по-малки отстояния от съседните сгради и по-голяма височина и плътност на застрояването, обясни Савин Ковачев. Архитектите категорично отричат да нарушават нормите. Неправителственият сектор обаче често дава за пример Столичната община. Ако не можеш да получиш разрешение от районния архитект, няма проблем да го получиш от главния, казва Стоил Сотиров, председател на сдружението срещу корупцията и незаконното строителство (виж интервюто).

Нито ДНСК, нито София има обобщена справка за незаконното строителство. На никого не му трябва такава информация, интересувате се само журналистите, коментира арх. Петър Духленски от Столичната община. В район "Витоша", в който влизат престижните квартали Бояна, Драгалевци, Симеоново, Княжево, Владая, Малинова долина, Манастирски ливади, Павлово, са подадени над 1000 заявления за узаконяване на строежи, каза главният архитект на района Георги Станоев. Най-често молбите са за къщи, пристройки, гаражи, масивни бараки за селскостопански инвентар. Проверката на заявленията все още не е приключила. Заради големия обем работа заявленията се проверяват на партиди. От проверените дотук

отказите са малко

Арх. Станоев прогнозира, че по-голямата част от молбите ще бъдат уважени. Според него незаконни ще останат само постройки на границата с друг имот, за които няма нотариално заверена декларация на съседа, че е съгласен с градежа.

При установяване на незаконно строителство общините по закон са длъжни да съставят констативен акт и с преписката да го изпратят в съответната регионална дирекция на ДНСК. Директорът на ДНСК издава заповед за премахване на незаконните строежи. Ако заповедта не се изпълни доброволно в определения срок, следва принудително изпълнение за сметка на нарушителя. Заповедите могат да се обжалват в съда.

По закон всички, подали заявления за незаконни постройки, трябваше да платят глоби от 500 до 50 хил. лв. Това стана повод зам.-министър Ковачев да възкликне: "Тази година, вярвайте ми, ще напълним държавния бюджет с глоби!" Той пресметна, че постъпленията ще са около 50 млн. лв. Няма информация колко са постъпилите досега средства в бюджета. Отделно общините също трябваше да имат увеличение на приходите от тази дейност, защото те издават строителните книжа и разрешителни за узаконяване.

По закон ДНСК е органът, който е отговорен за събарянето на незаконните постройки. От дирекцията обаче прехвърлят отговорността на общините, те на ДНСК и така нещата се въртят в омагьосан кръг. Не случайно за 10 години са съборени само три сгради в София и Пловдив, едната от които - на площад "Македония" в столицата, се строи наново, твърдят архитекти. А единствените показни акции бяха на Боровец и на Околовръстното, ръководени от покойната вече Светлана Гебрева.

В Добрич са подадени над 140 заявления за узаконяване на обекти. Повечето от молбите са за битови постройки, но има и за узаконяване на колбасарски цех. Във Видин близо 500 души са поискали узаконяване, но има и такива, които са изпуснали срока и се надяват на нашата пасивност, казаха от общината. Най-много незаконни къщи - над 900, са вдигнати в ромския квартал "Нов път", но съвсем малка част от собствениците са подали молби за узаконяване. Във Врачанска община незаконните строежи са 650, съобщи главният архитект Маргарита Цолова. По-голямата част вероятно ще бъдат легализирани, затова хората не бива излишно да се плашат. В Пловдив не всички собственици на незаконни строежи са подали молби за узаконяване. Една трета са предпочели събаряне. По данни на общината незаконните строежи са около 6000. От тях 2228 са постройките с неуреден статут в пловдивския район "Източен", но над 1200 собственици не са подали молби за узаконяване. В Сливен са подадени 172 молби за узаконяване. Всички отговарят на строителните изисквания, но нямат проект или разрешително. Към края на 2003 г. установените незаконни постройки в Бургаска област бяха около 2000. Най-многобройни са в Слънчев бряг и рибарското селище Ченгене скеле, на юг от Бургас. В същото време подадените молби за узаконяване са само 636. В Стара Загора заявленията са над 500.

Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие: Ще отнемаме права на главни архитекти

 

Какво стана със подадените заявления за узаконяване на незаконни строежи?

- Преписките са над 50 хиляди. От януари започнаха да ги изследват и работата все още не е приключила.  

Ще се събарят ли сгради, или всичко ще бъде узаконено?

- Ще се събарят, разбира се.

Как ще се реши проблемът с ромските махали, където над 80 на сто е незаконно строителство?

- Не съм мислил по този проблем. Дирекцията по жилищна политика разработва стратегия за ромските махали. Въпросът е много комплициран, защото това са абсолютно неузаконими обекти, които трябва да се съборят. Тези хора обаче няма къде да отидат. Държавата в момента не може да им предложи никакви жилища. За да не оставяме бездомни хора, трябва да се търси начин или да се да се легализират тези жилища чрез законова амнистия, или да се настанят хората.

След приемането на поправките в ЗУТ има ли случаи главните архитекти да издават незаконни разрешителни за строеж?

- Има такива главни архитекти и разполагаме с данни. Ако трябва, ще вземем правата на главни архитекти.

Какви са правомощията на Министерството на регионалното развитие да санкционира главни архитекти за неправомерно издадени разрешителни за строежи?

- Може да налагаме глоби от 100 до 500 лв. Имаме такива случаи, като някои архитекти са санкционирани многократно.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА