Last news in Fakti

30 Декември, 2011 13:07 3 682 1

Милиарди долари се въртят в търговията с животни и растения

  • тукан-
  • змиорки
Милиарди долари се въртят в търговията с животни и растения - 1
Тукан

Всяка година милиони растения и животни се отнемат от природата, за да задоволят любителското търсене или стремежът към екстравагантност и лукс. Годишно се търгуват около 25-30 хиляди маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги, 7-8 млн. кактуси, чиято обща стойност се оценява на милиарди долари.

Кожи, животинска кост, дървесина и изделия от тях също се търгуват в огромни количества. Това засяга голям брой видове и, понякога, е причина за рязко намаляване на тяхната численост.

Това се казва в съобщение на екоминистерството по повод заловените на летище София от митничари 120 килограма змиорки от род Anguilla, предназначени за Филипините. Пратката е била с невярна декларация и без изискващото се разрешително по CITES. Пратката съдържа 6 колета, всеки от които с по 4 контейнера с живи змиорки. Спрямо нарушителя са предприети предвидените от закона действия, а задържаните змиорки са конфискувани и настанени в спасителен център за диви животни.

От министерството припомнят, че само преди около седмица на Граничен пункт „Капитан Андреево” беше предотвратен незаконен внос на 12 броя птици от видовете „тукани”, също включени в Конвенцията CITES.


Конвенцията Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES е международно споразумение, в което понастоящем членуват 175 страни от целия свят и има за цел да предотврати изчезването на видове от природата чрез регулиране на търговията с тях. В конвенцията са включени повече от 30 000 вида животни и растения, обект на търговски интерес. Всяко преминаване през граница на екземпляри от тези видове - живи или мъртви,  на продукти от тях, както и на всяка друга стока, която, може да се идентифицира като част от такива животни или растения, се извършва със специални разрешителни, издавани от официалните власти на страните членки.

Разпоредбите на Конвенцията са включени в националните законодателства на страните. В контрола по прилагането й участват държавни и научни институции, митници, ветеринарни и фитосанитарни власти, много неправителствени и професионални организации (в това число природозащитни, търговски, митнически и др.), осъществявайки ефективно взаимодействие на  международно и национално ниво.

Международната търговия с диви растения и животни е сред основните застрашаващи фактори не само за много екзотични видове, но също и за такива, разпространени в умерените географски ширини. По размери и стойност нелегалният трафик отстъпва само на търговията с наркотици и оръжие.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отфорко

    0 0 Отговор
    уауооо, колко мило! змиорките за конфискувани, и настанени в спасителен център за диви животни! тези луди ли са!