Last news in Fakti

31 Март, 2016 17:09 2 206 1

Арестувани при акция "Октопод" осъдиха държавата

  • октопод-
  • арестувани-
  • акция-
  • осъдиха-
  • държавата

Общо 114 000 евро ще платят данъкоплатците на част от задържаните

Арестувани при акция "Октопод" осъдиха държавата - 1

Общо 114 000 евро ще плати държавата на част от задържаните в т.нар. операция "Октопод", съобщи БНР Тя беше сред първите от поредицата операции с екзотични имена по време на мандата като вътрешен министър на Цветан Цветанов. След жалби на Алексей Петров и още няколко души, показно задържани в началото на 2012 година, Европейският съд по правата на човека постанови поредните си осъдителни решения срещу България.

Освен Петров за арестите си съдят България още и дясната му ръка Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците. Задържането им беше заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, като според запознати, за да изглежда респектиращо пред камерите, се е наложило някои от кадрите да бъдат повтаряни. В решението си съдът в Страсбург отбелязва широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения – на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита. Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им. Равносметката след делата срещу акции с имена от днес е общо 90 000 евро обезщетение за Пламен и Йордан Стоянови и семействата им. 15 000 евро за Антон Петров и съпругата му и 9000 евро за Алексей Петров.

Миналата година, пак заради операции в мандата на Цветан Цветанов, Европейският съд по правата на човека осъди България заради варненската полицейска акция "Медузите" и изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    1 0 Отговор
    Искам Цецо Тъпака да ги плати тия пари!!!!