25 Септември, 2019 18:12 8 475 37

Скандал! Калпакчиев помилвал втори убиец освен Полфрийман същия ден

  • джок полфрийман-
  • красимир калпакчиев

Шефът на Съюза на съдиите в България е пуснал от затвора по отработената схема и Борислав Динков

Скандал! Калпакчиев помилвал втори убиец освен Полфрийман същия ден - 1

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото по условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и по този начин да спре изпълнението на предсрочната му свобода, пише в. "Телеграф".

Искането на обвинител №1 дойде, след като родителите на убития от Полфрийман Андрей Монов - Христо и Аксения, вчера внесоха искане казусът да бъде преразгледан, тъй като съдебният състав е незаконен.

Незаконно

В искането си родителите твърдят, че съдебният акт незаконно е кръстен „определение“, а не „решение“. Освен това почернените родители са приложили копие от платежно нареждане от 12.6.2012 г. за заплатена държавна такса от Българския хелзинкски комитет (БХК) за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

В същото време в мотивите си съставът на Калпакчиев се позовава на положителна характеристика за затворника, написана от председателя на БХК Красимир Кънев.

В документа, адресиран до Цацаров, Монови пишат, че са публично известни контактите на Калин Калпакчиев и на съдията докладчик Весислава Иванова с БХК. Калпакчиев е награждаван с приза на организацията „Човек на годината“, а Иванова е автор на техен доклад за правата на човека.

Въпреки това обаче съдиите не са си направили отвод, което прави съставът предубеден и незаконен.

На почит

Междувременно се оказа, че убийците са на почит у състава на Калпакчиев. Източници на „Телеграф“ от Съдебната палата потвърдиха, че шефът на Съюза на съдиите в България е пуснал предсрочно друг убиец освен Джок Полфрийман. Заседанието се е провело същия ден, когато е било насрочено и това на австралиеца.

Така Калпакчиев пуснал Борислав Динков, който излежавал 17-годишна присъда за убийство, извършено през 2008 г. в столицата. Схемата е същата - СГС отказал на пандизчията предсрочна свобода, но той обжалвал пред САС и Калпакчиев решил, че се е поправил и го помилвал.

След това дошъл ред на Полфрийман, когото скандалният съдия пусна отново със съмнителни и манипулирани мотиви, пренебрегвайки напълно отрицателното становище на затворническата администрация, която е категорична, че чужденецът не се е поправил.

Диплома

В становището си, качено дори на сайта на САС, Калпакчиев мотивира скандалното си решение с твърдението, че Полфрийман „е успял да завърши висше образование“.

Източници на в. „Телеграф“ от Темида твърдят, че в досието на Полфрийман няма официален документ - диплома с подпис и печат от който и да е университет в Австралия, че осъденият е завършил висше образование.

Имало само някакви хвърчащи електронни справки за няколко взети изпита и нищо друго. Съдът обаче се хваща за това, без изобщо да има официален документ.

Освен това Калпакчиев хвали убиеца в мотивите си, като се хваща като удавник за сламка за твърдението, че владеел писмено и говоримо български език и незнайно защо решава, че това е белег за неговото поправяне. Пред градските магистрати, които отрязват австралиеца за предсрочна свобода обаче, Полфрийман иска преводач и това е отразено в протокола от заседанието.

А в този от заседанието на САС дори има пространно излияние на Джок, който се опитва да говори на български, при това доста зле. За писмения български на убиеца не е ясно откъде Калпакчиев има наблюдение. Бил помагал на други затворници, като им превеждал.

На заседанието защитата на Полфрийман размахала служебна бележка от фирма, регистрирана миналата година с капитал от 2 лева, която била готова да наеме убиеца като преводач, в случай че бъде пуснат.

Кухо

Калпакчиев се хваща и за друго - убиецът бил регистрирал „сдружение, развило и развиващо активна дейност в обществена полза“. Става въпрос за Българското затворническо сдружение.

То обаче е абсолютно кухо. Не е ясно каква точно дейност е развивало, след като няма протоколи за учредяване, нито общи събрания. Няма и как да има, след като членовете и управителят са в различни места за лишаване от свобода.

Друга груба манипулация, която прави Калпакчиев в полза на Полфрийман, е положения от него труд.

Според затворническото досие на убиеца за всички излежани 11 години австралиецът е работил точно 1228 дни, с което е стопил от наказанието едва 1 година, 8 месеца и 14 дни, а това е изключително малко. Като капак затворническата администрация е отразявала многократно, че Полфрийман не се е явявал месеци наред на работа.

Провинения

Калпакчиев и Иванова твърдят още, че убиецът се водел ненаказван, тъй като от последните му провинения била минала една година. Последната издънка на касапина действително е отпреди година.

Провиненията всъщност са три, извършени в кратък интервал от май до юни месец 2018 г., което автоматично ги прави с двугодишна давност. Тоест към момента на заседанието на САС наказанието е все още в сила. Става въпрос за три наказания, които австралиецът жали пред АССГ - София град.

През май и юни миналата година при проверка надзирателите откриват на компютъра на Полфрийман в артклуба, където той е отговорник, флашка, СИМ карта и файлове с порно. За да предотврати проверката, Джок глътнал пластиката на СИМ картата.

Надзирателите открили и стикери на т.нар. сдружение, които били с нецензурно съдържание. За тези провинения Полфрийман е бил лишен от хранителни пратки, бил наказан да чисти извънредно, както и бил лишен от правото да посещава колективни мероприятия във и извън затвора.

Бащата Монов: Това е провокация

Това е провокация към българската държава. Така Христо Монов - бащата на убития Андрей, определи акта на Калпакчиев и Иванова. Както цяла България, така и ние със съпругата ми бяхме шокирани от тази новина в четвъртък, точно преди празника на Българската национална независимост.

Калпакчиев и Иванова се подиграха с тази независимост, като показаха, че те, които са призвани да гарантират справедливостта в нашето общество, са много зависими от БХК, тъй като те приемат неговите характеристики, а не характеристиките на затворническата администрация.

Затова решихме да обжалваме този акт на съда, който те са нарекли определение, а не решение, тъй като последното може да бъде обжалвано, а определението - не. Ето защо ние внесохме искане за възобновяване на делото.

С тези си действия, тези хора фактически помилваха този престъпник. Когато той си отиде в Австралия, как българската държава ще гарантира, че той ще спазва условията на условното предсрочно освобождаване. Монов съобщи още, че на 26 септември се организира митинг в протест на съдийското решение. Той посочи, че ще тръгне от площад „България“. Този площад, между другото, се вижда от гроба на сина ми, каза Монов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    100 8 Отговор
    Съдия-Рецидивист в Погазването на Законите!!!:):):)Помилването е Право и Функция на Президента,а не на Корумпирани и Политически Зависими Съдии!!!:):):)Марш от Съдебната Палата на НПО-та и техните слуги-Съдии!!!:):):)Доста от Съдиите в България са по-големи престъпници от Убийците!!!:):):)

    Коментиран от #22

  • 2 1122

    94 5 Отговор
    Тоя родоотстъпник Красимир Кънев няма ли кой да го смачка случайно,че той работи срещу държавата ни!ПРЕДАТЕЛ ГАДЕН,нямаш място в България!

    Коментиран от #17

  • 3 Калпакчиев и Иванова

    65 3 Отговор
    да си взимат партакешите и да вървят на работа в БХК или където им видят очите, факт е, че за съдии не стават. Пряк избор на съдии от народа с възможност за уволнение при искане на 50000 граждани.
  • 4 Гербераси долни

    67 5 Отговор
    Този "БХК"защо работи срещу Бълагария и Българите? За един приятел питам на мен ми е ясно.
  • 5 ПЕНКО

    54 2 Отговор
    БАЩАТА Е ИНТЕЛИГЕНТ , АМИ АКА БЯХ АЗ ??? НЯМА ДА ИМА И КАЛПАКЧИЕВ И ОХРАНАТА МУ И РОДАТА МУ ПО КРЪВНА ЛИНИЯ !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Госあ

    61 7 Отговор
    Съдиите са изпълнители на закона създаден от суверена !!!! А не законодатели !!! Това трябва да стане ясно ! Как така некъв прошляк с фамилия калпакчиев ще пуска убийци по свое усмотрение ?!?! Що за анархия !
  • 7 Мисля,че..

    27 2 Отговор
    ..пак ще го върнат в затвора,ако не напусне страната до тогава.
  • 8 Гледач

    37 2 Отговор
    Без коментар. Да измрът всички ГАДОВЕ
  • 9 гого

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    И аз съм на същото мнение.Само трепане ги оправя.
  • 10 иванов

    39 3 Отговор
    Всичко ни е смехотворна пародия-пародия на държавно управление смешна пародия на съд и институции. Сякаш живеем в някакъв кошмар.
  • 11 1234

    26 3 Отговор
    Да му отрежеш главата е малко
  • 12 USA

    38 2 Отговор
    Нещо не разбирам. Тръбим от 30 години за евро-атлантически ценности, но в самата Америка преди ден осъдиха на 26 години затвор една американка, треньор по танци, заради прелюбодеяние с американско 15 годишно момиче. Ако не бяха ги хванали на калъп, любовта щеше да продължи. А в милата татковина, наречена България, за убийство дават 20 години, та и предсрочно освобождават. Вероятно аз нещо съм далеч от ценностите, но поне да ги копираме американците, нали са ни кумир, вече.... До къде се докарахме.

    Коментиран от #18, #21

  • 13 съдът

    18 1 Отговор
    НЯМА право да помилва осъден, така, че факти от жълтия спектър май минава в кафявия.За съжаление!
  • 14 мухаха

    19 4 Отговор
    Политиците са гласували възможността за предсрочно освобождаване.Сега си мият ръцете със съдията...!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ефрейтора

    23 3 Отговор
    Истината е, че тоя сюнгер калпака е гушнал Х к австралийски долара , както му е реда при мършавите съдиичета !!
  • 17 ГОСТ 1

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "1122":

    Веднъж вече го биха. Сега трябва да го убият.
  • 18 там

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "USA":

    в приблизително една четвърт от щатите има и смъртно наказание,съдътможе да присъди и 3-4 доживотни присъди като хубавото там е, че поне обикновено едната отпада при обжалване и остават не повче от две за излежаване.
  • 19 Сержант Джон

    4 27 Отговор
    Абе, авторе , защо коментираш неща, които не разбираш бе?Познаваш ли фактите по делото , бе?Кой ти дава право да плюеш съдията, без да имаш и най-малка представа от работата му?
  • 20 Гост

    31 1 Отговор
    Изгонете БХК и хранениците им от България! Вземете пример от Орбан!
  • 21 Господин

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "USA":

    Много грешна представа имаме за "ценности" и за "права". Обикновено се бъркат с привилегии. А и не всеки може да направи разлика между тях. Също не се прави разлика между право, закон,политика. Народът ни е неграмотен за съжаление. И това се отразява на съдебната система, да не говорим за законите-едва ли има по-неграмотни и с лоши качество закони от нашите, да не говорим за наказателните закони... Така че американците си имат ценности, но имат ЗАКОНИ и добре развито ПРАВО.

    Коментиран от #24

  • 22 simo

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    паляк кой приема законите по които съдят съдийте???
  • 23 Plovdiv

    13 1 Отговор
    Tия - калпакчиев и красимир кънев - няма ли да бъдат обесени с главата надолу?!?!?!?!
  • 24 Гъссст

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Господин":

    Аааа приятел тук си в грешка нашите закони са си много добри освобождават такива хора като съдйи и политици от отговорност пред закона и народа и им развръзват ръцете да грабят повече🤣🤣🤣🤣🤣🤣🇧🇬
  • 25 тръмп

    4 3 Отговор
    Не разбрахте ли ,че американците обърнаха насажданите ценности в България и света! Ако преди бяха свобода на словото ,граждански права и разделение на властите , успоредно с пазарна икономика , то Тръмпа командва вече точно обратното на тези ценности! Защо - защото завидя на малкият ни напредък , и се оплаши от китайската конкуренция! ЗАТОВА ИЗКОМАНДВА БОКО И КОМПАНИЯ ДА НАЗНАЧАТ ГЕШЕВ ЗА ГОСПОДАР НА ПРОКУРАТУРАТА ПОДГОТОВКА ЗА БЪДЕЩА ДИКТАТУРА! А ЗА ДА СЕ СПРАВЯТ С ГРАЖДАНСКОТО НЕ ПРИЕМАНЕ НА ГЕШЕВ , ЗАПЛАТИХА НА КАЛПАКЧИЕВ ТОЧНО СЕГА ДА ПУСНЕ ПОЛФРИЙМАН , КАТО ТАКА ВДИГНЕ АКЦИИТЕ НА ГЕШЕВ! - ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА ! ВСИЧКО Е РЕШЕНО В БЕЛИЯТ ДОМ И КОМПАНИЯ!!! НО ТОВА НЕ ПРЕЧИ НИЕ ДА СИ ПРОТЕСТИРАМЕ И ИГРАЕМ НАШАТА ИГРА!!!
  • 26 Nik

