Last news in Fakti

1 Април, 2015 14:17 1 779 1

СГС прекрати делото "Октопод"

  • алексей петров-
  • октопод-
  • прекрати-
  • делото

Прати го на спецпрокуратурата

СГС прекрати делото "Октопод" - 1
Снимка: Факти.бг

Софийският градски съд е прекратил делото "Октопод".

Съдията докладчик Атанас Атанасов е изпратил разпореждане на Специализираната прокуратура, която може да го внесе вече само в Специализирания наказателен съд. Разпореждането не подлежи на обжалване и протестиране.

В него съдия Атанас Атанасов цитира разпоредбите на чл. 411 А, ал. 5 и 6 от НПК, според които, когато има обвинения, подсъдни на Специализирания съд и на други съдилища, делото трябва да се гледа от него. Единственото изрично предвидено изключение от посочените разпореди е само по отношение на обвинения, подсъдни на военен съд.

Факти.бг припомня, че делото "Октопод", по което основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, започна през 2011 г. То трябваше да продължи през месец май. Петров е обвинен в рекет и принуда.

Подсъдими освен Алексей Петров и Марчело Джотолов са Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите пет от тях са обвинени в организирана престъпна група, като прокуратурата сочи за неин ръководител бившия съветник в ДАНС.

Преди арестарта на делото бяха проведени над 75 заседания и бяха разпитани 180 свидетели, 31 вещи лица и към 15 пострадали.

Миналата година неговата защита поиска отвод на съдия Ченалова заради съмнения, че й е оказван натиск от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но тя отрече и отказа. Ченалова бе отстранена от длъжност, а за докладчик бе определен съдия Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    0 0 Отговор
    Специализираната прокуратура Алексей дано не си при прокурор Пашалиева!Прокурор Пашалиева от специализирания съд съди съпругата ми набедяване затова че поддала сигнал до главния прокурор и етичната комисия. Прокурор Пашалиева използва при дарение удостоверение за наследници в което липсва почината и сестра . От проверката НЕ СА СЪБРАНИ ДАННИ и на база това Пашалиева твърди че въпросното удостоверение с вярно съдържание .