Last news in Fakti

14 Април, 2015 12:52 4 001 5

Съдия Румяна Ченалова е обявена за издирване

  • румяна ченалова-
  • обявена-
  • издирване

От прокуратурата съобщават, че срещу нея е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление

Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване, съобщиха от Прокуратурата.

На 26 февруари 2015г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу Румяна Ченалова - съдия в Софийски градски съд (СГС), за престъпление по служба и за документно престъпление.

На 25 март 2015 г. на Румяна Ченалова лично срещу подпис е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице. В призовката е отразено, че следва да се яви в 10.30 ч. на 31 март 2015 г. В призовката са определени и резервни дати (2 април 2015 г., 6 април 2015 г., 9 април 2015 г. и 20 април 2015 г.), в случай, че посочи уважителни причини за неявяването си.

На 30 март 2015 г. в прокуратурата са депозирани 2 бр. молби – едната от Румяна Ченалова, в която се сочат уважителни причини за невъзможността на упълномощения от нея защитник – адвокат Станимир Ченалов, да се яви в качеството му на неин защитник по настоящото производство през периода 31 март 2015 г. – 4 април 2015 г. В същата молба Ченалова моли да се промени часа за извършване на процесуалните действия на 6 април 2015 г. от обявения час – 10 ч. в друг определен за същия ден между 9 – 9.30 ч. или след 15.30 ч.

Другата молба е подадена от адвокат Ченалов, в която изброява всички работни дни на месец април 2015г., с изключение на 27 април 2015 г., както и периода от 1 май 2015 г.- 8 май 2015 г. и 14 май 2015 г., в които е служебно ангажиран. Молбата на Румяна Ченалова е съобразена, което е наложило връчване на нова призовка на Ченалова при явяването й на 31 март 2015 г. за дати 6 април 2015 г. в 9.10 ч. и резервни дати: 8 април 2015 г., 9.30 ч., 15 април 2015 г., 9.30 ч. и 17 април 2015 г., 9.30 ч.

На 6 април 2015 г. адвокат Ченалов се е явил в СГП и е депозирал молба, в която е посочил, че поради влошаване на здравословното състояние на 2 и 3 април 2015 г. Румяна Ченалова е посетила д-р Сталева – лекар специалист, лекуваща я от 10 години, като същата я е насочила за явяване пред ЛКК в гр. Стара Загора на 6 април 2015 г. в 11 ч., което препятствало явяването й за извършване на процесуални действия. В края на работния ден адвокат Ченалов е депозирал и болничен лист № 20150151730, издаден от ЦПЗ Стара Загора ЕООД, СЛКК-ДКЗ и копие на страница от лична амбулаторна карта на Румяна Ченалова. В болничния режим е отразен режим на лечение: „Домашен – амбулаторен”.

В представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева. Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Ето защо е указано на Областна дирекция „Охрана”- София и Областна дирекция „Охрана”- Стара Загора да доведе принудително лицето.

На 8 април 2015 г., една от резервните дати, посочени в призовката, Румяна Ченалова отново не се явила, като на същата дата са постъпили нови две молби. Едната молба е от Румяна Ченалова, в която е посочила, че чрез адвокат Ченалов е представила болничен лист, удостоверяващ временната й нетрудоспособност за периода 6 април – 5 май 2015 г., като моли да се приеме, че са налице уважителни причини за неявяването й на 8 април 2015 г.

Втората молба е от адвокат Ченалов, който е посочил, че е представил болничен лист на 6 април 2015 г. и съобразно същия подзащитната му е в обективна невъзможност да се яви. Адвокатът е посочил също, че и той не може да се яви поради служебна ангажираност и е добавил нови дати през месец май за които е ангажиран от 11 до 13 май и 25 май 2015 г.

Около 10.30 ч. същия ден, лице, което се е представила за Румяна Ченалова се е свързала със следователя по делото, при който телефонен разговор е била отново уведомена, че няма уважителна причина за неявяването си в този ден и че е задължена да се яви. Около обяд позвънило и лице, представящо се за адвокат Ченалов, който също е бил уведомен, че явяването на подзащитната му е задължително.

От областна дирекция „Охрана” - София и Областна дирекция „Охрана” - Стара Загора са получени доклади, за това, че при многократно посещение на известните по делото адреси в двата града Румяна Ченалова не е била намерена, поради което не е изпълнено указанието за принудителното й довеждане.

Отправени са запитвания до съответните компетентни органи с цел установяване на актуалното местонахождение на Румяна Ченалова. Получените отговори не са съдържали нова информация за местонахождението на лицето.

Всичко това е наложило обявяването на Румяна Ченалова за издирване.

Разследването по досъдебното производство се провежда от Специализираното звено за противодействие на корупцията.

Срещу Румяна Ченалова на 27 февруари 2015г. е образувано и друго досъдебно производство за престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Информация за престъпленията, в които е обвинена Румяна Ченалова, с оглед защита на тайната на разследването, ще бъде предоставена след предявяване на постановлението й за привличане като обвиняема.

Съгласно чл. 18, ал. 2 от Наредба за медицинската експертиза при определен домашен амбулаторен или свободен режим осигуреният е длъжен, ако е необходимо, да се яви пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт през периода на разрешения отпуск поради временна неработоспособност, освен ако представи "Медицинско удостоверение" по образец, утвърден от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, в което е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт.

Факти.бг припомня, че Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия.

Освен това преди дни стана публично известен и

В докладът пък от 12 членове на ВСС, които направиха проверка в СГС, в отделна глава се изреждаха нарушения на Ченалова. Оказва се, че тя е дописвала ищци във вече готови дела, инициирала е съмнителни движения на дела, а страни по процесите са знаели номера на делото, преди дори да са си платили държавната такса за него. От ВСС тогава подчертаха, че част от документите от доклада също са предадени на прокуратурата. В резултат на тях ще има още едно разследване срещу Ченалова.

Освен това Ченалова водеше и делото "Октопод", което започна отначало заради нейното отстраняване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 statistick

    2 0 Отговор
    Нещо да ви учудва. Явно съдийката ще последва светлия пример на Веска Меджидиева, сестрите Галеви, вероятно и на др. Христо Бисеров и т.н.
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    корупция майка, как не ги е срам тия съдии вече
  • 3 ами да

    1 0 Отговор
    Ю А Р - най-светлата дестинация за нашите крадци и измамници!
  • 4 бг мафия

    1 0 Отговор
    Делото "Октопод" започнало отначало, заради това, че главният Октопод водел делото........ ХА ХА ХА
  • 5 Копанията

    0 0 Отговор
    Бегала е горката!,то в тази България нищо не става!