Last news in Fakti

17 Май, 2017 13:42 31 710 33

Автоапашите вкарват у нас устройство, отключващо всички луксозни коли

  • автокрадци-
  • техника-
  • кражба-
  • коли
Автоапашите вкарват у нас устройство, отключващо всички луксозни коли - 1

Нова супер машина ще позволи на автокрадците да отключат и запалят едновременно всички луксозни коли, паркирани пред молове, скъпи заведения или супермаркети.

Устройството в момента се разработва от руски хакери и до два-три месеца ще бъде на черния пазар у нас на цена от 120-140 хиляди лева. С него бандитите ще могат да прихванат излъчвания сигнал от ключовете за безконтактно палене на всички нови возила, докато небрежното пият кафе или се разхождат в някой търговски център, пише „Телеграф“.

Революционното на новата техника е, че тя ще може да улавя сигнала за цифрова идентификация, който се излъчва от ключа, вече от разстояние. Досега апашите трябваше да се доближат на метър-два от жертвата, за да успеят след това да си тръгнат с колата.

Сега се очаква това да става от 100-150 метра, което означава, че всички собственици на луксозни возила в този периметър все едно са ги оставили отключени.

Новото оръжие на автокрадците отново е създадено от две части, приличащи на правоъгълни кутии. С първата се разхожда из мола съучастник на крадеца, който включва апаратурата и тя започва да прихваща сигнала от различни ключове. Уловеният код след това се препраща към реалния извършител, който си е избрал вече кола на паркинга и чака с втората кутия.

Веднъж предаден сигналът към нея, автомобилът вече е измамен, че до него стои собственикът с истинския ключ, а не крадец. Едно натискане на копче от втората кутия в достатъчно колата или джипът да се отключат и след това да се запалят, без да бъдат разбивани.

Не повече от 4-5 столични крадци имат ресурса да купят новата техника, докато останалите, както и досега, ще се надяват да я получават или под наем, или срещу процент от изкараното с нея.

Добрата новина е, че и срещу новото оръжие на крадците има начини да се предпазим. Специалисти по автомобилна електроника казват, че е достатъчно да бъде прекъсната по-нестандартно някоя от електрическите вериги и джамбазите ще могат само да се снимат с машината си за 50 бона.

„Мога да направя така, че колата да пали само след поставяне на панела за MP3 плеъра“, обясни специалист. Според него, когато возилото не запали, крадецът изчезва на момента и търси друга кола.

„Ако си закарате колата на автомивка и покажете на служителя как се пали колата, тогава вече ставате уязвими затова всяка фирма поставя в своите защити на различни места и ги крие“, обясни още специалистът.

За момента машините за безконтактно палене, които са на пазара, могат да отключат и запалят всяка кола, стига крадецът да е достатъчно близо до собственика. Изключение прави единствено спортният модел на „Нисан“ GT-R.

Преди около месец такъв, произведен през 2016 г., с мощност 570 конски сили и цена над 150 000 лв. Е бил откраднат от столичния квартал „Манастирски ливади“, но за целта апашите го теглили. Те се въртели около 15 минути, докато успеят да отключат волана и дадат на контакт, но не можели да го запалят на място.

Чисто нов GT-R, модел 2017.г, е бил откраднат от друга група, като след това е бил разглобен на части и продаден в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    23 4 Отговор
    Да и като тура механично кранче на бензинопровода некъде скрито покрито ше запали ама вдругиден

    Коментиран от #3

  • 2 onq s konq

    27 6 Отговор
    Това че ще отключи колата не значи че ще я запали.Вероятно това се отнася само за колите със бутон "Старт",но моята се пали със завъртане на ключа в контактното гнездо,по който си има разни нарези.Ако обаче ел веригата на колата е прекъсната умишлено от водача с някакъв скрит прекъсвач чието намиране определено изисква време,паленето е абсурдно.
  • 3 Към кранчето

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Сложи си найси механични кранчета. Докато ти си ги включваш, ние ще лапаме муите.

