Last news in Fakti

13 Ноември, 2014 09:08 830 0

Няма система за съхраняване на доказателствата по делата

  • доказателства-
  • николай радулов-
  • тефтерчета-
  • система-
  • съхраняване

Всяко правителство започва с промяна на някой от законите в сигурността. Това е така, защото най-голямата несигурност е в тази сфера и най-голямото безредие, посочи Николай Радулов

Съхраняването на доказателства по дела е един от големите проблеми, когато делото отиде в съдебна фаза. Често се случва, когато в съда трябва да предяви обвинението и то да бъде подплатено с доказателства, се оказва, че доказателствата не са тези, върху които се крепи обвинението. Всичко това се случва, защото няма система за съхраняване на доказателствата, каза бившият главен секретар на МВР и експерт в сферата на сигурността Николай Радулов във връзка с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

„В тефтерчетата съм видял доста различни имена, предпочитам да не коментирам конкретно дали има Делян Пеевски ли някой друг. Стигнах до извода, че всичко в тефтерчетата е написано едно лице”.  Това разказа тази сутрин пред Нова телевизия Стефан Бенчев, вещото лице, от което откраднаха тефтерчетата на Филип Златанов.
 
"Живея в центъра и съдилищата са ми на еднакво отдалечено разстояние и пътувам с градския транспорт, с трамвай, а най-често пеша ходя до съдилищата и пренасям документите в чантата си. Тези веществени доказателства няма къде да бъдат държани, на вещите лица не са ни създадени условия да работим в стаи подобни на адвокатски стаи. С документите се работи в стая, в условия, които наподобяват лабораторните, вкъщи или в лаборатория", каза Бенчев. 
 
"Бях стресиран от ситуацията, в която изпаднах". С тези думи Бенчев се опита да обясни защо не е казал веднага на полицията, че са изчезнали особено важни документи. Той отива в полицията едва на следващия ден след като веществените доказателства изчезват. "За мен това са обикновени документи, които може би съдържат взривоопаясна нифрормация за определени политически кръгове или хора, но това е отделен въпрос", каза той. 
 
"Миналата седмица в сряда следобед тръгнах от дома си с личния си автомобил. Попаднах в непознат за мен район, опитах се да изляза на „Цар Борис III”. При преминаването по „Монтевидео” подминах отклонението за столичното следствие, след това търсих къде да обърна без да предизвикам ПТП. В един момент спрях, огледах колата и видях, че задната дясна гума е спукана", разказа той.

В интервю за предаването на БНР "Преди всички" Радулов подчерта: Това е нещо, което много отдавна трябваше да се направи и за съжаление, въпреки че няколко поредни министри заявяваха, че ще работят по този въпрос – нищо не е мръднало. Ако отидете в едно районно, там, където има разследващи полицаи, ще видите, че целият кабинет на този човек е пълен с откраднати гуми, които са намерени, с транзистори, с какво ли не. То е като един битпазар зад гърба му. Така се съхраняват доказателства. Естествено е, че ще се загубват, ще ги крадат, ще ги подменят. Когато няма ред – всичко е възможно.

Звучи невероятно нахално и идиотско точно това тефтерче да изчезне. Щях да се съглася, че е възможна такава небрежност, ако бяха изчезнали ксерокопията, а не самото тефтерче. Сега ни успокояват от прокуратурата, че имали заверени ксерокопия. А ако се наложи да се прави експертиза? Кой е този експерт графолог, идиот, който ще прави върху ксерокопие експертиза. Това е нонсенс, каза още той.

По отношение на внесените промени от ГЕРБ, свързани със сектор "Сигурност", Радулов коментира: Всяко правителство започва с промяна на някой от законите в сигурността. Това е така, защото най-голямата несигурност е в тази сфера и най-голямото безредие. Общо за отбраната и въоръжените сили се дават 3 млрд. годишно и резултатът е, че все едно не се дават никакви средства, а тези средства са наши. Миналото правителство първият закон, който внесе, е Законът за СРС-тата. Аз подобно лошо сътворяване на юридическата мисъл не съм срещал през живота си. С часове мога да говоря за това какво не му е наред на този Закон, но и това правителство не е някакъв страшен новатор, като започна с този Закон. Трябва да кажем, че днешните управляващи са в правото си, защото т.нар. "Нов Закон за МВР" не е никакъв нов закон, а е 80% стария закон с няколко нови норми и с поправката главният секретар да е със 7-годишен стаж и 5-годишен мандат, аз я наричам "МВР поправката "Пеевски". Всеки нормален човек би се захванал да отстрани този безумен недостатък на Закона.

По отношение на отнемането на правомощия на президента и връщането им с промените в Закона на МВР, предложени от ГЕРБ, Радулов каза: Идеята да се отнемат правомощията на президента. Имаше един тънък баланс, когато се предлага висша професионална длъжност, се даваше възможност тя да се обсъди на няколко нива и от различни институции. А с тази иновация в Закона се даде възможност на едни сили, които не са ясно изразени, да поставят свои хора по някакви безпринципни причини. Така че аз мисля, че тази поправка е смислена.

Радулов обясни и с какво от внесените поправки от ГЕРБ не е съгласен: Сливането и разделянето на главни дирекции – това упражнение, което го правим от 20 години, не довежда нито до някаква промяна в дирекциите, а само им се слага още един началник и двама-трима души чиновници или пък се махат. Това не води до усъвършенстване и повишаване на ефективността на тази дейност, която е особено чувствителна за българския народ. Престъпността е много сериозна и трябва да се концентрират върху нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА