1 Ноември, 2018 14:21, обновена 1 Ноември, 2018 15:00 1 823 7

Шефът на Агенцията за българите в чужбина Харалампиев остава в ареста

  • дабч-
  • петър харалампиев-
  • агенция за българите в чужбина

Петър Харалампиев, Красимир Томов и Марко Стойов ще отговарят за организирана престъпна група, която прибирала между 5000 и 8000 евро

Шефът на Агенцията за българите в чужбина Харалампиев остава в ареста - 1

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържни по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

За дейността на групата са свидетелствали хора от Агенцията, намерени документи и големи суми пари.

Защитата определя решението като незаконосъобразно, докато прокурорите са категорични за виновността на групата и дори посочват данни, че за незаконните документи за българско гражданство е плащано дори с криптовалути от типа на биткойн.

Мярка за неотклонение "задържане под стража" решението на съда ще бъде обжалвана от защитниците на тримата обвиняеми.

Прокуратурата пък продължава събиране на доказателства включително извън страната, в държави от Западните Балкани. От арестуваните първоначално 16 души, всички остават част от делото като свидетели. Следващото заседание от делото за злоупотребите в ДАБЧ е насрочено за 8 ноември.

Петър Харалампиев, Красимир Томов и Марко Стойов ще отговарят за организирана престъпна група, която прибирала между 5000 и 8000 евро за издаването на бележка, с която се удостоверява български произход, а тя била използвана в процедурата по издаване на гражданство.

Повечето от чужденците давали подкуп, въпреки че са имали български произход и право да получат документ и без подкуп. Те обаче плащали, за да се задвижи процедурата, тъй като чакането отнемало повече от година, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. “20 000 преписки са били бавени”, каза още Гешев и обясни, че заради хаоса в ДАБЧ за чужденците било по-лесно да платят веднъж и да получат документа си още същия ден. Подкупи били давани и от чужденци, които нямат български корени, а за тях сумите били по-високи.

До ръководството на ДАБЧ достигали между 1000 и 1500 евро от всеки рушвет. Председателят на агенцията Петър Харалампиев е обвинен като лидер на групата, за подкуп от 5000 евро и за още 5 отделни случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Парите били предавани директно в служебните кабинети в агенцията, заяви от своя страна наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Томов пък е обвинен, освен за участие в престъпната група и за получаване на два подкупа – от 800 евро и от 1500 евро. Сръбският гражданин и българката са предавали парите на лидера на групата.

Шефът на комисия “Антикорупция” Пламен Георгиев обясни, че по сигнала се работи от 3 месеца и половина и за това кратко време разследващите са успели да разкрият сериозна корупционна схема. Тепърва ще се търсят доказателства дали ръководството на ДАБЧ е заварило схемата и дали тя е действала и преди това. “Димитър Владимиров, който от 2014 г. е зам.-шеф на агенцията, е бил най-мразеният човек в агенцията, защото е правел всичко възможно, за да пречи на схемата”, каза наблюдаващият прокурор по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цистит

    6 0 Отговор
    прочетох "остава в ареста" - айде бе, верно ли? вече ни подготвят за излизане ли г-жа Харалампиев?
  • 2 МИНИМУМ 5г

    6 0 Отговор
    ЕПА НЕМА ХОРО ДА ИГРАЕ, ТОВА Е МНОГО СЕРИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ГОДИНКИ ДА ГО ЗАТВОРЯТ ДА ВИДЯТ ДРУГИТЕ ШЕФЧЕТА В АДМИНИСТРАЦИЯТА КАК СЕ НАКАЗВАТ ПОДОБНИ "СВОЕВОЛИЯ"
  • 3 Иво

    3 3 Отговор
    А Шкембе войвода и Далавери кога

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Потев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    Далавери остави го, той ви чисти как може ла..ната и повърнята, инак нали се сещаш какво става кат се задръсти канала