    Коментиран от #6

  • 4 асааад

    24 4 Отговор
    Автоапашите са като проститутките - всички ги плюят, ама и всички ги пазят. По-добре да въведат патентен данък и за тях - барем да се пълни бюджета, ако не могат от смешното МВР да напълнят затворите.
  • 5 Sami Samov

    12 2 Отговор
    То те ако успеят да ти я отворят няма значение че не могат да ти я запалят, отнасят ти я със един къс теглич от тези на малките коли на пътна помощ, зора е да я извадят от паркинг гнездото и бай бай....
  • 6 Мдам

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Към кранчето":

    Има много начини да ти блокирам сигнала за запалване. И ще се мъчиш и ще натискаш бутона и нищо няма да стане. И ако искаш 3 пъти ми сканирай ключа няма да има разлика.
  • 7 Корковата тапа

    25 5 Отговор
    Големи глупости има писани в тази статия.
    Щели да прихванат излъчването на ключа от 100 метра.
    Ще хванат дедовия от 100 метра. Особенно както е добре зашумено на 433Mhz, където са и повечето дистанционни за коли.
    При кадърно направена система за безконтактно палене пък нямат никакъв шанс, с каквато и апаратура. Но за съжаление има фирми като ауди, бмв и фолксвагон, на които системите им за сигурност са като пробита каца още на ниво концепция при проектирането...

    Коментиран от #8

  • 8 Albaneca

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Корковата тапа":

    Тапаа..освен че знаеш за 433,друго нищо😬😆
  • 9 Нафарфорий

    22 4 Отговор
    Е
    , ще я запалят ма няма да тръгнат кат туря един капан за вълци на педала на газта!
  • 10 Иван

    11 17 Отговор
    Ако не беше Силиконовата долина, ръшаните както и всички комунета още щяха да чукат на пишещата машина. Ама иначе са знаем ... мноооого велики! И ето пак ... чакат!

    Коментиран от #13

  • 11 iii

    22 2 Отговор
    Моята ще я запалят ЛАНИ.То и Аз някой път немога пък камоли те.А, и да я отворят пари в нея няма.Най много некоя кола на Надин да се обърка и да я натовари.
  • 12 Ганю

    17 1 Отговор
    Мога да направя така, че колата да пали само след поставяне на панела за MP3 плеъра“, обясни специалист. В 20-ти век имаше панели на мп3 плеъри. Голем специалист!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 gost

    26 1 Отговор
    най добре да си купуваме К.Е.Н.Е.Ф.И. за по 1000лв. Никой няма да я открадне, не е нужно каско, ако се развали просто я за.баваш и си викаш такси :)
  • 15 Гост

    22 4 Отговор
    Много разбирачи,много нещо....Хората цял филм за милиони откраднаха вие за едни коли спорите! Няма нещо,което да не може да бъде хакнато! Хората с пари и възможности не би трябвало да се притесняват,защото имат възможност да ги застраховат! Това,че в БГ нещата са ненормални и се злоупотребява е друг въпрос! Аз със собствените си очи съм виждал как човек си оставя отворено Ферарито и отива за вестник и безалкохолно до близката спирка без да го е грижа и да се притеснява! За тези неща(цяла кола или на части) трябва да има пазар,където да се пласират! Всичко тръгва от там...не от автоджамбазите! Вие си представете как се спира червено Ферари пред панелка или в някой скапан гараж из родните квартали..... Кой няма да забележи едно такова бижу!? Кой пък ще купи части за Ферари през нелицензиран търговец!? Това не е вашият таралясник за някой друг лев! А..сега помислете как се прекарва такава кола през границата и как се регистрира!? Хванете ли канала....всичко е свършило! Иначе да гоните момчетата няма никакъв смисъл! Ако не е един...ще е друг!

    Коментиран от #32

  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 1 Отговор
    Тургам взрив в колата и чакам да прочета в новините за починал джамбазин дорде е ровил в колата и това автоматично ще отиде като атентатор самовзривил се докъто слага взрива в колата а всъщност ще е жертвата ама мама си ли дири там?хахахха
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    13 2 Отговор
    Съветвам да си вземате компютрите от колите като слизате и пожелаите успех на крадците хахаха
  • 18 Барчо

    16 0 Отговор
    Един познат беше сложил под куки на определено место на седалката. Гепача му се молел да вика ченгетата и линейка. После май крадеца нещо го беше осъдил за създаденото неудобство. Ами ние сме си прекрасна държава със закони, които защитават престъпниците дори и когато бъдат хванати на местопрестъплението.
  • 19 Стилян

    4 1 Отговор
    Въобще голямо нещо
  • 20 Комедия

    25 1 Отговор
    Кво коментирате като ви знам на повечето от вас колите резервоарите са пълни в въздух крадците трябва да идват с туба гориво за да я поскарат
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БУРГАЗЛИЯ

    6 0 Отговор
    на кола оценена за 20 000лв. автокаското е 1000лв. за една год. и всичко е ОК
  • 23 дядо

    5 2 Отговор
    Най-после някой да отключи на дядо Жигули- то.
  • 24 Дядо слави от село пиперково

    11 2 Отговор
    Затова мойта джета никой не я ще.. Модел84г 1.6д ще я запалят ама друг път.. Тя вече завалииката няма компресия..
  • 25 босе

    9 0 Отговор
    Заповядайте в моята кола...без каско,без аларма,оставям я отключена.....има монтиран пиро-патрон.....та така!
  • 26 попокол

    4 1 Отговор
    А ТЕЗИ АПАШИ БЕЗ РЪЦЕ,ТЕ СИГУРНО НЕ СА ЗАПОЗНАТИ С ТЕЗИ ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА.КАПСУЛ ДЕТОНАТОР 3К.С. КЪСА КИТКИ НА 12ВОЛТА.!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Дедо

    0 2 Отговор
    Това беше новина през 2013 година.
  • 28 автокрадец с 30 г стаж

    8 0 Отговор
    всички са големи тарикати, но всъщност много малко от новите автомобили са защитени подобаващо. Всичко, което е стандартно по колата, се преодолява без проблем. Всичко, което е слагано допълнително и строго индивидуално точно за вашата кола- може да я защити успешно. Най-добрата защита за която и да е кола- купете я в цвят по поръчка, силно различен от всички стандартни цветове, които се предлагат за този модел. Никой не краде такава кола! Не издавайте защитата по колата си на всеки автосервиз или автомивка. Не ползвайте безконтактното откл/закл никога!!!! Ако спрете да правите автокаско- сменете регистрационния номер на колата. Ако всичко това е спазено, никога няма да ви откраднат колата.
  • 29 гощо

    1 8 Отговор
    Моята е разбиха,но неможаха да дадът на контакт дори! Нито волана се отклучва нито скоростите като няма контакт! Така,че това с бутането не знам за какви коли става въпрос! Няма ли ток,само с кран могат да я вземат! Говоря за автоматик,ма то вече ръчни скорости само бангиите имат!
  • 30 гост

    3 2 Отговор
    Руското джудже, както винаги, най-големо :).
    Но засега в проект.
  • 31 от народа

    3 0 Отговор
    Много си ми харно , карам си 20 годишния "нов внос" и си знам че единствените чужди хора които ще ми барат колата са момчетата ос сктап пункта :D
  • 32 асдф

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Като цяло нищо не си написъл. Вземи си измисли изреченията, напиши ги на чернова и тогава пак пробвай. Успех. До: "Кой пък ще купи части за Ферари през нелицензиран търговец!?", горе долу има някакъв смисъл. но след това няма нищо което да се интерпретира адекватно.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.