Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 09:09, обновена 11 Ноември, 2014 14:17 1 373 1

Задигнаха тефтерчетата на Филип Златанов

  • филип златанов-
  • тефтерчета-
  • задигнаха-
  • откраднаха

Това може да срине делото срещу него

Задигнаха тефтерчетата на Филип Златанов - 1
Снимка: БТА

Изчезнали са двете тефтерчета с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен" на Филип Златанов - бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщи "Труд".

Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза.

Апашите отмъкнали черната кожена чанта на Бенчев, в която освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София, докато експертът отивал да върне тефтерите в следствието.

"Да, така е. Няма ги документите, но повече нищо не мога да кажа, има си полиция. Нямам намерение да давам обяснения по телефона", коментира Бенчев.

СГП започва незабавна проверка за откраднатите тефтери „Златанов”, съобщиха от прокуратурата малко след 14 часа.

Градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка по повод публикации в медии, че са откраднати двата от т. нар. тефтери на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд.  

На 05. 11. 2014 г. Стефан Бенчев подава сигнал в 06 РУП - СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера.

Материалите по преписката са докладвани на Софийска районна прокуратура (СРП) на 11.11.2014 г., доколкото са налице данни за престъпление, което е от нейна компетентност. С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление „кражба”.    

На 16 октомври Софийският апелативен съд назначи графологична експертиза, която Бенчев трябваше да направи на оригиналните тефтери.

Оказа се, че предишната експертиза върху ръкописите, в които освен указания се срещаха и инициалите на политици, като  И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц, била правена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата.

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Вече се появиха коментари, че изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото.

Процесът срещу Златанов в Апелативния съд ще се гледа на 20 ноември.

Пред Нова телевизия днес, запитан как може оригиналът на прословутото тефтерче на Филип Златанов да изчезне от частен автомобил на експерт, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков отговори:

„Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без особен надзор от вещо лице. По принцип е възможно да бъде изнесено от МВР като се назначи експертиза. Трябва да има подаден сигнал и да се проведе разследване. Ще се работи по всички версии и не само по този случай. Не се ли открие оригиналното веществено доказателство, става много трудно, но не и непреодолимо препятствие”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FAKT

    0 0 Отговор
    „Вещото лице” Стефан Георгиев Бенчев, дето пишкал докато анализирал тефтерчето отлично знае, че много скоро ще „пишка” в „тоалетната” на Мишо Бирата . . .