Last news in Fakti

16 Декември, 2004 00:00 811 0

Започват ревизии на строителни фирми

  • декларации-
  • данъчни-
  • които-
  • софия-
  • проверки-
  • данъкоплатци-
  • какви-
  • данъчната-
  • доходите-
  • данъци-
  • измами-
  • услуги-
  • длъжници-
  • малък-
  • задължения-
  • плащане-
  • данък-
  • размер-
  • администрация-
  • данъчното-
  • търговски-
  • физическите-
  • данъчните-
  • ревизии-
  • служители-
  • фирми-
  • дан

ДИМИТРИНА ЗАХАРИНОВА, ДИРЕКТОР НА ТЕРИТОРИАЛНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ-СОФИЯ


Госпожо Захаринова, има ли вече резултати от ревизиите по бул. Витоша?
- Първо искам да кажа, че проверките по елитната софийска улица Витоша не целяха медийни фойерверки. На тази улица са концентрирани стотици лъскави магазини със сложни наемни отношения. Проверихме над 150 собственици. Установихме, че някои от тях не са декларирали изобщо или са декларирали само част от получените наеми. На 25 собственици са назначени ревизии. Правим и насрещни проверки на данъчните субекти, в които физическите лица участват като съдружници и управляващи.


Предвиждате ли други подобни ревизии?
- В София има още десетки търговски улици, които също ще бъдат обект на нашите проверки. Следващ критерий ще са скъпите коли. Нека тези, които не са декларирали доходите си, да го направят, защото рано или късно данъчните служители ще установят нарушенията. Ще правим ревизии на големите строителни фирми.


Защо тъкмо строителните фирми ще са следващите ревизирани?
- Заради нарасналото строителство, оживения пазар на жилища и офиси и повишените цени.


Какви са хватките, използвани за данъчни измами?
- Мога да ви дам десетки примери. Сред най-често срещаните е двойното фактуриране или трансферно ценообразуване с цел намаляване на данъчното задължение. Друг прийом е заплащането на възнаграждения и обезщетения за услуги, без те реално да са осъществени. Има случаи, когато разходите за проучвания, реклама и развитие не отговарят на резултатите, вида или обема на дейността. Представят се фалшиви и подправени документи. Съмняваме се за измами и когато не е съхранена или е унищожена счетоводна документация и са укрити данни от значение за данъчното производство. Сигнал за това е участието в сделки със стоки с неустановен /нелегитимен/ произход или с произход от фирма фантом. Естествено сред тях са несъответствията между декларирани данни в справките-декларации по ЗДДС и годишните данъчни декларации по ЗОДФЛ и ЗКПО, големи обороти, а малки вноски или ако в дневниците за покупки и продажби на данъчния субект фигурират множество фактури с ДДС под 1000 лв. За нас сигнал за нещо нередно са и случаите, когато имущественото и финансовото състояние на данъчния субект, както и стандартът му на живот не отговарят на декларираните и получените доходи.


Какви са мерките за противодействие срещу рисковите данъкоплатци?
- В ТДД-София има специално звено, което създава, поддържа и актуализира масив от данни за рисков контингент от фирми и физически лица, потенциални извършители на данъчни измами. Мерките са дерегистрация по ЗДДС, ревизия, писмено уведомление до прокуратурата. От 2000 г. досега прокуратурата е уведомена за 248 случая на ДДС измами и за около 106 длъжници на данъци в особено големи размери. В резултат на вътрешни проверки сме установили случаи на нелоялни към системата на данъчната администрация служители. Около 60 служители са уволнени дисциплинарно.


Ще има ли проверки по празниците?
- И тази година дежурни екипи от данъчни инспектори ще проверяват търговските обекти и заведения по време на празниците. Ще има и нощни проверки в клубове, барове, игрални зали. От началото на годината до края на ноември в София са проверени 17 536 склада на едро, търговски обекти, валутнообменни бюра, игрални зали. Съставени са 2287 акта за нарушения. Отново най-много са те за неиздаване на касови бележки. Издадени са 1151 наказателни постановления за 441 хил. лв., запечатани са 147 търговски обекта. Сумата на заплатените от тях санкции е над 100 хил. лв.


Какво показа засичането на подадените декларации и платените суми?
- В ТДД-София са приети 168 720 годишни данъчни декларации от физически лица за доходи, получени през 2003 г. Според справките на работодателите на 9483 души са изплатени суми по извънтрудови правоотношения за 2003 г., но те не са подали годишна данъчна декларация. 11 981 са лицата, които в годишните си данъчни декларации са посочили доходи в по-малък размер от този, който работодателите са изплатили. Всеки, който има разминаване в декларацията си, ще получи писмо за явяване в данъчната служба по постоянен адрес, за да се изясни на какво се дължат разликите.


Станали ли са данъкоплатците по-коректни?
- В сравнение с 2003 г. неподалите декларации, а посочени от фирмите платци са намалели с 4336 души. С 1666 по-малко са хората, посочили в декларациите си по-малък размер на доходите от реалните. Двойно са намалели неподадените в срок декларации по ЗОДФЛ. Освен това планираните за цялата 2004 г. приходи от данъка върху доходите на физическите лица, получени от извънтрудови правоотношения, бяха събрани още в края на септември. В сравнение с м. г. постъпленията от него са се увеличили с 34%. Общата тенденция към спазване на законите се вижда и при корпоративния данък, ДДС и акцизите. И при трите данъка приходите, планирани за цялата 2004 г., бяха събрани още през първите девет месеца, а размерът на постъпленията бележи значителен ръст спрямо същия период на м. г. С 10 млн. лв. повече са приходите от корпоративния данък, с 40 млн. лв. - от ДДС, с 25 млн. лв. - от акцизите.


Какви нови услуги предлага ТДД-София?
- В момента данъчната администрация предлага два типа електронни услуги - подаване на справки-декларации по ДДС и плащане на данъци по Интернет. От 2005 г. по Интернет ще може да се подават и декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с коропоративни данъци. За съжаление все още повечето данъкоплатци или не се доверяват, или нямат възможност да ползват тези услуги. Бъдещето обаче е на on-line услугите.


Какви мерки предприемате към длъжниците?
- През 2004 г. нашето внимание беше насочено не само към големите длъжници, но и към тези с относително малък размер на задълженията. Благодарение на активната и бърза намеса на служителите от сектор Събиране към края на деветмесечието за 96% от просрочените данъчни задължения са връчени покани за доброволно плащане. Всеки, който не е заплатил своите задължения в законоустановените срокове, да очаква покана от нас за доброволно издължаване.
Гражданите вече забелязват, че данъчната администрация има диференциран подход към тях. Коректните данъкоплатци се ползват с известни преференции пред администрацията - повече внимание, по-бързо обслужване. В същото време срещу нелоялните данъкоплатци се вземат все по-строги мерки. 2395 длъжници, за които има образувани изпълнителни дела, вече са предадени на Агенцията за държавни вземания, а 213 не може да напускат страната.


Предвидена ли е възможност данъчните задължения да се плащат на части?
- В данъчното законодателство има специално регламентиран ред за плащане на части на някои видове данъци. Това са данъците върху недвижимите имоти и превозните средства, таксата за битови отпадъци, патентният данък. Това са разсрочени плащания, които са предвидени в самите данъчни закони. Съществува и по-специален ред, предвиден в Данъчния процесуален кодекс. Този вид разсрочване се разрешава със специален акт на съответния компетентен орган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА