Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 20:10 2 578 7

В ДАБЧ обръщали подкупите в биткойни

  • дабч-
  • подкупи-
  • биткойни

Тепърва експертизи ще установяват как и колко от рушветите са били трансформирани

В ДАБЧ обръщали подкупите в биткойни - 1

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход.

Пред спецсъда днес се изправиха трима от бандата, четвъртият е жена от Кюстендил, която е пусната под гаранция.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Четиримата задържани, начело с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, като престъпна група, обръщали получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни, каза прокурорът Ангел Кънев, уточнявайки, че са били иззети биткойнпортфейли по време на акцията. Кънев заяви по време на заседанието днес, че членовете на групата ежедневно са извършвали документни престъпления и търговия с влияние. Групата действала от юли миналата година. Прокурорите по делото казаха още, че престъпната група е получавала седмично от всеки посредник документи за между 5 и 15 души. Харалампиев и Томов са провеждали и лични срещи с посредниците, от които са получавали документи на ръка в сградата на ДАБЧ или в близост.

Тепърва експертизи ще установяват как и колко от рушветите са били трансформирани във виртуални валути.

Според показания на свидетели по делото Харалампиев е посочвал конкретни тарифи за издаването на удостоверения за български произход, както и размер на подкупи само за входиране на документите в ДАБЧ. Той разяснявал на посредници каква е схемата за получаване на такива удостоверения и колко ще струва. В противен случай преписките на лицата искащи удостоверения се забавяли от администрацията.

Други данни от свидетел сочат още, че след идването в агенцията на Харалампиев той е направил така, че да се пречи на нормалната дейност на организации в чужбина, представляващи бесарабските българи, дейността им било изолирана, като единственият начин за получаване на удостоверение за произход в разумен срок бил чрез даване на подкупи по 350 евро на човек.

Защитниците на задържаните казаха пред съда, че делото се крепяло на показания на двама свидетели - единият е зам.-шефът на агенцията, а другият - някогашен приятел на Петър Харалампиев.

Според прокуратурата обаче по делото има и СРС-та, които уличават групата в корупция. Много често Харалампиев и подчинените му разговаряли за тарифи на подкупи, които чужденци ще трябвало да дадат, за да им се издаде бързо необходимото удостоверение от агенцията.

Защитниците на обвиняемите поставиха пред съда под въпрос наличието на престъпна група, след като не били намерени никакви пари в задържаните. Довод, който прокуратурата категорично отрече. В обвинението на един от обвиняемите пък не било казано кой ръководи групата, на която е член.

Адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов заяви пред съда, че домашен арест и отстраняване от длъжност биха могли да постигнат в същата степен целите на задържането за постоянно в ареста. По думите му Харалампиев не е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Пред медиите адвокат Мариана Тодорова каза, че ще се обжалва решението на съда. Тя обясни, че основният свидетел по делото е настоящият зам.-директор на ДАБЧ Димитър Владимиров, който твърди, че е присъствал на уговорки за получаване на пари, но не е сигнализирал за това.

Другият основен свидетел е Димитър Стойчев, за който се твърди, че е дал подкуп от 5000 евро на Харалампиев.

Прокурор Кънев каза пред журналисти, че ако на втора инстанция съдът вземе решение за налагане на различна мярка, то прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на председателя и главния секретар на ДАБЧ.

Той обясни, че паричните средства от подкупите са се трансферирали във виртуални валути. Изследването на паричните потоци е започнало вчера, назначени са данъчни ревизии на множество лица, не само на обвиняемите. Стойков е бил задържан в Кюстендил, защото прокуратурата имали данни, че щял да се върне в Сърбия, затова не се е изчакало да бъде хванат, когато е предавал парите за евентуалния подкуп.

Кънев допълни, че в няколко чужди държави се извършват действия по разследването. И отбеляза, че обвинението се старае разпитите на свидетели да се прави от български, а не от чужди разследващи органи. Той каза още, че няма данни за криминално проявени, които да са си платили за удостоверение.

Прокуратурата продължава събиране на доказателства включително извън страната, в държави от Западните Балкани. От арестуваните първоначално 16 души, всички остават част от делото като свидетели. Следващото заседание от делото за злоупотребите в ДАБЧ е насрочено за 8 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо ново

    12 1 Отговор
    ``Синджир марка`` и после ``се къса опашката на гущера``и ала-бала .......
  • 2 123

    11 1 Отговор
    Еи голема работа са войводите и патриотите крадене като за последно
  • 3 Амед

    8 0 Отговор
    По сигурно е да си купиш ТЕЦ .
  • 4 бббббб

    2 0 Отговор
    Трудно ще им приберат рушфетите
  • 5 Истината

    2 0 Отговор
    Смърт за държавна измяна
  • 6 Дедо

    3 0 Отговор
    В крак с технологиите!Досега ги обръщаха в апартаменти вили и острови...
  • 7 Неа

    0 0 Отговор
    Глупости, някой е гледал много американски филми