    7 1 Отговор
    Преди години,участвах в съдебно дело,което моите опоненти загубиха,но се опитаха по нечестен начин да го спечелят,включително и с опити да се влияе на съдята!Като чета за подкупни съдии и връзките им с НПО-та,какъвто се явява Българския Хелзинския Комитет,определено ме "хваща" страх,да не попадна на такива хора!Естествено,че такива "съдии" трябва да бъдат изгонени от Съдебната ни система,но как да стане това,след като са толкова нагли в безобразията си?Може би масови постоянни улични протести?Ако беше бай Тошо,такова нещо нямаше да се допусне въобще,даже щяха да му завишат присъдата на този убиец!
  • 27 заседател

    9 0 Отговор
    За кокошкарско дело цената на съдията от последна инстанция е 10 бона. На калпак. Вие в провинцията си играйта там на правосъдаие. За по-дебелите дела е повече. Публична тайна.
  • 28 Гост

    8 0 Отговор
    От кога бхкомитет ще се бърка в съдебната система..... Такива измислини комитети не ни трябват..... Даваш пари и си вън...... Корупция, и нищо друго......ако на този съдия му утре пият детето дали ще освободи убиеца🤔🤔🤔
  • 29 Калпамчиев

    3 0 Отговор
    Защо д-р може да слага стендове на здрави хора, аз да не мога да пуска убийци на свобода? Аз семейство нямам ли, питам аз?
  • 30 Столичанин

    1 0 Отговор
    Скоро срещнах исково дело към СРС повдигнато от ЧСИ в което съдията без обяснение "определи" а не реши както е в закона! Забелязах ,че продължава практиката да се предоставят документи които трябва задължително да са известни на ответника! Младият адвокат от София представя пълномощно чиято лигитимност е твърде съмнителна,защото лицето от чието име са повдигнати тези искове е напуснал пределите на страната и не живее на посочения си адрес и няма собственост там! Добре академично заучена схема за унижаване на гражданите в България!
  • 31 Простаци

    1 7 Отговор
    Вие сте адски просто и глупаво племе, което не разбира нито от право нито от демокрация. Не знам как си пускате изобщо компютрите, можете само да се видите по тия дето плюете и реагират така както те искат от вас.. Никой не се запита какво значи предумишлено убийство и как съдиш някой, който случайно попада в меле и по някакъв начин наръгва друг участник в мелето за това, че е имал предумисъл, план и мотив.. И никой не се запита колко са нагли родителите на онова псевдо скинарче изобщо да си подават главата при положение, че синът им с още 14 лелеши излязъл пиян на лов за цигани.. За тях нищо нали, за умрелия добро или нищо ама то и Хитлер е умрял

    Коментиран от #32

  • 32 Да спазваме добрият тон

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Простаци":

    Когато съм си изразявал мнението или съм задавал въпрос не съм искал да убидя или засегна никой и ако е станало така се извинявам.Фактите и заключенията които съм си вадил са били на база на интервюто с него а нещата може и да не са били така в действителност и не стм бил прав да смтам това като достоверен източник вярвам че садът може да вземе много по правилно решение разполагайки с документи по случея показания и тн сигурно сме свикнали заради трудния живот постоянните лъжи около нас да си самовнушаваме че има някаква конспирация че нещо не е наред и тн но това не го решаваме ние още веднъж се извинявам ако някой се е ядосал засегнал или убидил от мой коментар
    Няма какво да коментирам повече по случея.
  • 33 гост

    1 1 Отговор
    Пожелавам от все сърце на съдята да му се случи същото като с жертвите на тези убийци дето ги пуска !!!
  • 34 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Ако Бин ладен знаеше за Калпака,нямаше да се крие ,а направо в БГ и щяха да му осигурят"справедлив процес" Всички отрепки сега ще натискат да ги съдят в БГ..
  • 35 Български По Хелзинкски Комитет

    0 0 Отговор
    БХКънев изобщо не е получавал никакви пари от Австралия.Съдиите пък хич.Вчера БНР даде половин час ефирно време на Кънев за да ги обясни тез хави.Жалко,че ТОЙ не смее да изгони няколко НПО-та та да не го мъмрят Козяците.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.