Last news in Fakti

23 Септември, 2015 12:24 1 681 1

Делото „Октопод" остана без прокурор

  • октопод-
  • дело-
  • остана-
  • прокурор-
  • светлозар костов

Спецпрокурор Светлозар Костов си направи самоотвод

Светлозар Костов - един от прокурорите по делото "Октопод", поиска самоотвод. Той припомни, че срещу него вече има четири дисциплинарни производства и изтъкна, че свързва тях и атаките срещу себе си от последните две години именно с делото "Октопод".  По думите му зад тях стои работата му срещу групата на Алексей Петров, подсъдими за рекет и побой.

„Прокурор, който не се чувства безпристрастен, се оттегля. За всички е добре делото "Октопод" да стартира на чисто”, коментира Костов. Бих искал да работя свободно, но трудно бих могъл да го направя, каза още той. По думите му се разследва плевенският прокурор Димитър Захариев за опит за оказване на натиск върху свидетеля Георги Цветанов в полза на един от подсъдимите и това прави Костов компрометиран.

Защитата на подсъдимите видя пък в думите на Костов признание, че се чувства пристрастен и заподозря, че прокурор с четири производства срещу себе си не може да е независим.

Самоотводът на Костов става факт, след като от втори опит делото „Октопод” тръгна в спецсъда. „Това е бягане пред вятъра”, коментира Алексей Петров, но пожела Костов да остане прокурор по делото, тъй като би бил интересен обект на изследване.

Факти.бг припомня, че шумната полицейска и прокурорска акция срещу бившата барета Алексей Петров се състоя преди 5 години. Една година по-късно процесът по делото „Октопод" влезе в съда.  През януари тази година то тръгна отначало.

Процесът бе разпределен на спецмагистратите, след като съдията-докладчик по него - Румяна Ченалова, беше отстранена заради водено срещу нея разследване. Делото беше разпределено на друг съдия - Атанас Атанасов, който реши, че тъй като процесът е срещу организирана престъпна група, трябва да се гледа от спецсъда, както предвижда законът.

В началото на лятото пък процесът не тръгна поради нередовното призоваване на пострадалите Павлета Иванова и Валентин Шотев. Така делото също излезе в лятна ваканция заедно с магистратите. Днес то също беше на косъм да не стартира, след като същите лица отново се оказаха нередовно призовани. Стана ясно, че Иванова живее в чужбина и не е на посочените на призовкарите адреси. Шотев обаче изглежда умишлено се криел от призовката си и забранил и на своите служители да я приемат. И двете страни обаче прецениха, че това е процесуална пречка. В крайна сметка съдът прецени, че правата им няма да бъдат нарушени, ако не се явят лично, и даде ход.

Подсъдими по делото са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите петима са обвинени в участие в организирана престъпна група, а Алексей Петров се сочи за неин ръководител.

По време на заседанието на съда в сряда падна едно от обвиненията срещу Петров. То е за побой, нанесен над свидетеля по делото Валентин Шотев. Причината - престъплението било извършено преди 15 години и към днешна дата е с изтекла давност.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай уй

    0 0 Отговор
    Една от няколкото банди в БГ, с членове на ДС и техните побратими......А народа пита КЪДЕ СА ПРИСЪДИТЕ за палачите от ДС до 1989година И убийците изправени днес пред съда и ТЕЗИ които избягаха ВИНОВНИ в чужбина. ОЧАКВАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ.