Last news in Fakti

23 Март, 2015 09:59, обновена 23 Март, 2015 15:50 5 621 1

Показаха куфара, в който е било убитото дете

  • множество-
  • сигнали-
  • намереното-
  • куфар-
  • дете-
  • пасарел

Постъпили са множество сигнали на хора, които искат да съдействат за установяването на самоличността на жертвата, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов

Показаха куфара, в който е било убитото дете - 1
Снимки: МВР

След като МВР разпространи фоторобот на детето, което беше намерено мъртво в куфар край Пасарел, са постъпили множество сигнали на хора, които искат да съдействат за установяването на самоличността на жертвата. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов.

До момента обаче самоличността на момчето не е установена, обясни той. По думите му, сигналите продължават да се подават и да се проверяват своевременно.

Неприятен случай. Но за да се направи надежден профил на извършителя на убийството на малкото момче, е необходимо да се разкрие личността на това дете. Тъй като поведението на жертвата в живота е много важно в един такъв процес на правене на такъв профил. Това заяви пред Нова телевизия криминалният психолог Емил Пенов.

"Профилът на неизвестния извършител се основава на анализа на причинно-следствените връзки на емоционалното и поведенческо взаимодействие между жертвата и престъпника. От там може да се прецени дали става дума за организирано или неорганизирано престъпление", посочи гостът.

Близки до разследването категорично опровергаха информациите, че откритото тяло е на изчезналия преди година 8-годишен Габраил Кирилос Кали. Детето е българче, добре гледано, уточниха криминалисти пред БНР.

Сред основните версии на разследващите е, че извършител на престъплението е близък роднина на детето.

Апелът на МВР е основно към граждани, на които е направило впечатление липсата на дете, виждано редовно в района, където живеят. Надежди се възлагат и на учителки в детски градини, които имат информация за деца, отсъстващи без причина и отговарящи на описанието.

По случая се работи и извън територията на България, обясниха близки до разследването. Вероятността намереното дете да е от социален дом е малка, смятат разследващите, тъй като тези заведения имат навик да подават сигнал в полицията веднага след изчезването на техен възпитаник.

Друга версия по случая, по която работят криминалистите е, че чужденец може да е убиецът на момчето. Тялото на детето било сложено в скъпа зелена чанта с колела, са разкрили пред „Стандарт” разследващите. Проверката на полицаите показала, че според баркода на куфара той не е купуван от България, а е продаден в чужбина.

Огледът на детето установил, че то е с бяла кожа, а вероятността да е ромче или сирийче е минимална. Детето е християнче, тъй като огледът на тялото е показал, че не обрязвано, твърдят криминалисти, цитирани от „Телеграф”. Детето било голо, поставено в ембрионална поза и увито в нова бяла хавлия,.

Според аутопсията на съдебните медици момченцето е починало от задушаване. Белезите по лицето и главата обаче разкриват, че преди това е било удряно многократно.

Според съдебните медици момченцето е на видима възраст между 4 и 5 години. Няма данни дете с подобни характеристики да е обявено за издирване, което може да означава, че убийството е станало в семейството.

За версията, че 40-годишен заможен мъж е убиецът на детето, пък  съобщиха от „24 часа”. Момчето е убито спонтанно от свой близък, който го е гледал, но не му е родител.

Версията, че не е родител, пък дошла след консултация с криминален психолог. Той обяснил, че ако родител е бил убиецът, то той надали е щял да крие тялото. Експертът посочил, че в такива случаи човекът би се предал на полицията, след като се опомни.

Полицията предполага, че момчето и негов роднина са се скарали, възрастният си изпуснал нервите и почнал да го удря. В яда си убиецът хванал главата на момчето и я блъснал няколко пъти в твърда повърхност. Другата версия е, че детето е удряно по главата с тъп предмет, но не е починало от това.

По черепа му обаче останали няколко вдлъбнатини, има и травматологични увреждания като отоци, синини и драскотини. След серията удари възрастният хванал малчугана за врата и започнал да го души. Увлякъл се и убил детето.

Куфарът е престоял 4-5 дни във водата, преди да бъде намерен в петък около 15.30 ч. от туристи фотографи до въжения мост край село Долни Пасарел.

Разследващите са проверили куфара за следи от отпечатъци по циповете, както и за останали власинки от дрехи и други следи, които водата не е отмила. Засега обаче не е известно да са намерени такива.

След аутопсията са назначени няколко допълнителни изследвания, сред които такива за упойващи вещества и на проби от тъканите. С тях трябва да се установи имало ли е детето някакви заболявания. Взети са и отривки от ануса и устата, за да се провери за изнасилване.

„Няма следи нито от упояване, нито от изнасилване. Процедурите са назначени за всеки случай”, твърди криминалист.

От МВР разпространиха снимки на куфар като този, в който е открито тялото на момченцето, както и на хавлиената кърпа, в която е било увито детето.

Факти.бг припомня, че на 20 март в района на село Пасарел беше намерено телце на момче в затворен куфар. При първоначалния оглед бяха констатирани следи от насилие. Детето е на видима възраст около 5 години, с ръст 112 см, тъмно кестенява коса, кафяви очи и светла кожа.

От полицията отправят апел към социални институции, детски градини, съседи и близки за предоставяне на информация за дете в неизвестност, отговарящо на описанието. Информацията е от изключителна важност за установяване самоличността на детето и за разкриване на извършителя на тежкото криминалното деяние.

Хората, които го разпознават на публикувания вчера графичен портрет, имат информация за изчезнало дете с подобно описание или за вещите от снимките, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление. Анонимността им е гарантирана!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lost paradise

    0 0 Отговор
    на къде върви тая държава? как може да убиеш дете и до сложиш в куфар!!!:((((( боже господи! смъртно наказание трябва да се въведе. иначе всички жертви на извергите нека лежат на съвестта на тези които не искат да чуят и да го приемат и да им се връща тъпкано!!!
    казах!!!